BME? Ti bíztatnátok, hogy bevállaljam?
Gimnáziumból mennék a VIK-re, villamosmérnöki szakra. Fizikából, informatikából, matekból (emelt szinten) és nyelvekből végig ötös voltam/vagyok, végig erre összpontosítottam, mert régóta tudom, hogy ide szeretnék jelentkezni. Érdekel is a téma, abszolút reál beállítottságú vagyok. Viszont annyi rosszat olvasni, hogy szétszivatnak, bele lehet őrülni, és mégis meghúznak. Kicsit elbizonytalanodtam.
Belevágjak? Ha igazán mérnök akarok lenni, meg tudom csinálni, nem?
Na ez tény. Én is azt hallom ismerősöktől, hogy a tanárok nem igazán veszik emberszámba a hallgatókat, lelkileg megalázzák őket. De mivel ELTEs vagyok, ebbe nincs betekintésem.
Viszont, amit biztosra tudok... fizika szakos vagyok, és egyik tanárom fia VIK-es a BMEn. Múltkor mondta nekem az illető, hogy amit nekünk, fizika BSc-seknek leadnak első fèlèvben (skalármező és vektormező deriváltja, indexes deriválás, stb.) az ott VIKen másodéves tananyag, ennek ellenére már jóval hamarabb előkerül más tárgyak kapcsán, és vissza is kérik a még hivatalosan meg sem tanult anyagot. Ami azért egy ilyen komoly anyag kapcsán nem kellemes.
DE nem elvégezhetetlen. Sokan kihullanak - de ugyan úgy tőlünk is, holott itt úgy vettem észre hogy a legtöbb tanár korrekt. Szóval ha ezt szeretnéd, akkor készülj fel lelkiekben, de nem lehetetlen.
Értem, köszi.
Mások véleményét is várom.
Az a helyzet kevés olyan oktató van , akit érdekel a tanításának minősége, akit esetleg foglakoztat, hogy amit leadott azt megérthették-e a diákok?
Ezért önálló tanulásra, önálló önképzésre van szükséged.
Az induláshoz a fizika emelt, meg matek osztály jó alap. De ez semmi még. Egész nap és hétvégén is nyomnod kell reggeltől estig a tanulást 14 héten keresztül az első perctől és vizsgaidőszakban meg fokozni ezt. Ha sokat gyakorolsz, proaktív vagy, akkor kemény tanulás mellett sikerülhet. Tanulnod kell mint az állat, akkor menni fog, különben több tárgyból el fogsz csúszni, azt nem tudsz lediplomázni vagy kitesznek az államisról, de nem lehetetlen elvégezni szívós, kitartó munkával. A nyáron egy Programozzunk C nyelven könyvet vegyél át gyakorolva, otthon.
Ja egyébként itt a tematika:
Jaj gyerekek.... ne csináljuk már ezt, ennyire nem durva. Ha tényleg tisztában vagy az emelt fizika és matek tananyaggal, könnyen lehet, hogy első félévedben nem is mondanak majd sok újat egyes tárgyaknál.
Egyáltalán nem kell minden nap reggeltől estig tanulod, a BME-re is emberek járnak és azért bőven van olyan aki elvégzi mintatanterv szerint. Ne higgy az ilyen netes legendáknak. Oké, persze sokkal nehezebb mint a középsuli, de nekem és sok más barátomnak, ismerősömnek az a véleményünk, hogy egyetemről az bukik ki, aki tényleg sz..rik az egészre (vagy tényleg hü..lye). Ha lelkiismeretesen készülsz, reálisan látod, hogy mire mennyi időt kell szánnod és nem adod fel az első pofon után (mert az biztosan lesz, nem csak itt, minden szakon), akkor el fogod végezni.
Ne így indulj neki, hogy te most biztos kibuksz. A hallgatók 90%-a szorgalmi időszakban végig veri a vernivalót, órákra ha nem kötelező nem jár be, mindennek az utolsó pillanatban áll neki és hát így tényleg lehet, hogy lehetetlennek tűnik egyeseknek, de a leírtak alapján te nem ilyen vagy.
Én mérnökinfóra járok, de van némi betekintésem villamosmérnöki szakra, öcsém is oda felvételizik most.
Nem egyszerű és van egy-két szivatósabb tárgy, de ha kellően elkötelezett vagy, elvégezhető. Azért arra számíts, hogy pár félév csúszás az elég valószínű. Igazából rá kell érezni, hogy melyik tárgyat hogy érdemes tanulni. Igazából nem túl jó, hogy 600 embert vesznek fel, mert így nagyon személytelen az egész.
Mondom, én mérnökinfós vagyok, de az első pár félév után rájöttem, hogy egy ideje már nem is azért tanulok, hogy tudjak, hanem, hogy meglegyenek a ZH-k, vizsgák és sokszor ZH, vizsgaspecifikusan tanulok. Ezt én elég rossznak érzem. Idén volt viszont olyan tanárom, aki úgy tanított, hogy tényleg tudni akartam és miatta más tantárgyakra is így tekintettem.
Ha megvan a kellő érdeklődésed, akkor azért vállald be. A gimis 5-ösök nem sokat jelentenek, mármint mindannyian más iskolákból jövünk, más tanárokkal... fizikából azért még infón se ártott a fakt + érettségi, de én a kettő nélkül is megcsináltam, igaz, talán egy félévvel később, de 4-es, 3-as jegyekkel, ami nálam itt BME-n nagy szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!