Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Magyarországon miért nincs...

Magyarországon miért nincs olyan, hogy gimibe 9. -be te magad választod meg az óráidat (mint az USA-ban)?

Figyelt kérdés
Az, hogy 8.-ig kell egy csomó tantárgyat tanulni, amit te magad a saját szemszögedből úgy látsz, hogy felesleges, mégis tanulni kell, oké. De gimibe 9.-be általában már mindenkinek meg van az érdeklődése egy adott pálya iránt. Meg vannak azok a tantárgyak, amiket akar tanulni, és azok is, amiket már nem. Az USA-ban szerintem nagyon jól meg van csinálva, hogy gimibe mindenki olyan órarendet állít össze magának, amilyet akar (persze tudom, hogy ott is megvannak a kötelező órák). Itt 11-be kezdődnek ezek a dolgok, és nem értem, hogy két évet miért kell majd (pl. nekem is) végig szenvednem olyan tantárgyak körében, mint pl. ének, kémia, fizika, rajz stb.
2012. márc. 27. 15:50
1 2 3 4 5 6
 41/59 anonim ***** válasza:

Az előttem szóló minden egyes szavával egyet tudok érteni.

Még annyit fűznék hozzá, hogy az emberek nemhogy 14 évesen nem tudják eldönteni, hogy merre tovább, de nézz körül... tele van az ország olyan huszonéves emberekkel, akik egyik egyetemről a másikra ugrálnak, mert gőzük sincs, mit akarnak kezdeni magukkal.

Lehet, hogy vannak jó dolgok az amerikai iskolarendszerben, de az itthoni alkalmazása teljes kudarc lenne.

2012. ápr. 3. 23:07
 42/59 DDD97 ***** válasza:
De most ugye azt mondod, hogy túl sok lenne a humános.. na de annak sincs értelme hogy mondjuk kiegyenlítve lenne mert nem olyan biztos h aki reálon van z érti és szereti is.. szóval szerintem igenis a diákoknak kéne eldönteni..vagy akkor nemtudom, lehet én vagyok ilyne túl érett és csak nekem vannak határozott gondolataim.. de én már biztosan tudom hogy soha többet nem szeretnék kémiával, matekkal foglalkozni szerintem nincs értelme.(nagyon ritka az oylan este, amikor az emberke ugyanúgy érti a humánt mint a reált... az egyik objektív a másik meg szubjektív. szóval...) de nyilván amit értesz afelé szeretnél továbbmenni amit meg nem... affelé nem... és én már pl. 3.-4. osztályban tudtam hogy reál tárgyakat utálni fogom és nem szeretnék többet velük foglalkozni..vagy cska én vagyok ilyen ufó hogy el tudom dönteni hogy mi az ami megy és mi az ami nem? :DD ami meg ezt illeti: csak azért mondom, mert én is tanultam mindenre, nem vagyok hülye, viszont ezt tényleg nem volt annyira megerőltető elérni, higgyétek el. Neked lehet, hogy nem. De én pl. 8.os vagyok éés tudod mennyit szenvedek egy matek házi megírásával? amúgy már nem is strapálom magam, úgyis rossz lesz. Egyszerűen van olyan amit nem lehet megtanulni, megérteni, bemagolni... valaki vagy érti vagy nem.. Ééés igen, lehet hogy a saját igényeimet néztem, hiszem csak magamat ismerem de nem hiszem hogy én vagyok ezzel az egyedüli... Szóval most nekem gimiben 4évig kell tanulnom matekot.. amikor tudom hogy soha nem fogom tudni megérteni fölöslegesen vesznek el időt az életemből ahelyett lehetne több töri óráám. :DD Nem akartam ennyire magamra szabva csinálni csakhát más elképzeléseit nem tudom...
2012. ápr. 4. 14:44
 43/59 A kérdező kommentje:

