A bölcsészdiplomának mindig alacsonyabb volt a presztizse, mint mondjuk egy természettudományosnak, vagy csak manapság divat leszólni?
" Tehát ez nem kompenzáció meg divat, ahogy a kedves bölcsészek szeretnék magukat nyugtatgatni, hanem szimplán annyi, hogy az, hogy én pl. elvégeztem 3évet a saját természettudományos szakomon, az teljesítmény, ráadásul olyan, amire az évfolyamomból csak 10en voltunk képesek (és mikor indultunk, a terembe nem lehetett beérni, és az ablakpárkányokon ültek emberek még a bontott órákon is, annyian voltunk)."
Nem vagyok bölcsész. Mire mentél a "hatalmas tudást" igénylő (mert minden ttk-s ezt mondja) természettudományi szakkal?
még semmire, mert még egyetemista vagyok.
De amikor meglesz, az én diplomámnak lesz értéke, egy teljesítmény bizonyítéka lesz, mert akinek ilyen van, arról lehet tudni ért is valamit a dologhoz, le tett valamit az asztalra.
Ugyanis nálunk - mint írtam - aki 3ad évben is megmarad, az már eredmény, teljesítmény. A többség 2. évre már lemorzsolódik.
Bölcsészen ilyen csak néhány szakon van, alapból bölcsészszakokat minimális munkával és még kevesebb tudással végig lehet csinálni.
Szerintem mindkét diplomának van értéke. Tény, hogy egy bölcsészkaron el lehet lavírozgatni kettesekkel és az is ugyan úgy kap diplomát, mint aki 4-es 5-ös volt. Igazából ez a "mire mész a tudásoddal" dolog pont az, hogy szerintem manapság a szellemi tőkének nem nagyon van jelentősége. Elég materialista a világ...
Kedves utolsó, megkérdezhetem, hova jársz és milyen szakra?
az a különbség -de ezt már annyiszor leírtam, gondolom nem bölcsész vagy, mert akkor a szövegértés csak menne.. -, hogy ha el is mennek TTKra, nem végzik el. Ide is sokakat felvesznek,, mert az egyetemnek kell a pénz, de itt nem végzed el, ha nincs meg a szükséges tudásod, affinitásod a dologhoz, és nem raksz bele elég munkát.
Láttam több gyereket is, aki szorgalmas volt, de nem volt a matekhoz elég affinitása, ezért nem bírta. És olyat is, akinek kegyetlen jó feje volt a matekhoz, de nem foglalkozott vele, ezért ő is lemaradt.
Ja, ha nálunk is boldog-boldogtalan végigtudná csinálni erőfeszítés nélkül, akkor a mienk is értéktelen tucatdiploma lenne. Csak hát nem.
Első hozzászóló vagyok: én is nyelvszakos vagyok a BTK-n, és valószínűleg így ugyanabban a helyzetben érzem magam, mint a kérdés kiírója. Azért valljuk be: a BTK-n a nyelvszakok a legnehezebbek+ a pszichológia, és igenis rengeteget kell tanulni, éjszakánként szótározni, ezer meg ezer tesztet kitölteni stb.
Azért úgy látom, hogy némely btk-s szakon a tanulás nem olyan egyértelmű... Simán át lehet vészelni ezeken a szakokon az egyetemet kettessel, és buli volt az egész. Kissé zavar, hogy ennek a létező sztereotípiának köszönhetően az ilyen léhűtőkkel vagyunk egy lapon említve. De nekem kielégítő érzés az, hogy ezzek a szakkal, ill. a párosításommal sokkal könnyebben, és jobb helyre el tudok majd helyezkedni. Az viszont már kevésbé nyugtat, hogy ezekből a léhűtőkből fog kikerülni a gyerekem tanára; és az sem nyugtató, hogy a sok kiképzett bölcsész mind megy munkanélkülinek, jó szakemberből pedig már most hiány van a piacon. Ez nyílván nem a léhűtők hibája, mert mennyivel jobb azt mondani: "egyetemista vagyok", mint azt, hogy "dolgozom". Rosszul szervezett, nagyon rosszul szervezett oktatáspolitika áll a háttérben, és ennek mi isszuk a levét.
Szociológia szakos ismerősöm 30ezer ft ösztöndíjat kap ilyen-olyan juttatások által, igen rossz (2,3) átlaggal. Én akkor sem kaptam ennyit, amikor 4,7 voltam az egyetemen angol szakon, ami "eléggé" ritka.
A kommunikáció szakos lányokról pedig ne is beszéljünk, ahol ezek a mondatok a "trendik":
"Azért jöttem a kommunikáció- és médiatudományszakra, mert a médiáKban szeretnék elhelyezkedni"
"Vágó szeretnék lenni, és a tv2-nél dolgozni, és és és az ottani számítógépeken, mert az nagyon szupi jó"
22/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!