Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért van az, hogy a magyar...

Miért van az, hogy a magyar irodalom tananyaga tele van értelmezhetetlen, végtelenül elvont művekkel?

Figyelt kérdés

Kassák Lajos: A ló meghal a madarak kirepülnek

E.T.A. Hoffmann: Az arany virágcserép

Franz Kafka: Átváltozás

Gogol: A köpönyeg

Szent Ágoston vallomásai: kerti jelenet

Babits Mihály: In horatium

Csak néhány azok közül, amiket -felmérésem szerint- senki nem értett vagy tudott értelmezni. Az arany virágcserepet olvasva felmerült bennem, hogy ugyan miért jó ezt nekem olvasnom? Mit akar ez nekem tanítani? Olyan, mintha beszívott volna, aki írta. Kassákkal ugyanez a helyzet, egyszerűen összefüggéstelen baromságnak tartom. Mintha egy drogos írta volna.

Továbbá miért olyan minden vers, hogy teleteszik 10000 görög meg latin mitológiai kifejezéssel úgy, hogy az isten se értse, mit akartak mondani? Miért kell mindig köntörfalazni? Miért nem lehet átláthatóbban írni? Féltek valamitől? Miért kell ilyennek lennie az irodalomnak?

Vagy ott van az a Szent Ágoston vallomásai. Nem tudom pontosan, de rémlik, hogy valami olyasmiről szól, hogy talál egy bibliát és erről ír oldalakat, meg a fantasztikus katarzisokról, amiket közben "átél". Miért ilyen semmitmondó a legtöbb mű, amit veszünk? Komolyan ezért lelkesedtek akkoriban az emberek? Miért nem írnak egy nemi aktusról, ami valóban önfeledt, vallási boldogságot hoz? Ha azért lelkesednének, azt megérteném.

Egyébként vannak, amik nagyon jók, például Ibsentől a vadkacsát nagyon élveztem. De a legtöbbet túl lassúnak, túl körülményesnek, túl átláthatatlannak, és sokat egyenesen teljesen értelmetlen marhaságnak tartok (arany virágcserép, Franz Kafka). Hogy jut eszébe valakinek ilyeneket írni?

2012. febr. 8. 19:37
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

"ja, másik: az ötösökhöz gratulálok, de ez nem feltételezi azt, hogy eszed is van. ez nem ok-okozati dolog. a helyedben nem pont ezzel érvelnék."

Hogyne feltételezné. Az ötösökhöz szürkeállomány, műveltség kell, ami azt feltételezi, hogy van ahhoz memóriakapacitásom, hogy eltároljam az agyamban azt, amit órán tanulunk és van ahhoz intelligenciám, hogy önálló témakifejtésnél, fogalmazásnál képes legyek érvelni és véleményt formálni. Ha történelemről lenne szó, egyet értenék veled, mivel az nagyjából kizárólag a memóriáról szól és alig az intelligenciáról. Valamivel meg érvelni kell a netes okostojások előtt, fel kell mutatni valami kézzelfogható tényt, hisz azzal, hogy "rendkívül értelmes fiú vagyok" senki nincs igazán kisegítve.

2012. febr. 17. 18:09
 12/21 anonim ***** válasza:
Egyébként csak egy kérdés: Filozófiát is tanulsz?
2012. febr. 18. 15:41
 13/21 A kérdező kommentje:
Nem, sosem tanultam.
2012. febr. 18. 18:29
 14/21 anonim ***** válasza:
Az érdekes. Csak azért, mert pölö a Vallomásokat (Szt.Á.) filozófia nélkül elég érdekes belevenni a tananyagba. Szóval így nyilvánvaló, hogy senki nem fogja megérteni, hisz nincs hozzá alapotok.
2012. febr. 18. 20:57
 15/21 anonim ***** válasza:

A magyar emberek nagyon nagy hányadának sajnos tényleg nehezen megy a szövegértelmezés, pláne az elvontabb tartalmak meglátása Ezért a kötelező olvasmányokról is az a véleményük, ami neked. Te még a jobbik eset vagy, valaki szerint kivétel nélkül mind hülyeség, sőt egyesek szerint az is hülyeség, hogy "ráerőltetik" az olvasást az emberre. Ez nem a te hibád, hanem a tantervé, amiben tök jól ki van dolgozva, hogy ezt meg azt a művet kell kielemezni órán, csak épp alapot nem adnak hozzá, nem tanítanak meg arra, hogy ha olvasol valamit, akár kötelezőt, akár csak úgy magadtól, akkor te magad megláss benne valami értelmet vagy mélyebb mondanivalót tankönyvek segítsége nélkül.

Egyébként meg az is belejátszhat a problémádba, hogy ugyebár az emberek különbözőek, ezért mindannyian másképp gondolkodnak és más az ízlésük - lehet, hogy egy másik ember szerint Ibsen művei mind marhaságok és értelmetlenek, Hoffmann meg tök jó. Én személy szerint Az arany virágcserepet nagyon élveztem, viszont pl. Máraitól vagy Jókaitól a falra másztam, egyszerűen nem jött be a stílusuk. Ez nem bűn, vagy ilyesmi, viszont azok a művek is az alapműveltség részei, akár tetszik, akár nem. Középiskolás korodra már hozzászokhattál volna, hogy az iskolában nem csupa olyan dolgot tanítanak, amit te szeretnél. Egy ilyen könyv elolvasása legfeljebb 2-3 napot vehet el az életedből, de valamit akár egy fél óra alatt ki lehet végezni. Ennyit csak kibírsz, nem?