Az utolsó bejegyzéssel teljes mértékben egyet értek. A kémi, a biosz, fizika, földrajz mind olyanok, hogy meg kell tanulni és nincs mese. Órákat szenvedek velük. Az irodalmat, nyelvtant meg az olyanokat, amiket el kell olvasni 2x-3x és meg ragad a fejedbe azok jól mennek. Tudom én, hogy az USA egy más ország, ott más a kultúra, ott mások az emberek, többször akkora mint Magyarország, az embereknek más a felfogásuk mindenről, így az oktatásról is máshogy gondolkoznak. Nekem csak a filmekben (és tudom, hogy a filmeknek nem mindig kell hinni, de ezeket nem csak filmekben láttam, hanem a neten böngészve is olvastam)nagyon bejön, hogy minden órán mások az osztálytársaid, te magad választod meg az óráidat (bár a matekot meg még néhány tárgyat ott is kötelező tanulni).

És itt most vissza térnék arra, hogy az USA-ban van a diákoknak kötelező Amerikai történelem órájuk, ott ők világos, hogy Amerika történelmét tanulják, de ezen felül akit annyira érdekel a töri, az úgy állítja össze az órarendjét, hogy a kötelező történelem óra mellet választ még egy töri órát (Világtörténelem, Európa Történelme, Ázsia történelme stb).

A diákok ott örömmel mennek órára. Aki utálja a kémiát, nem mondja azt, hogy 'Jaj ne, már megint az a kémia.' , hanem inkább azt mondja, hogy 'Je, irodalom.' Meg -bár lehet, hogy nem hiszitek, - de ott van iskolai szellem. Én annyira bírom az ilyen hangulatot. A diákok összetartanak, lehet, hogy itt is. Mert meg van, hogy ki kinek az lb.-je, de ott egy teljesen idegennel is el tudnak dumálni, befogadóképesek, nem úgy mint mi. Ott sokkal nagyobb az összetartás, mint itt, és ez azért az Oktatásnak is köszönhető.

2012. ápr. 4. 15:52
 44/59 DDD97 ***** válasza:
Jujj hát igen! :)) tök jó lehet olyan közegben tanulni. Még talán a matek órát is kibírnám...D amúgy nekem az is tetszik hogy Amerikában a legtöbb suliban egyenruha van.. ez nekem annyira bejön szerintme ez is a csapatszellemet, az összetartást jelképezi..:)) meeg ők midnen reggel elénkelkik közösen a himnuszukat... háát ha mi magyarok mindne reggel eléneklelnék szarul indulna a npunk..:( :D most nem kritizálom a himnuszunkat na de basszus... mi csak sajnálkozni tudunk.. minden más nemzetnek tökk pörgös, lázadó himnusza van.. csak nekük van iylen siránkozó.:) na de ez nem is ide tartozik csak leírtam.:P Amúgymeg szerintem nekünk semmink sincs a hagyományainkon kívűl... éés az a baj hogy mi magyarok se tiszteljük a magyar néptáncosokat, népzenészeket, pedig ha valakire büszke lehetnénk, azok ők! persze tisztelet a kivételnek.. de valahogy mostmár "nem divat" a saját hazád néprajzát ismerni..:(
2012. ápr. 4. 19:45
 45/59 DDD97 ***** válasza:
ezért mindenképpen jóljönne ha lehetne a magyar diákoknak magyar néprajz órájuk! :)
2012. ápr. 4. 19:46
 46/59 anonim ***** válasza:

Katze:

bocsi, nem akarlak megbántani, tényleg értelmesnek meg normálisnak tűnsz, de attól nem leszel érett, hogy tudod, hogy nem akarsz kémiával és matekkal foglalkozni, mert nem érted és nem szereted. Én se szerettem őket. Én érettnek tartottam magam, egy csomó dolog miatt. De jelenleg úgy érzem, hogy 14 évesen közöm nem volt az érettséghez. Valószínűleg te úgy gondolod, hogy 'de te más vagy', ez a te dolgod. Sztem egy 14 évesnek nincs annyi tapasztalata, hogy érett legyen.

