Még mielőtt elkezdi valaki magyarázni, gyorsan elmondom, hogy a büfészak nem magától büfészak, hanem attól a hallgatóktól, akik azzá teszik.
Tehát. A büfészak jellemzően olyan egyetemi szak, aminek az elvégzéséhez nincs szükség különösebb erőbedobásra. Ezekhez nem kell érteni pl. az atomfizikát, az anatómiát, a közgazdaságot.
Jellemzően nem azok a hallgatók jönnek ide, akik kezdeni is szeretnének valamit az ilyen végzettségükkel, hanem akik csak szimplán tovább akarnak tanulni, de nincs kedvük (és gyakran tehetségük) egy "nívósabb" szak elvégzéséhez.
Főként a humán beállítottságú szakok ilyenek. Tipikus büfészaknak szokták mondani pl. a turizmus-vendéglátást, a kommunikáció-médiát, az andragógiát, a szabadbölcsészetet.
Tehát még egyszer hangsúlyozom: nem attól büfészak, hogy haszontalan. A gazdaságnak szüksége van médiaszakos emberekre, turizmus-vendéglátás szakon végzettekre. Csak mondjuk nem olyan mennyiségben, amiben az egyetemek ezeket "kitermelik". Így lesz jó célpontja azoknak a lusta embereknek, akik még 5 évig nem akarnak kilépni az életbe, a szüleik meg megtehetik, hogy diplomáig albérletben tartsák őket, pénzeljék őket.
További ok szokott még lenni az, hogy kell egy egyetemi/főiskolai diploma. Hogy mire lesz jó, az nem érdekel senkit, a lényeg, hogy legyen, mert ugye "ettől lesz ember az ember" (egyesek szerint), meg "ő aztán nem fog elmenni OKJ-re" meg "ő aztán nem fog beülni a kassza mögé / a földeken dolgozni".
Ezért aztán jönnek, elvégzik ezeket a szakokat, majd többnyire egyetem után még valamilyen képzést (pl. OKJ-t :D), hogy dolgozni tudjanak, de az sem ritka, hogy olyan munkakörben helyezkednek el, amihez csak egy érettségi kell.
De az úgy persze már nem derogál, hiszen lehet mondani, hogy ő értelmiségi, neki diplomája van, ő egyetemre járt.
Onnantól kezdve, hogy nekem van ismerősöm, aki ezerszer komolyabban vett mások által büfészaknak nevezett képzést, és lett belőle baromi jó szakember, láttam nulla erőfeszítéssel bukdácsolót elismert szakon, hát nem sok értelmét látom a fogalomnak.
Nem vagyunk egyformák. Lehet sok energiát fektetni egy egyszerűbb és talán haszontalanabb képzésbe, én ezt jobban elismerem, mint a hűdesokraviszedvele szakon kettessel átcsúszkálókat (jegyzem meg, nekem az anatómia ment mindig kisujjból, ellenben gyűlöltem a matekos tárgyakat, stat, infó, minden ilysemit :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!