Miért nem szeretik a mérnök és bölcsész hallgatók egymást?
Szerintem a kettesnek van igaza.
Mérnököknek nálunk elégséges-közepes határán álló tanulók mentek, akiknek gőze sem volt arról, hogy mi érdekli, mivel foglalkozna szívesen, csupán hallotta, hogy a XXI. századnak ebben a pár évében a mérnököket megfizetik. Írtak aztán egy 60-70%-os matematika érettségit, egy 40-50%-os fizikát és bejutottak. Aztán persze mindenki gratulál, hű de ügyes. Pedig éppen ellenkezőleg: elszomorító, hogy egy tanulás ügyileg gyakorlatilag senki továbbtanul.
A bölcsészek, egészségügyi dolgozók (orvosok, gyógyszerészek, szülésznők stb.) esetleg a jogászok (bár ott is uralkodik el a mérnöknek tanulóknál elmondottak) pedig határozott célokkal tanultak tovább, kiépítve előzőleg már középiskolában az alapokat. Ők tudták, hogy ez érdekli őket, ezzel akarnak foglalkozni.
Aztán a bölcsészeket nem fizetik meg. A mérnököket igen és ebből a f.kázás. A bölcsészek szeretnek gondolkodni, új dolgokat kitalálni, elmélkedni, a mérnökök pedig már leírt konvenciókat megtanulni.
Szóval ez van.
Üdv: egy se nem mérnök, se nem bölcsész
Ez a véleményem. A mérnökök gyakorlatilag ma a felsőoktatás robotjai, és demagógok, akik megették azt, amit a szájukba rágtak. 5 év múlva nem tudom ez mennyire kifizetődő.
Utolsó, tán szociológus vagy, hogy ilyen jól megy az általánosítás? Se a mérnökök, se a bölcsészek nem mind egyformák; mérnökök között is rengeteg a céltudatos ember, ugyanígy bölcsésznek is csomó olyan ember megy, akinek fogalma sincs, mit akar, szóval választott egy könnyűnek hangzó szakot bulizni.
Mérnökök és bölcsészek közötti ellentét forrása leginkább a reál és humán világ ellentétei. Humánosokról azt képzelik, hogy álmodoznak egész nap, reálosokról pedig azt, hogy magolnak és számolgatnak. Ez szeterotípiáknál tovább nem szokott menni, egymás között poénkodnak az emberek, de kevés az olyan elmebeteg, aki tényleg utál egy konkrét embert a választott szakja miatt.
én is azt vettem észre, h szinte csak a mérnökök az oka szidják a bölcsészeket. az ok sztem egyszerű:
1, a mérnökhallgatók és a reál szakot végzettek nagy része frusztrált, kisebbrendűségi komplexusos. ha megnézed, szinte mindenhol ők fröcsögnek és támadják a bölcsészeket.
nem biztos, h igazam van, de van elméletem, h miért csinálják ezt: az emberek a mérnökök tudását nem tekinti az általános műveltség részének. valljuk be, a mérnökök nagy része szakbarbár, a szakterületén kívül nem sok mindenhez tud hozzászólni, így amikor elmegy egy társaságba ( ahol mondjuk bölcsészek vannak), nem sok mindenhez tud hozzászólni.
2, vki írta, és van benne igazság: a mérnökök jelentős része nem éppen jóképű. ők voltak azok, akik elől elvitték a lányokat gimnáziumban azok, akik most bölcsész szakon tanulnak, ez szintén frusztrálhatja őket.
3, mivel annyira nagyra vannak magukkal, h ők mérnökök, így szinte minden művészetet elutasítanak. nem fognak elgondolkodni egy festményen, se dalszövegeken, vagy versen. nincs ami formálja a személyiségüket, empatikussabbá tenné őket, így többségük érzelmi analfabéta. nem véletlenül, h szinten minden homofób/rasszista/szociálisan érzéketlen emberről kiderül, h reálos beállítottságú. büszkék arra, h technikailag egyre jobban fejlődünk, de az nem zavarja őket, h erkölcsileg egyre jobban züllünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!