El tudod dönteni, hogy mi az, ami megy, mi az, ami nem, de én nem bíznám rá egy 10-14 évesre, hogy ő döntse el, mit akar. Nem véletlenül vannak szüleid, és 18 éves korodig nem vagy felnőtt, ők felelnek érted és döntenek 'helyetted'. Mert te nem tudsz, nem engedik. Szar ügy, meg kell szokni. És ja, még 4 évig kell matekot tanulni. De hidd el, a matek középszintű érettségi függvénytáblával kirázható a kisujjadból, másrészt pedig duplázva nem kell beszámíttatnod, és mehetsz, ahova akarsz.

Nem az emberek elképzeléseiről van szó. Az élet nem játszótér. :) Nagyrészt jó, ha tényleg olyan dolgot csinálsz, amit szeretsz, de pl attól még, hogy én szeretek zongorázni, nem megyek el zenésznek. Van 1-2 normális zenész középsuli, akik oda bekerülnek, belőlük jó eséllyel lesz zenész. Viszont itt is van egy mennyiségi kontroll. Nem mehet el kétszer-háromszorannyi ember zenésznek. És a humán részlegen is vannak keretszámok, amiről beszéltem, és mind a ketten elsuhantatok felette. Ha most megválaszthatnátok ,hogy mit akartok tanulni, esetleg (egy szemléletes példát véve) kétszerannyian tanulnának humán tárgyakat, mint amennyire az országnak szüksége van, mint amennyit a felsőoktatás be tud fogadni. És akkor ott lenne a fele csapat friss érettségizett, akit nem vettek fel egyetemre, és állna a gimi kapujában, hogy most mi a jó fenét csináljak?

Próbálom elmagyarázni ennek a rendszernek a lényegét. Nem fogják megváltoztatni, szokjatok hozzá. És örülnék, ha tényleg elgondolkodnátok azon, amit írok. Mert jelenleg úgy érzem, hogy totál fölöslegesen töltök el X időt azzal, hogy nektek írok.

Kedves kérdező. A magyar irodalom és a magyar nyelvtan a magyar nyelv része, ami az anyanyelved, naná, hogy gyorsan megérted...

Na, örülök, hogy legalább matekot kötelező tanulni. :D Azzal ott is meg kéne küzdeni. Amúgy pedig töriből, mint mondtam, nagyon átfogóan vesszük az anyagot, magyar törit, világtörténelmet, amúgy egy csomó amerikait is.

Egyetemen úgy van (általában) hogy az ember maga állítja össze az órarendjét, ez tényleg tök jó dolog, de vannak kötelező tárgyak, a nagy részét az teszi ki, és így a tárgyak adottak, leginkább az időpontokban lehet variálni, meg még egy pár választható és kötelezően választható tárgy van. Van, ahol itt is meg van szabva, hogy pontosan mi az órarended. Nyilván most másról beszélek, mint amiről középsulis viszonylatokban lehet, de... ahogy a fenti emberke is írta, aki egyetért velem, ennek a rendszernek az adaptálása a miénk helyébe totális csőd lenne. És szerintem nem javítaná az oktatás színvonalát.

Az egyetem egyik legjobb része, hogy tényleg nagyon sok embert megismersz, mert bár nyilván a barátaiddal együtt veszed fel az óráidat (ha sikerül...) de nagyon sok embert megismersz. Ez tényleg jó. De gimiben egyszerűen nem tudom elképzelni. Most még tanultok 4 évig, jót fog az tenni, aztán elmentek egyetemre, és örültök a fejeteknek, mert ott majd azt tanulhatjátok, amit akartok. Aztán fogtok nyafogni emiatt is. Nem rosszból. De tényleg fogtok.

A himnuszunk hangulata tényleg jó szar, de ennek is elég komoly történelmi okai vannak. Amerikának nincs sok oka nyafogni. És egy siránkozó francia himnuszt se tudok elképzelni. Nem azt mondom, hogy jó a himnuszunk, én se csípem, de nem meglepő, hogy ilyen.

