A bölcsészdiplomának mindig alacsonyabb volt a presztizse, mint mondjuk egy természettudományosnak, vagy csak manapság divat leszólni?
közben visszajött a matekos is, úgyhogy párhuzamosan megválaszolom a fenti kérdést:
"Akkor még egy kérdésem lenne. Egy matek szakos diplomával, mit lehet kezdeni a tanításon kívül?"
Szóval alapból a matek marha sok mindenre kell, így elég sok dologra lehet alkalmazni, néhány dolog:
- el lehet menni egy közgazdasági irányba, aktuáriusnak vagy gazdasági matematikusnak. Ezek eléggé felkapott szakmák, gyakorlatilag biztos elhelyezkedés, jó fizetés - ezek gyakorlatilag a közgazdaságba az a szint, ahova a sima közgazdászoknak már nincs elég tudása, mert ide már kemény matek kell. Ha a közgazdaság elméletibb része felé megy az ember, akkor pl. játékelmélet , különböző matematikai modellek, nem véletlen, hogy a közgazdasági Nobel-díjak nem ritkán matematikusok kapják
- el lehet menni fizikai-matematika irányba, fizikában a kvantummechanika és relativitáselmélet nagyon kemény matematikai eszköztárat alkalmaz, ezért itt szintén alkalmaznak matematikusokat
- biológiában az utóbbi évek egyik slágere, hogy a gyógyszerkutatásban matematikai eszközökkel szűkítik le egy adott betegségre a potenciálisan hatékony gyógyszer-molekulákat, ami így sokkal olcsóbb és hatékonyabb, mint ha laboratóriumban végig kéne mindent próbálgatni találomra .
- informatikában gyakorlatilag mindenhol: algoritmusok tervezése, elemzése, adatstruktúrák tervezése/elemzése. Számítási modellek, robotikai problémák, 3Ds képalkotás, rengeteg dolog.
- Kommunikáció/információ/biztonság: adatok közlése, megosztása, titkosítása, hibajavító kódok (pl. hogy ha megkarcolódik a CD-d, akkor is még el tudja olvasni a géped, vagy hogy ha zajos csatornán megy a kommunikáció, akkor is vissza lehessen nyerni az üzenetet), elektronikus aláírás, csomó ilyennel lehet foglalkozni - az egyik kurzusomat olyan ember tartotta, aki a Nokiánál foglalkozik ilyenekkel, hogy a mobiloknál (amiknek maguknak kevés számolókapacitásuk van) mégis hogy lehet ilyeneket csinálni, pl. úgy csinálni dolgokat, hogy azt aztán a kínaiak ne tudják lelopni, és sokkal olcsóbban eladni.
- Az internet. Keresőmotorok, internetes kapcsolatok.
Egyébként úgy bármi, ami hálózatokkal, rendszerekkel szórakozik. Közlekedés, áramellátás kialakítása, bármi ilyen. Nem rég volt cikk arról pl. hogy matematikusok elemezték a látszólag ok nélküli forgalmi dugók létrejöttét, és megállapították, hogy általában a túl kicsi követési távolság miatt lesz egy hirtelen fékezés, ami tovább gyűrűzik, majd néhány km-rel arrébb kialakul a dugó a semmiből.
Tehát ilyenekkel is lehet foglalkozni.
Vagy csak szimplán lehet elméleti matematikus az ember, és foglalkozhat a matematika eszköztárainak bővítésén, amiket aztán szintén lehet használni
ajánlanám a linket, ami egy felmérésre hivatkozva a matematikust jelöli meg a legjobb amerikai munkának
Ez nagyon izgalmasan hangzik,kedves utolsó válaszoló,de nem kellene lenézni a bölcsészeket,csak azért,mert szerinted mindenki léhűtő ott.Én (ellentétben néhány ttk-s hallgatóval) egyáltalán nem táplálok ellenszenvet a ttk-sok iránt,elismerem és tudom,hogy sokkal keményebben kell tanulniuk,sokkal több zh-t is írnak,és nagyobb a kibukás esélye is,mint a btk-n.De a te hozzászólásaidból,már ne is haragudj,de kitűnik az,hogy "sokkal jobb vagyok a bölcsészeknél,ÉN leszek valaki".Persze,hogy kitűnik,hiszen így gondolod.
A kérdezőhöz: engem is idegesít,hogy léhűtők tucatjaival van tele a kar (de sztem nem csak a bölcsészkar,de ezt most hagyjuk inkább),és hogy engem is ez alapján ítélnek meg,bitos bulizok,teszek magasról a tanulásra,kipuskázok mindent...Engem is elkeserít ez a dolog,de mint ahogy valószínűleg a matematikus hozzászóló,úgy én is azt szeretném tanulni,és azzal szeretnék foglalkozni,amit szeretek.Az,hogy én egy olyan tantárgyat preferálok,amit talán könnyebb megtanulni mások szerint,erről nem tehetek.
Inkább tanulom ezt,mint hogy egész életemben szenvedjek egy olyan munkakör miatt,ami teljesen távol áll tőlem.
Aki igazán szeretne DOLGOZNI,minden követ megmozgat,ambíciózus,és tényleg nem csak egy léhűtő,annak lesz munkája.Függetlenül attól,hogy milyen karra jár.
Én is TTK-s vagyok, de egyébként egyetértek az utolsó válaszolóval is.
Az utolsó előttinek pedig nagyon köszönöm, és örülök, hogy közzétette ezt a listát, mert én is matekszakos vagyok, és engem is állandóan nyaggatnak, hogy mit lehet ezzel kezdeni...
háát nem tudom mi van,de a matek a legjobb!..meg a fizika!
pedig én nagyon szeretem a nyelveket és tolmácsolok is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!