Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A bölcsészdiplomának mindig...

A bölcsészdiplomának mindig alacsonyabb volt a presztizse, mint mondjuk egy természettudományosnak, vagy csak manapság divat leszólni?

Figyelt kérdés
2010. jan. 6. 23:16
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%
Figyeld meg, hogy ennek egyre inkább nem lesz divatja, mert annak lesz presztízse, aki el tud helyezkedni, vagy meg tud élni.
2010. jan. 6. 23:22
 2/28 anonim ***** válasza:
Azért bölcsészként elhelyezkedni, eléggé necces.
2010. jan. 7. 01:34
 3/28 anonim ***** válasza:
Igen, divat lett. Ezek az emberek általában, valamilyen komplexusban szenvednek, ezt próbálják kompenzálni.
2010. jan. 7. 06:18
 4/28 anonim ***** válasza:
30%

régen, amikor még nem tömegoktatás ment az egyetemeken, akkor minden diplomának presztízse volt, a bölcsésznek is, és emiatt kevésbé ment az összehasonlítás - bár megjegyzem, a 'doktor' úr és 'mérnök úr' akkor is egészen más kategóriát képviselt.

Amióta viszont minden csak mérsékelten tökkelütött tud szerezni egy diplomát, azóta már nézik azt is, hogy milyen diploma is az.

És az az igazság, hogy ezeknek az embereknek a többsége, akiket egyetem közelébe nem kéne engedni, nem hogy diplomához juttatni, a nagy többségük bölcsészen szerzi a diplomáját (meg közgázon).

Természettudományra is felvesznek csomó embert, akiknek a fele sem való oda, de ki is szórják szépen menet közben azt a felét, ahhoz hogy elvégezd, kell egy szintet teljesíteni.

Tehát ez nem kompenzáció meg divat, ahogy a kedves bölcsészek szeretnék magukat nyugtatgatni, hanem szimplán annyi, hogy az, hogy én pl. elvégeztem 3évet a saját természettudományos szakomon, az teljesítmény, ráadásul olyan, amire az évfolyamomból csak 10en voltunk képesek (és mikor indultunk, a terembe nem lehetett beérni, és az ablakpárkányokon ültek emberek még a bontott órákon is, annyian voltunk).

2010. jan. 7. 09:17
 5/28 A kérdező kommentje:

Az a baj (szerintem), hogy létezik egy olyan bölcsész "prototípus" aki nagy ívben tesz az égeszre, kettesekkel elvergődik a diplomáig, közben az egész egyetemet végigbulizza és szinte be se jár. Aztán azt meg az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy vannak nem ilyenek is!

Én például nyelvszakos vagyok, van napi 5-6 órám átlag,a mi lehet nem sok de otthon még sokat tanulok mellé, bejárok előadásokra, gyakorlatokra, relatíve sok időt töltök a könyvtárban is. Persze én is élem emellett az életemet, de tanulok is rendesen!

2010. jan. 7. 09:21
 6/28 anonim ***** válasza:
35%

nem az, hogy azt mondjuk, hogy minden bölcsész ilyen, hanem így is simán elvégezhető a legtöbb bölcsészszak. És innentől kezdve értelemszerű, hogy nincs presztízse, hiszen akár 0 befektetett munkával és hasonló tudással megszerezhető. Hogy te most éppen az a fajta bölcsész vagy, aki tanult is és ért is hozzá, az a diplomádból nem derül ki, pont ugyanolyan diplomát kapsz, mint aki lazán végigvitte az egészet.

Megjegyzem egyetemista körökben ugyan emiatt a közgáz sincs nagyra tartva, csak annyi a különbség, hogy a közgáz körül még mindig él a mítosz az átlag emberben, hogy az milyen elit hely, és milyen jól el lehet onnan helyezkedni (amúgy egyik sem ma már) - bölcséssről meg ugye köztudott, hogy elhelyezkedni nem nagyon lehet vele.

2010. jan. 7. 09:48
 7/28 A kérdező kommentje:
Ez mondjuk igaz, amit írtál. Én ugyan tanulok, de azért magamon érzem, hogy nem kell akkora erőt kifejenem, mint mondjuk néhány barátomnak más egyetemen, más szakon. Ez mondjuk engem is zavar egy kicsit, de hát mit tegyek, ha csak ehhez értek alapon itt vagyok és végzem szorgalmasan...
2010. jan. 7. 11:21
 8/28 anonim ***** válasza:
32%

Ezt a presztízst felejtsük el.

Manapság rengeteg diplomás van, vagyis amiből sok van az elértéktelenedik. Itt már rég nem a presztízs számít.

Anno amikor csak a jelentkezők 40-45%-át vették fel, akkor még lehetett presztízsről beszélni. Most a 85%-át veszik fel a jelentkezőknek, vagyis elértéktelenedik a diploma.

Ne a presztízsre figyelj, hanem arra hogy eltudsz-e majd helyezkedni vele...

2010. jan. 7. 11:25
 9/28 A kérdező kommentje:
Nem is úgy értem, hogy presztizs, csak éppen kicsit elegem van abból, hogy ha az emberek meghallják, hogy bölcsészkaros vagyok, gyakorlatilag körberöhögnek... kivétel nélkül.
2010. jan. 7. 11:40
 10/28 anonim ***** válasza:
9%

"Ne a presztízsre figyelj, hanem arra hogy eltudsz-e majd helyezkedni vele..."

hát ebből a szempontból sincs jobb helyzetben egy bölcsészdiploma

2010. jan. 7. 11:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!