Ezt az Európa történelme, Ázsia történelme dolgot te komolyan megtaláltad valahol, hogy tényleg tanítanak ilyet, vagy csak gondolod? Mert én kétlem.

Ja, és amerikában sok a fizetős iskola, amik színvonalasak, a felsőoktatásban szintén. Magyarországon meg azért az nagy segítség, hogy sok a támogatott hely. Európában a legtöbb államban van tandíj. Bár most már ti is aláírni fogtok, ami csömörből vödörbe, na mindegy.

Mellesleg az USA gazdasága nem feltétlenül a jó oktatás miatt annyira menő. Sőt. Van iszonyat sok tőkéjük, stb, a világháborúk miatt egy csomó ország eladósodott nekik akkoriban (miközben mi épp a béka segge alá felé mentünk), van egy csomó gyáruk, innovációs cégeik, de a cuccaik nagy részét ők is kínában gyártják alapanyagáron. Van egy csomó olajuk. Stb. Jobbak a lehetőségeik, mint egy akkora szar helyzetben lévő országnak, mint mi vagyunk. Mert fejlődni a semmiből sokkal nehezebb, mint egy magasabb szintről fejlődni még inkább. Az megint más kérdés, hogy Amerika se fog sokáig így élni Kína mellett, mikor ott is olyan fejlettség van, amit nem is hinnénk.

Kérlek... legalább gondoljátok át, amiről regényeket írok...

2012. ápr. 4. 23:56
 47/59 anonim ***** válasza:
ja, és még annyit hozzátennék, hogy egyetemen azért lehet így órákat berendezni, mivel sokan 2 egyetemre is járnak, dolgoznak, hogy eltartsák magukat, gyakornokoskodnak... felnőttek, felnőtt dolgokkal. Egyébként pedig vannak olyanok, akik az ország másik részéből járnak fel pl Pestre, nekik is jó ez a rendszer. Ahova én járok, ott pl össze lehet úgy tenni, hogy a pénteked szabad, ha kibírod, hogy a többi napon viszont nagyon halál bepótolod ezt. Kb ugyanannyi óránk van mint gimiben, csak a tanulnivaló SOKKKKAL több.
2012. ápr. 5. 00:19
 48/59 anonim ***** válasza:

Megint igazat kell adnom az előttem szólónak. Lehet, hogy 8.-osként azt hiszed, hogy semmi szükséged a továbbiakban a matekra. De még a gimnáziumban sem olyan nagy szám a matek. Aki értelmes, attól még hogy más tárgyakat kedvel, nem kéne h ekkora gondot okozzon neki a matek. És majd a gimi utolsó 2 évében meglesz az a lehetőséged, hogy azokat a tárgyakat tanuld emelt óraszámban, amelyikeket akarod (ez a fakultáció).

Egyébként meg nézzetek körül már... itt a GyK tele van az egyetemválasztással kapcsolatos siránkozáson. Szinte minden olyan szakmához, amivel manapság el lehet helyezkedni, kell a matek. Nos, ha már 14 évesen abbahagyná a fél ország a matektanulást, mert nincs kedve hozzá, gondolj bele mi lenne...

És kár azt a hasonlatot felhozni, hogy ez a rendszer amerikában milyen jól működik . Arra nem is térek ki, hogy ott se úgy megy ez, ahogy ti elképzelitek. Inkább azt hangsúlyozom, hogy az Amerika, egy más világ. Az ottani gazdasági helyzet lehetővé teszi, hogy ilyen oktatási rendszer után az emberek munkához jussanak. Magyarországon ez nem működne.

