Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A bölcsészdiplomának mindig...

A bölcsészdiplomának mindig alacsonyabb volt a presztizse, mint mondjuk egy természettudományosnak, vagy csak manapság divat leszólni?

Figyelt kérdés
2010. jan. 6. 23:16
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
72%

" Tehát ez nem kompenzáció meg divat, ahogy a kedves bölcsészek szeretnék magukat nyugtatgatni, hanem szimplán annyi, hogy az, hogy én pl. elvégeztem 3évet a saját természettudományos szakomon, az teljesítmény, ráadásul olyan, amire az évfolyamomból csak 10en voltunk képesek (és mikor indultunk, a terembe nem lehetett beérni, és az ablakpárkányokon ültek emberek még a bontott órákon is, annyian voltunk)."

Nem vagyok bölcsész. Mire mentél a "hatalmas tudást" igénylő (mert minden ttk-s ezt mondja) természettudományi szakkal?

2010. jan. 7. 13:40
 12/28 anonim ***** válasza:
36%

még semmire, mert még egyetemista vagyok.

De amikor meglesz, az én diplomámnak lesz értéke, egy teljesítmény bizonyítéka lesz, mert akinek ilyen van, arról lehet tudni ért is valamit a dologhoz, le tett valamit az asztalra.

Ugyanis nálunk - mint írtam - aki 3ad évben is megmarad, az már eredmény, teljesítmény. A többség 2. évre már lemorzsolódik.

Bölcsészen ilyen csak néhány szakon van, alapból bölcsészszakokat minimális munkával és még kevesebb tudással végig lehet csinálni.

2010. jan. 7. 14:07
 13/28 A kérdező kommentje:

Szerintem mindkét diplomának van értéke. Tény, hogy egy bölcsészkaron el lehet lavírozgatni kettesekkel és az is ugyan úgy kap diplomát, mint aki 4-es 5-ös volt. Igazából ez a "mire mész a tudásoddal" dolog pont az, hogy szerintem manapság a szellemi tőkének nem nagyon van jelentősége. Elég materialista a világ...

Kedves utolsó, megkérdezhetem, hova jársz és milyen szakra?

2010. jan. 7. 14:11
 14/28 anonim ***** válasza:
53%
Hogyne, ELTE matematikus szak.
2010. jan. 7. 14:21
 15/28 anonim ***** válasza:
65%
Ha, mostantól mindenki ttk-ra fog menni és ott fog végezni, akkor te onnantól kezdve gyengébb képességűnek fogsz számíttani?
2010. jan. 7. 14:48
 16/28 anonim ***** válasza:
38%

az a különbség -de ezt már annyiszor leírtam, gondolom nem bölcsész vagy, mert akkor a szövegértés csak menne.. -, hogy ha el is mennek TTKra, nem végzik el. Ide is sokakat felvesznek,, mert az egyetemnek kell a pénz, de itt nem végzed el, ha nincs meg a szükséges tudásod, affinitásod a dologhoz, és nem raksz bele elég munkát.

Láttam több gyereket is, aki szorgalmas volt, de nem volt a matekhoz elég affinitása, ezért nem bírta. És olyat is, akinek kegyetlen jó feje volt a matekhoz, de nem foglalkozott vele, ezért ő is lemaradt.

Ja, ha nálunk is boldog-boldogtalan végigtudná csinálni erőfeszítés nélkül, akkor a mienk is értéktelen tucatdiploma lenne. Csak hát nem.

2010. jan. 7. 15:07
 17/28 anonim ***** válasza:
52%
ettől még én persze nem leszek gyengébb képességű, csak a diplomámból ez nem fog kiderülni, ha minden diszkalkuliásnak ugyanolyan diplomája lesz, mint nekem.
2010. jan. 7. 15:10
 18/28 A kérdező kommentje:
Bölcsész vagyok, de egyetértek...
2010. jan. 7. 15:18
 19/28 anonim ***** válasza:
77%
Akkor még egy kérdésem lenne. Egy matek szakos diplomával, mit lehet kezdeni a tanításon kívül?
2010. jan. 7. 15:41
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Első hozzászóló vagyok: én is nyelvszakos vagyok a BTK-n, és valószínűleg így ugyanabban a helyzetben érzem magam, mint a kérdés kiírója. Azért valljuk be: a BTK-n a nyelvszakok a legnehezebbek+ a pszichológia, és igenis rengeteget kell tanulni, éjszakánként szótározni, ezer meg ezer tesztet kitölteni stb.

Azért úgy látom, hogy némely btk-s szakon a tanulás nem olyan egyértelmű... Simán át lehet vészelni ezeken a szakokon az egyetemet kettessel, és buli volt az egész. Kissé zavar, hogy ennek a létező sztereotípiának köszönhetően az ilyen léhűtőkkel vagyunk egy lapon említve. De nekem kielégítő érzés az, hogy ezzek a szakkal, ill. a párosításommal sokkal könnyebben, és jobb helyre el tudok majd helyezkedni. Az viszont már kevésbé nyugtat, hogy ezekből a léhűtőkből fog kikerülni a gyerekem tanára; és az sem nyugtató, hogy a sok kiképzett bölcsész mind megy munkanélkülinek, jó szakemberből pedig már most hiány van a piacon. Ez nyílván nem a léhűtők hibája, mert mennyivel jobb azt mondani: "egyetemista vagyok", mint azt, hogy "dolgozom". Rosszul szervezett, nagyon rosszul szervezett oktatáspolitika áll a háttérben, és ennek mi isszuk a levét.

Szociológia szakos ismerősöm 30ezer ft ösztöndíjat kap ilyen-olyan juttatások által, igen rossz (2,3) átlaggal. Én akkor sem kaptam ennyit, amikor 4,7 voltam az egyetemen angol szakon, ami "eléggé" ritka.

A kommunikáció szakos lányokról pedig ne is beszéljünk, ahol ezek a mondatok a "trendik":

"Azért jöttem a kommunikáció- és médiatudományszakra, mert a médiáKban szeretnék elhelyezkedni"

"Vágó szeretnék lenni, és a tv2-nél dolgozni, és és és az ottani számítógépeken, mert az nagyon szupi jó"

22/l

2010. jan. 7. 19:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!