Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetemen semmi sikerélmény,...

Egyetemen semmi sikerélmény, bukás rizikó. Megéri folytatni?

Figyelt kérdés
Műszaki karon vagyok egy 3as matek érettségivel, első félévesként. Lassan vizsgaidőszak,eredetileg 1 vizsgás tantárgyam van/lesz, többi félévközi jegyes. Műszaki geometriából már összpót zh-ra kell menjek, pót zh-k se lettek meg. Matek szintúgy pót zh-s. Ismerőseim akik jó matekosként jöttek, remekelnek matek-fizikából, még geometria zh-k is meglettek elsőre nekik. Elbizonytalanodtam, félek hogy legrosszabb esetben 3 tantárgyból is meghúznak (mindháromra épül más tantárgy a következő félévben). Mit tehetek ilyen esetben?

dec. 1. 15:15
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
13%

Felteszem, pasi vagy, hisz azért műszaki szakon általában a pasik aránya 3/4.

Ki kellene deríteni, miért vagy matekból ennyire gyér és orvosolni kellene azt.

dec. 1. 15:24
 2/16 anonim ***** válasza:
83%

"Mit tehetek ilyen esetben?"

Tanulj. Ha ezt szeretnéd, megéri a fáradságot.

dec. 1. 15:24
 3/16 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem bebeszélted magadnak, hogy rossz vagy.

Nekem idén ugyanez van, mert olyan gyorsan halad az órán a tanár, hogy mindig lemaradok, plusz a társaság nagy része már vele dolgozik órán kívül, így könnyen követik.

Csak az adta vissza az önbizalmamat, amikor jött egy új tanár néhány órára és teljesen új dolgokat mutatott, amit simán tudtam követni és a többiek nagy része maradt le.

Rájöttem, hogy a fő óraadó szabta azokra az óra tempóját, akiket ismert, mert tudta ők privátban ezeket a dolgokat már begyakorolták.

Azóta otthon a saját tempómban tanulok, az órára pedig nem stresszelek rá, mert tudom, hogy nem fogom tudni követni amúgy sem.

Ja és használsz valamilyen ai-t?

Én sokszor többet tanulok tőle, mint az órán az előadóktól.

Ha valamit nem értesz, akkor szerintem vedd igénybe. Pl. bemásolod a próba zh feladatokat és elmagyarázza azt is, hogy mi a logikája egy-egy megoldásnak.

A jelenléti órák nem mindenki igényeire vannak szabva és az alapján nem mindenki tud tanulni.

Szerintem próbálkozz alternatív utakon, akár ai segítségel, akár magántanárral vagy kérd csoporttárs segítségét.

Még nem kéne feladnod.

dec. 1. 15:35
 4/16 anonim ***** válasza:
73%

Első féléves vagy. Kell idő mire belerázódsz. Ugyan én más szakra jártam, de nekem átlag szempontjából az első, majd a második félév lett a legrosszabb, aztán utána volt 4,8-as átlagom is a későbbiekben.

Szerintem normális, ha az elején nem megy rögtön jól. Tanulj. Ne add fel.

dec. 1. 15:52
 5/16 anonim ***** válasza:
39%
Ne aggódj, ha elsőre nem lesz meg, meglesz másodjára :D
dec. 1. 16:36
 6/16 anonim ***** válasza:
60%

A fenti támogató bejegyzések, tanácsok középiskolára érvényesek.

Én a BME-n tartok gyakorlatot, ott is találkozom hasonló helyzetű diákokkal.

Eleve a diákok fele nem emelt matek érettségivel érkezik, és a közép matekjuk is 4-es, akár 3-as.

Mármost az egyetemen (sajnos) nincs elég idő a begyakorlásra, hetente új tananyag van, főleg olyan témakörökből, amit a legtöbben még csak nem is hallottak. Így szinte csak azok tudják venni az analízist, aki jól emeltezett, és még ők sem könnyen.

Nem tudom, közép- vagy emelt szinten lett a 3-asod.

Az emelt szintű 3-as is elég sovány, de ha középszinten 3-as valaki, az nagyon gyenge egy mérnök szakhoz.

Annak az áldozata vagy, hogy 2005 óta nem kell emelt matek az egyetemekre való bejutáshoz, és sokan elhiszik (mert elhitetik velük), hogy majd ott megtanulod, amit kell. De a matek az nem (csak) a tanuláson múlik, hanem egyfajta szemléletmódon és fiatalkori alapos rutinon is.

Szóval én nem biztatlak sok jóval, mert évek óta látom ezt a BME-n.

Sőt, most már akárhányszor is pótvizsgázhatnak, és sokaknak akkor sem megy az említett okok miatt.

dec. 2. 10:53
 7/16 anonim ***** válasza:
56%
Én mondjuk alapból nem értem, hogy 3-as érettségivel minek jelentkeztél egy full matekos szakra. Azt sem igazán értem, hogy hogy jutottál be, de mindegy. A matekot nem lehet magolni, ha nem érted ott ette a fene az egészet. Szóval én hagynám, most amíg ingyen megtehetem. Keress valamit, ami érdekel és reális is a számodra.
dec. 2. 18:17
 8/16 anonim ***** válasza:
13%
Esetleg menj át egy másik szakra és/vagy más egyetemre, amit könnyebb teljesíteni a te képességeiddel is.
dec. 3. 03:19
 9/16 anonim ***** válasza:
67%
Éppenhogy 4-es gyenge matek érettségivel lettem mérnök. Matek első félévben bukta, mechanika ( statika ) eppenhogy meglett utolsó vizsgára. Mindenki le akart szinte beszélni, hogy megmondtak előre hogy ez lesz. De nem adtam fel. Kerestem jó matektanart akivel hétről hétre atneztuk az anyagot, rengeteg plusz példát megoldva minden temakörhöz. Zárthelyi és vizsgasorokat is minél többet. Minden egyetemről összegyűjve netrol amit lehet. Minél több gyakorlás és gyakorlás. Bejartam több gyakorlati órára több tanarhoz is, hátha valamit jobban megertek és több példám legyen amin gyakorolhatok. Utolsó Matematikai és Mechanikai tárgyam négyes és ötös erdemjeggyel zárultak ami kibaxott nagy szó volt. Sőt a végére volt, hogy a 80 fős evfolyambol enyém lett az egyik legjobb zárthelyi max ponttal !!! De mint látod feljebb ipari mennyiségű szorgalmat beletettem ehhez. 10 éve végeztem lassan , azóta is mernokkent dolgozom jól is keresek. Szoval ha el akarod végezni akkor van még esélyed. De változtatnod kell és merj segítséget kérni. Első pár félév tárgyain túl megy az ember akkor utána már vmilyen szinten jobb a helyzet.
dec. 4. 05:46
 10/16 anonim ***** válasza:
20%
Miért mentél matek hármassal műszakira?
dec. 5. 00:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!