2012. ápr. 5. 00:36
 49/59 DDD97 ***** válasza:
Nem az, hogy nincs kedve az embernek matekot tanulni, hanem egyszerűen nem érti. Nemtudom még hányszor írjam le, hogy elhiggyétek de ez nem olyan mint a többi tantárgy.. ezt nem lehet betanulni! A fizikát szeretem, annak sokkal jobban látom értelmét mint a mateknak.. a fizika az egy jó tantárgy, lesz haszna is.. de azt se értem mivel abban is van matekos logika.. fizikából az elméletet ugye bemagolom a számításokat is.. és megvan a négyes.. de a matek nem iylen... azt nem tudod bemagolni...Arra kitérve, hogy aztmondjátok hogy sok lenne a humános és kevés a reálos.. Na de annak van értelme , hogy rossz reálos képességekkel rendelkezőket beültetnénk reálos egyetemre? nem. Örüljetek neki, hogy ez a rendszer nektek így jó és ebben elvagytok.! :) Ami meg azt illeti, ugye azt írtátok hogy amerika jobb gazdasággal rendelkezik, több lehetősége van az oktatás színvonalát emelni.. Nahátmilyen érdekes hogy egyből feltudnék sorolni 20 olyan magyar tudoóst, feltalálót aki itt hazánkban nem futott be amerikában meg tárt karokkal várták.. És most egy átmeneti időszakban vagyunk hiszen most alakul t, veszi fel országunk új arcát ami kb. 50-60 év is lehet és nekünk még van hátra 40 évünk... talán utána, az unokáink már normális közegben élhetnek..
2012. ápr. 5. 10:37
 50/59 A kérdező kommentje:

Én már tényleg nem értem. Hát a Magyarországon élő 14 évesek nem tudják eldönteni, hogy mit akarnak, de az amerikai meg az angol tinédzserek el tudják dönteni? Hát ez baromi jó. Amúgy meg nehogy már az legyen, amit a szülő akar. Ha a szülő neked 14 éves korodban azt mondja, hogy menjél emelt szintű kémia-biológia osztályba, mert te orvos leszel kislányom. Akkor már megy is? Miközben gőze sincs a kémiáról meg a bioszról?

Nem jártatod feleslegesen a szádat, mert én megértem, hogy mit beszélsz, csakhogy te nem érted, hogy én mit akarok mondani.

Oké gazdaság ide vagy oda. Tudom, hogy Mo. -nak rossz a gazdasági helyzete és nyilván kevesebb a munkalehetőség, kevesen vagyunk, mi magyarok a Földön. Naná, totálisan egyet értek azzal, hogy akkor a fél ország mit kezdene azzal, hogy leérettségizett magyarból, töriből meg ilyesmi, a nehezebb tantárgyak meg mehetnek a francba. Nyilván ez egy ilyen kisméretű országban nem lenne helyénvaló. No de amikor 11.-be mindenki választ magának fakultációt, és aki se 10.-be, se 9.-be nem szerette meg a kémiát, az úgy sem lesz kémia faktos. A matek az oké, mert kell sok helyre, de tényleg, nekem azzal nincs is problémám, hála az égnek. De akkor sem értem, hogy 14 évesen még nem vagyunk érettek? Mi magyarunk még nem, de az óceán túliak, meg az angolok már igen? Hát az akkor jó. Tudom, hogy más kultúra, mások ott az emberek, mint itt. Mert ott sokkal lazábbak, kedvesebbek, mindenen nevetnek, közvetlenek stb. Itt meg mi magyarok búslakodunk, "hát jó, reggel van, már megint fel kell kelni", komolyak vagyunk és szigorúak stb. Ezért is olyan ott az iskolai szellem, mint itt. Amúgy azok után, hogy leírtam, hogy ilyen a magyar nép, én már nem csodálkozom, hogy a himnuszunk is olyan, amilyen. Magyarország mindkét világháborút elvesztette, és területi csökkenései is voltak. Jó hogy ezekre nem volt büszke Kölcsey, de szerintem egy vidámabb himnuszt kellett volna választani az ország himnuszává.

A töri témáról meg ne kételkedj, mert igenis van ilyen. Itt van, nézd meg, láthatod te magad is: [link]

Nem csak töriből van több lehetőség, hanem minden tantárgyból. Még angol irodaomból és matekból is.

2012. ápr. 5. 13:22
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!