2012. júl. 10. 06:42
 16/21 anonim ***** válasza:

Na most több okból sincs igazad.

Egyrészt az irodalmat pont azt különbözteti meg a hétköznapi közléstől, hogy elvontabban fogalmaz, és más művek ismeretén, a szövegben lévő összefüggések felismerésén, a műveltséged által fölismert utalások révén, a szokatlan képzettársítások révén, lírában, de részben más műnemekben is a szöveg összecsengése, ritmusa stb. révén nyeri el a szöveg a végső értelmét, ami ilyenformán annyira bonyolult és összetett, hogy hétköznapi, egyszerű, lényegretörő szavakkal nem adható vissza. Ha pl. azt mondja Kölcsey, hogy

"s nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára"

az nyilván más értelmű, mintha azt írta volna, hogy

"és Mátyás fekete serege még Bécs várát is elfoglalta, pedig Bécs nagyon erős volt",

nemde? Azt, amit Kölcsey eredetileg írt, nem tudod hétköznapi szavakkal úgy megmagyarázni, hogy a hatását teljesen visszaadd.

Az irodalomoktatás pontosan ezzel a másféle közlésmóddal próbálja megismertetni a diákokat, tehát ha úgy vesszük, minél elvontabb, annál több értelme van tanítani. A teljesen konkrét közléseken (pl. "a Duna vízállása 1054 milliméter, hajóvonták találkozása tilos") nem sok magyaráznivaló van.

Egyébként ezek a művek, amiket említesz, a közelébe sem érnek az igazán elvont és bonyolult műveknek.

Más dolog - azért írok ennyit, mert a kérdező viszonylag értelmesnek tűnik -: igen, más korokban teljesen más dolgok iránt lelkesedtek az emberek. Sőt, napjainkban is, ha belegondolsz, hogy emberek képesek például öngyilkos merényleteket végrehajtani a vallásuk miatt, nyilvánvaló, hogy nem a "nemi aktus" iránt lelkesednek mindenhol a legjobban úgy az emberek, mint itt Magyarországon. Az irodalom pedig többek között arra jó, hogy segít megérteni ezt a másfajta gondolkozásmódot.

2012. júl. 10. 22:51
 17/21 anonim ***** válasza:
Ahhoz képest, hogy milyen okosnak hiszed magad, az elemi logika hiányzik a gondolatmenetedből. Valszeg pont azért tanítják a nikkel szamovárt meg a más hasonló elvont dolgokat, mert nem lehet elsőre érteni, épp úgy, mint a másodfokú egyenleteket vagy a szögfüggvényeket sem, nemde?
2012. júl. 10. 23:45
 18/21 anonim válasza:
A mi irodalomóránk úgy néz ki, hogy elolvasunk egy adott művet és a tanár megállás nélkül körmölteti velünk a precízen, művészien megfogalmazott "elemzést" és szó szerint akarja vissza is kapni... Ez hol jogos? Még csak nem is késztet arra, hogy meg próbáljuk érteni amit olvastunk... Ugyanez van a kötelezőkkel. Kikérdez olyan részleteket amit valószínűleg olvasás közben is 2 perc múlva elfelejtesz, de a mű lényegét nem kérdezi... Azokban az időkben amikor ezeket az irodalmi műveket írták, egytől-egyig elvont személyiségek voltak az írók/költők. Ne várjuk, hogy a nemi aktus gyönyöreiről zengjenek ódákat (habár ilyenre is van példa). Ezenkívül nem véletlenül tűnik úgy, hogy az alkotó drog hatása alatt volt, mivel gyakran hívták segítségül ezt az ihletet adó szert... Utána pedig imádták az emberek, ha nem is a kortársak, de az utókor felkapta.
2013. jún. 20. 21:30
 19/21 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el az eddigi válaszokat, de ez eléggé ízlés dolga. Én például jobban szerettem a mitológiát Ibsennél, a Vandkacsa nem nagyon érintett meg. Jobban szeretem az ókori írásokat mondjuk Ady Endrénél. Értem, mit mondasz, de azt mondod: ezt senki nem tudja értelmezni. Én eddig akárhányszor bonyolódtam irodalmi vitába nagy társaságban, ahol valaki kijelentette, hogy XY olvasmányt mindenki utálta, valaki rögtön beleszólt, hogy neki az volt a kedvence.

Mindazonáltal nem tartom jónak, hogy olyan verseket, mint pl. a Ló meghal... alapórán is mutatnak. Mármint feltételeztem, hogy nem vagy magyar fakultációs.

2014. aug. 25. 22:33
 20/21 A kérdező kommentje:
Akkor elmondaná nekem valamelyik a sok ide író irodalomprofesszor közül, mi a jó égről szól az Arany virágcserép c. agymenés?
2014. aug. 28. 14:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!