Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért jelent a hallgatók nagy...

Miért jelent a hallgatók nagy részének nehézségeket a szakdolgozatirás?

Figyelt kérdés

Most nem magára a feladatra gondolok, mert az mindenkinek kihivás valamilyen szinten. A nehézségeket ugy értettem, hogy a hallgató azt se tudja, hogy hogyan kell összefoglalni a gondolatait, azt hiszik, hogy a szakdoga egy fogalmazás, egy mese, és ezt helyezik fókuszba.

Én bme-t végeztem, és ott pl nem volt semmilyen fennakadásom a szakdolgozatirással, mert korábban számos tervezési feladatnál rá voltunk kényszeritve, hogy egy tudományos feladat megoldásának a menetét leirjuk minél tömörebben és egyértelmüen.

Csodálkozva láttam, hogy egyes iskolákban külön "hogyan irjunk szakdolgozatot" c. könyveket ajánlanak a hallgatóknak, mert sokan még úgy se tudnak elindulni, hogy a tanszékeik megadják a sablon checklistet, és igazábol semmi mást nem kéne csinálni vele, minthogy minden pontról irni.

Pl egyik ismerösömnek irtam a szakdogájához pénzért bevezetőt (ismerös voltam a témában). A gyerek másnapra bekezdésenként széts zórta a tényleg mese jellegű bevezetőt a marketing témáju dolgozatának strukturálatlan 30 oldalában. Persze a konkrét feladatmegoldás foszlányait nem lehetett felfedezni ebben a 30 oldalban, csak a rizsát.

Ja meg a word használat is egeket veri. Tök egyszerüen lehet irni szövegek et, hiszen csak bekezdéseket kell használni, a képeket is bekezdésekként kell betenni, képaláirásokat automatikusan el lehet készittetni a programmal, ehyelett a 90% ugy használja a wordot mint egy irógépet. Emiatt gondolom 1 konzultácio arra megy el, hogy a tanár elmayarázza, hogyan kéne megirni ugy a doksit, hogy nézzen is ki valahogy. Na és ilyen emberek sirnak, hogy ne kelljen fizetni az oktatásért...ILYenek, akik azzal menőznek, hogy 1 hét alatt irták meg a szakdogájukat. Én kb 10 napon át irtam a szöveget, de rengeteg vázlatom volt korábbról. Ja meg nekem számitásokat is kellett csinálni, meg műszaki 3d-s modelleket csinálni, meg abból rajzokat.

2012. dec. 20. 13:57
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
na, látjátok, aki kompetens, az egyetért velem.
2012. dec. 20. 14:19
 12/38 anonim válasza:
A tiltakozók között nem csak büfészakosok vannak, hanem műszakisok is. Továbbá középiskolások, akik között vannak a jövő mérnökjelöltjei is. Az OE pedig egyáltalán nem kamusuli.
2012. dec. 20. 14:19
 13/38 A kérdező kommentje:

bme-röl többnyire gazdasági szakosok mentek ki. levlistán mindenki ócsárolta a helyzetet, hogy nekik semmi dolguk? Mert a hallgatók többsége nem ért rá, tanulnia kellett.

óbudai egyetemes haverjaimon nem láttam sose a megszakadás jeleit. De nekem elég sokszor kellett azt mondanom, hogy bocs, de tanulnom kell.

2012. dec. 20. 14:22
 14/38 anonim ***** válasza:
Tudod kérdező, én német nyelv és irodalom szakos tanárként végeztem nemrég és amikor ilyen stílusban hallok/olvasok valakit megnyilvánulni, mindig eszembe jut az a mondás németül, hogy "Erbarme dich derer, die nicht so vollkommen sind als du". (Könyörülj azokon, akik nem olyan tökéletesek mint te...) Csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni, köszönöm...
2012. dec. 20. 14:49
 15/38 A kérdező kommentje:
én elég gyenge gimiböl mentem a bme-re, voltak bukások szép számmal az elején, nekem ott kellett megtanulnom gondolkodni...mások meg mennek a nagy hires neves iskolákból továbbtanulni, aztán csak a bulika van éjjel nappal. Ők is meg tudnának tanulni sok mindent, csak éppen nem akarják.
2012. dec. 20. 14:55
 16/38 anonim ***** válasza:
81%

Te már fiatalon ilyen keserű vagy, és vallod, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Mi lesz később?

De úgy nézem, word-ben a helyesírás-ellenőrzés neked is jól jöhetett. Remélem, csak siettedben írsz ennyire pocsékul, mert ha ilyen a "normál" helyesírásod, fogalmam sincs, mit kerestél a BME-n.

2012. dec. 20. 15:23
 17/38 anonim ***** válasza:
61%
Szánalmas vagy kérdező. Elég szégyen, hogy ilyen butuska embernek is lehet diplomája, mint te vagy
2012. dec. 20. 15:37
 18/38 anonim ***** válasza:

Már elég régen írtam szakdolgozatot kettőt. Egyiket sem bologna rendszerben. nekünk nem olt olyan tantárgyunk ami segített volna megírni, mert számtalan főiskolán egyetemen létezik szakdolgozat írása tantárgy ma már. mégis mind két szakdolgozatom tudományosan szabatos és nem mesélős , konkrét saját téma feldolgozást tartalmazott. Aztán segítettem ugyanazon a szakon végző ismerősömnek akitől a hajam téptem.. semmi fogalmazási készség sem statisztikát nem tudott elemezni sem azt megfogalmazni,hogy miért választotta a témáját. Sem azt nem tudta megfelelően összecsatolni ami az irodalmi részhez kellett.

Állítása szerint a konzulens nem foglakozott vele el sem olvasta ,de amikor a kritikákat amiket a konzulenstől kapott olvastam nekem érthető volt mit kifogásolt és mit javasolt. Aztán most segítettem egy teljesen más főiskolán tanuló végzősnek a szakdolijában.. nem leég,hogy leadás előtt 3 hónappal jutott eszébe,ohgy szakmai segítséget kérjem pluszba de fogalma nem volt arról mi legyen a saját kutatás. Fogalmazási készség szintén nulla olyan magyartalan mondatokkal volt tele leadás előtt a 70 oldal, ohgy a javítása az első 20nak csak 4 óra munkámba került. kiderült,ohgy a konzulens tanácsait képtelen szintén értelmezni, és ráadásul állítása szerint nem olvasta a konzulens de ami a legszörnyűbb úgy írta meg,hogy ö maga sem olvasta át egyszer sem.. szó ismétlések, nyelvhelyességi hibák és helysírási hibáktól hemzsegett s a szakmaisága nulla volt. Végöl a nyelvtani hibákat javította.. de a többi maradt kiváncsi lennék mit adnak rá olyan konzulense volt akinek a saját jegyzetéből is irodalmazott. Szörnyű nem igaz! A maiak nem tanulnak meg szakmailag szabatosan fogalmazni? ( Az egyik egészségügyi képzés a másik pedig vendéglátós volt)

2012. dec. 20. 17:06
 19/38 anonim válasza:
Igazából nem a kérdező a szánalmas, hanem akik a kérdezőt támadják. Szerintem inkább nekik van kisebbrendűségi komplexusuk. Én egyetértek a kérdezővel.
2012. dec. 20. 18:00
 20/38 anonim ***** válasza:
56%
18:00 jól mellé lőttél drága, éljél még egy kicsit, 10 évesen biztos nagyon sok élettapasztalatod van...kis butuska
2012. dec. 20. 18:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!