Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért nem szeretik a mérnök...

Miért nem szeretik a mérnök és bölcsész hallgatók egymást?

Figyelt kérdés
2013. nov. 3. 17:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Mert a mérnökök szerint az összes bölcsész képzés értéktelen, és semmit se tudnak azok akik ott végeztek

A bölcsészek szerint, meg a mérnökökvalamilyen beszűkűlt világban élnek, és ők nem látják a szépet a művészetekben meg hasonlók

Ez jutott eszembe hirtelen, de persze nem feltétlenül igaz, hogy utálják egymást...csak igy látatlanban, vagy csak itt ezen az oldalon. Pl nekem nem egy közeli barátom bölcsész szakon tanul, én pedig mérnökin fogok.

2013. nov. 3. 18:02
 2/13 reptoid ***** válasza:
88%

A műszaki szakokra kerülő jórészt másodvonalbeli, korábban nem a toptanulók közé tartozó hallgatók kihasználják, hogy a jelenlegi társadalmi, gazdasági környezetnek szüksége van rájuk, úgy érzik fontosak is, ezért a korábbról felgyűlt frusztrációjukat levezetik a pórnép által semmirekellőnek tartott bölcsészeken. Természetesen tisztelet a kivételnek minden tekintetben, de a kivételek nem is jártatják a szájukat a bölcsészekkel szemben mondjuk. Másrészt pedig megjártam a én is a Műegyetemet, tehát semmi okom védeni a bölcsészeket, támadni a mérnököket.

Bölcsészek felől sok fújolást én még nem hallottam a mérnökök felé, de ha van is, egyrészt a mérnökök viselkedése, másrészt a korábbi megbecsülésük csökkenése okozhatja.

2013. nov. 3. 18:11
 3/13 anonim ***** válasza:
43%
Az első fogalmazta meg jól. Ez így van. Ugyanakkor nem bántás képpen, de mitől jut előre a világ? Attól, hogy tudunk helyesen írni meg értékeljük, hogy milyen szép egy kép vagy attól, hogy felfedezzük a természet törvényeit és átültetjük őket gyakorlati alkalmazásba? Nyilván fontosabb az utóbbi, bár ez még nem add okot arra, hogy jobbnak higgyük magunkat másnál. Az egész az egoizmusból fakad.
2013. nov. 4. 10:55
 4/13 anonim ***** válasza:
81%
Bölcsész vagyok és amit észrevettem az az, hogy csak a mérnökök fikáznak minket, de mi sosem fikázzuk őket. Nem értem, hogy ők miért foglalkoznak velünk ennyit. Utolsó, ha nem tudsz helyesen írni, fogalmazni és nyelveket sem beszélsz, akkor nem jutsz előre a tudománnyal, mert nem tudod megfogalmazni, átadni azt, amit felfedeztél. A társadalomban mindenkire szükség van, ennyi.
2013. nov. 27. 13:50
 5/13 anonim ***** válasza:
68%
Egy egységes nyelv kéne az egész világba és nem 5253256, akkor nem lenne ilyen probléma, ezt jelenleg úgy küszöbölik ki, hogy az angolt tekintik annak a tudomány világában. Igazából a felfedezés "átadásához" pont nem kell tudni lényegében még nyelvet sem, mert az egyenletek többet mondanak bármi másnál, maximum a köztudatba való integrálásnál kellenek a szavak. Én egy szóval nem mondtam, hogy nem kell mindenki, de van fontossági sorrend és igen is fontosabb a természettudományok művelése, mint a kommunikáció és média"tudomány" meg egyéb ilyen kaliberű dolgoké... Én az előző hsz-emet nem bánásnak írtam, de túl sok itt a érzelmi analfabéta aki azt magára vette és lepontozott, amit nem értek, mivel én csak tényeket közöltem, még csak nem is kitalációkat... Na mindegy, kinek nem inge...
2013. nov. 27. 19:03
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Egységes nyelv a világon soha nem lesz, mert szerencsére még vannak olyan emberek és országok, akik nemet mondanak a globalizálásra. Ez csak arra vezet, hogy elveszítik az emberek az egyediségüket és a kultúrájukat. Nekem nincs bajom senkivel, nyilván van fontossági sorrend, de nem tűröm, ha ok nélkül fikáznak. Főleg, mikor fizika, kémia és biológia könyveket is fordítok és ismerem a természettudományok nyelvét is.
2013. nov. 28. 15:26
 7/13 anonim ***** válasza:
0%
Senki nem fikáz senkit, én csak a fontossági sorrendre hívtam fel a figyelmet. Globalizációt más szemmel látjuk, ezzel nincs gond. Viszont kérlek, ne merj ilyen könnyelmű kijelentést tenni, hogy értesz a tudomány nyelvén, amikor én, úgy hogy több éve tanulom még mindig nem merem ezt teljesen kijelenteni. A fordításokkal is pontosan ez a baj. Múltkor egy magyarra fordított fizika könyvet olvastunk páran és nem gyengén voltak benne hibák. Nyelvileg oké volt, de fizikailag az ember a fejét fogta tőle. Matematika és fizika kivételével a többi tudományos könyv talán még elmegy, de ezeket csak is matématematikussal és fizikussal szabad fordíttatni.
2013. nov. 29. 16:02
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
7-es, csak a gondok ott kezdődnek, hogy a matematikusok és a fizikusok többsége annyira elvan szállva magától és a zsenialitásától (?), hogy nekik rangon aluli a nyelvtanulás szinte. És most nem általánosítok, de nagyon sok esetben ezt tapasztalom az ismeretségi körömben. Amúgy a fordításaimat mindig átnézetem fizikusokkal, pont a hibák elkerülése végett és eddig azt mondták, hogy kitűnő munkát végzek. Tudod miért? Mert természeti gimibe jártam, külföldön is, szóval magyarul is és az adott idegen nyelven is elég jól ismerem a nyelvet, illetve nem vagyok hülye a tudományokhoz.
2013. nov. 29. 20:43
 9/13 anonim ***** válasza:
90%

