Miért kell magyarból érettségizni?
A magyar érettségiben alig van irodalom - csak a szóbeli részben, az pedig az általános műveltséghez kell. És téged minősít, ha 3 nap után már nem fogod tudni, hogy ki írta a Himnuszt, vagy éppen a Nemzeti dalt..
Az írásbelin pedig olyan kompetenciákról kell számot adni, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki kilépjen az életbe. Hogy tudjon értelmezni egy szöveget, hogy meg tudjon fogalmazni egy másikat..ezek olyan dolgok, amire mindenkinek szüksége van, és illik tudni, hisz az élet bármely területén hasznosítható tudás, akkor is, ha éppen matematikusnak készülsz.
Úgyhogy tessék kicsit adni magadra, és megtenni az első lépéseket a műveltség felé. Menni fog!
chöö...van helyesírás ellenőrző a böngészőmben és egyet sem talált,szóval nincs benne hiba.
2.Én tisztelem a verseket és az irodalmi műveket,sokat is olvasok, (bár nem magyar íróktól) de ha orvos leszek akkor melyik betegem nem sz*rja le magasról,hogy tudom-e hogy milyen verseket írt József Attila? Vagy hogy tudok-e verset elemezni?Őszintén...
Mert az érettségi igazolja, hogy az átlagos társadalmi normán belül középszinten művelt vagy. Tudod a saját nyelved (magyar), tudsz többféle művelettel is számolni (matematika), tudsz idegennyelven beszélni (angol,német,francia v. akármi), tisztában vagy a múlt eseményeivel (történelem).
Ha nem vállalod fel a műveltséged, vagy fáj egy cseppnyi tudásfitoktatás, akkor ne érettségizz. Sokkal nehezebb dolgok vannak egy érettséginél. Az írásbelitől nem értem miért félsz. Szövegértés és fogalmazás, semmi több és erre tanulni sem lehet. A szóbelihez meg csak le kell ülnöd, az írásbeli után is van min. 2 heted és ennyi idő alatt meglehet tanulni. Hidd el, én is tavaly érettségiztem magyarból és a leírtak szerint jártam el. 5-ös lett 86%-kal :) Szóval csak egy kis kitartás kell. Ja és nem felejtettem sokat... :D Nyilván az ember egy idő után mindent elfelejt, amit nem használ. Perpill gépészmérnök hallgató vagyok, nekem pláne nincs szükségem az irodalomra DE tartom magam ahhoz, hogy főleg egy diplomás legyen művelt, egy 4-5 érettségi szintjén. :)
Az lehet, és normális is, hogy most, gimnazistaként nem érdekel, hogy te, vagy bárki a köreidből művelt-e. De hidd el, az egyetem merőben más lesz, és nem kell bölcsészkarra menned ahhoz, hogy ezt majd megértsd. Úgyhogy igyekezz minél jobbra megírni - középszinten azért nem nagy ördöngösség -, hogy bekerülhess oda, ahova szeretnél!
Sok sikert!
A magyar érettségi nem arról szól, hogy tudod-e ki írta az xy verset, vagy mire gondolt a költő stb.
A legnagyobb része szövegértés. És bizony ha szétnézel ezen az oldalon, akkor láthatod, hogy az emberek baromi nagy része nem tud szöveget értelmezni. Pl. gyógyszerek betegtájékoztatójában le van írva vmi teljesen egyértelműen, de a sok hülye itt kérdezgeti, mert nem képes felfogni.
A fogalmazásnál meg gyakorlatilag a véleményedet kell leírni vmiről. Azért elég elvárható, hogy egy orvos meg tudjon fogalmazni vmit értelmesen és érthetően, nem?
Orvosira járok, én is utáltam a magyart és a törit, mert nem érdekelt, de attól még nem mondom azt, hogy felesleges. Mert marhára nem az. Mindennek meg van az értelme, elég nagy baj, ha magadtól ezt nem látod.
Ráadásul a középiskolának az a lényege, hogy mindenkinek adjon vmiféle alapot. Annak is, aki jogász akar lenni, annak is, aki magyartanár, de annak is, aki orvos.
A helyesírásodhoz:
Ezt írtad:
"1 rohadt tantárgy van amitől behányok és az a magyar."
És így lenne helyes:
Egy rohadt tantárgy van, amitöl hányok, és ez a magyar.
(behányok nem létezö szó)
Gyakorlatilag MINDEN mondatodban hasonló hibák vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!