Tanárhiány lesz? Idén fizikatanárnak 42-en, kémiatanárnak 24-en, biológiatanárnak 59-en jelentkeztek.
Számoljunk egy picit:)
59 biológia tanár: 30 évig tanít egy tanár: 1770 tanár lediplomázik 30 év alatt.
Nincsen ennyi középiskola, tehát lesznek elegen:)
"Számoljunk egy picit:)
59 biológia tanár: 30 évig tanít egy tanár: 1770 tanár lediplomázik 30 év alatt.
Nincsen ennyi középiskola, tehát lesznek elegen:)”
A számoláshoz a következő tényezőket is figyelembe kell venni:
-nem mindenki végzi el a képzést (lemorzsolódás)
-aki mégis elvégzi nem biztos, hogy elmegy tanítani ezért a pénzért
-ha esetleg elmegy, arra is megvan az esély, hogy pályaelhagyó lesz ( mai diákok, és szülők-, az alacsony
megbecsültség, stresszhelyzet, nincs eszközük a kezükben, a diáknak több joga van, mint a tanárnak stb.)
-ma már minden tanárnak aki diplomát kap nyelvvizsgáznia kell, és külföldön pl. Angliában, USA-ban, vagy
Németországban tárt karokkal várják külföldről a pedagógusokat, mert ott már most akkora hiány van, hogy pl. az
Usa-ban akár féléves gyorstalpaló után elmehet tanítani valaki (a havi bérük pl. Angliában Ft-ra átszámítva 700
ezer-nél kezdődik)
-ezekben a számokban már az is benne van aki a főiskolán szerzett diplomáját egészíti ki a mesterszintűvé ( és ők vannak többen valószínűleg, hiszen a nappali képzések ezeken a szakokon el sem indultak, vagy a felvett tanulók száma 10 alatt van) ez azt jelenti hogy ők már a pályán vannak, nem jelentenek új belépőket
-ezeket a tárgyakat tanító pedagógusok nagyrészt nyugdíj előtt állnak, vagy nyugdíjasként tanítanak ( azaz pár év múlva, vagy már fizikából most is hirtelen nagyobb számú tanárra lesz szükség)
-nem csak középiskolában van szükség ezekre a pedagógusokra, hanem már általános iskolában is, és összesen kb. 5000 közoktatási intézmény van Magyarországon (általános- és középiskolák összesen)
-a tanuló számának fogyása megállt, az óvodás- és a általános iskolások (6-10 évesek) létszáma stabilan 130 ezer
(tehát a népességcsökkenés miatt nem lesz kevesebb tanárra szükség)
-az óraszámot nem hogy csökkenteni, hanem növelni kellene, ha azt szeretnénk hogy Magyarországon elegendő számú, jól felkészült orvos, fizikus, vegyész, mérnök, természettudományú szakos tanár legyen (ez az ország versenyképességét is nagyban befolyásolja egyébként)
Ja, külföldön ezekből a tárgyakból tényleg hiány lehet. Tegnap néztem egy álláskereső oldalt, ahol Angliába keresnek fizika, biosz, meg még valamilyen tanárt, középiskolába. Az itthonihoz képest még a kezdőfizetés is magasnak számít ott.
Csak még annyi volt írva, h kell a strapabírás, mert az angol gyerekek elég szemtelenek tudnak lenni. Ez kb így volt leírva.
"kell a strapabírás, mert az angol gyerekek elég szemtelenek tudnak lenni."
Szerintem nem tudnak szemtelenebbek lenni, mint a nálunk. Aki ma tanít Magyarországon az tudja. Akkor legalább fizessenek meg. Én sem idegenkedem egyébként a dologtól, de egyenlőre most az angoltanárit csinálom mellette. Ha végeztem lehet én is lelépek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!