<<7-es, csak a gondok ott kezdődnek, hogy a matematikusok és a fizikusok többsége annyira elvan szállva magától és a zsenialitásától (?), hogy nekik rangon aluli a nyelvtanulás szinte.>>

Ebben van igazság, viszont ezek az emberek a fizikusok, matematikusok legostobábbjai. A zsenialitás megint más kérdés, sokan hiszik magukról, hogy azok, de ez nem így van. Nagyon kevés embernek adatik meg ez és ők se kérkednek vele. Úgy vélem, hogy bármely tanulási irányban is megy el az ember az egyik legfontosabb dolog az alázat. Akiben ez nincs meg az az én szememben egy nulla akármennyit is tudjon. A nyelvtanuláshoz annyit fűznék, hogy aki komolyan fizikus, matematikus akar lenni az legalább középszinten megtanul jól angolul, mert (és ezzel gondolom nem mondok újat) a legtöbb valamire méltó mű az angol és a szakmai világban is ez az elfogadott nyelv. Ennél többre nincs szükség, hisz erre ott van BTK-s szak a BTK-s végzettség emberekkel.

<<Amúgy a fordításaimat mindig átnézetem fizikusokkal, pont a hibák elkerülése végett és eddig azt mondták, hogy kitűnő munkát végzek.>>

Ebben az esetben nyilván nincs olyan gond, mint amit fentebb taglaltam.

<<Tudod miért? Mert természeti gimibe jártam, külföldön is, szóval magyarul is és az adott idegen nyelven is elég jól ismerem a nyelvet, illetve nem vagyok hülye a tudományokhoz.>>

Továbbra is fenn tartom, hogy ne érts félre, de egy legprofesszionálisabb gimis fizikás, matekos végzettség is kevés ahhoz, hogy valaki legalább alap szinten értsen e két tárgyhoz. Amit egyetem alatti szinten adnak az teli van mindenféle szűkítéssel, specializálással és csak ilyen-olyan feltételek mellett tárgyalt dolgokkal. Létező legegyszerűbb példa erre a létező legkönnyebb dolog a fizikában, a mozgásegyenletek. Erről középiskolában amit tanítanak, hogy x=a/2 t^2 +v_0 t. Még ez a specializálás is specializálással van megoldva. Annyira nem általános, hogy az már fáj. Ezek mind differenciálegyenletrendszerek a legáltalánosabban, de ezeket tudnod kell, ha valóban ilyen dolgokat fordítasz. Nem tudsz egy olyan középiskolás végzettségű embert mutatni, aki azzal szinttel megéri mondjuk a Hamilton-elvet, ez nem így működik. Hiába van érthetően leírva a megértéséhez rengeteg matematika és fizikai alapozás kell.

Én ezzel az egésszel nem mást akarok lealacsonyítani vagy magamat fényezni, egyáltalán nem. Ezek tények, amiket tapasztalatból mondok és amikor azt mondom, hogy még én se merem ezt-azt kijelenteni az nem azért van, mert hogy én fű de fasza gyerek vagyok, meg jobb meg okosabb, hanem azért, mert én évek óta ebben élek, ezzel kelek és ezzel fekszek, így természetesen adódik, hogy jobban értek hozzá, mint egy középiskolai szintű másra szakosodott ember. Ezt nem bántásnak és nem támadásnak kell venni, hanem egy véleménynek, ami személyes tapasztalaton alapszik.

2013. nov. 29. 22:15
 10/13 anonim ***** válasza:
20%
bugyuta bölcsész, már van egységes nyelve a világnak C++ ez a neve nekije
2014. jan. 10. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!