Hogyan lehetne használhatóbbá tenni a közktatásban tanított Magyar nyelvtant?
A hozzászólásokból is az derúl ki, hogy igen rossz oktatást kaptunk nyelvtanból.
Tulajdonképpen, belekeveredtünk egy olyan helyzetbe, ahol egy kis embercsoport - a nyelvészek - átvették az irányítást az iskolai oktatás felett, és a saját érdekeik és elképzeléseik szerint tanítanak erre-arra.
Az ő munkásságuk szerintem sok területen igen romboló.
Amikor olyan dolgot tanítanak, aminek nincs használható célja, az bizony nagyon romboló lehet a gyerekek tanulási kedvére nézve.
A saját tapasztalatom is, hogy elvesztegetett időnek tartom az iskolapadban töltött éveimet.
Az iskolában tanított tananyag nagyrésze az életben használhatatlan.
Szerintem ezen kell változtatni, csak még nem tudom,hogyan?
"Az iskolában tanított tananyag nagyrésze az életben használhatatlan."
Még a te esetedben is, pedig amikor 50-60 évvel ezelőtt iskolába jártál, még nem is változott olyan ütemben a világ, mint az utóbbi pár évtizedben. Szóval épp azért nehéz ez, mert gyakorlatilag nem tudjuk ma még, hogy azoknak, akik most ülnek az iskolapadban, mi lesz majd hasznos tudás 20-30-40-stb. év múlva. Leginkább tanulni kell megtanítani őket, azt hiszem.
Hát hogy arra kéne rájönniük, ha boldogulni akarnak az életben, hogy hogyan alkalmazkodjanak az egyre gyorsabban változó körülményekhez: mondjuk amit a te korosztályodnak megtanítottak 30-40 évvel ezelőtt arról, hogy hogyan kell banki ügyeket intézni, azt ma pont kirakhatod az ablakba. :) Szóval ha ma is olyan naprakész akarsz lenni, mint amilyen akkoriban voltál, amikor az akkori legfrissebb dolgokat megtanultad róla, akkor egy csomó mindent magadtól meg kell tanulnod: az internetes bankolást, az applikáció használatát, stb., és ezeknek saját magadnak kell utánanézni, "kutatást végezni", hogy hogy is van ez az egész. Valami ilyesmi hozzáállást elsajátítani lehet hasznos, azt hiszem.
De az is lehet, hogy egész másra lesz szükségük a mai fiataloknak:
Szerintem is tanulni kell megtanulni, ahhoz, hogy boldoguljunk az életben.
Olyan gyorsan változik minden körülöttünk.
Az alapok viszont változatlanok.
Írni,olvasni,számolni,mérni tudni kell.
Ehhez jön még egy olyan tudás, amire nem figyeltek, mert nem tudták, hogy milyen fontos.
A szavak.
A szavak jelentése.
A szavak jelentésének kiderítése.
Csak akkor értessz meg egy kimondott, vagy leírt információt, ha a mondatokban használt összes szó jelentését ismered.
Elég egyetlen meg nem értett szó és nem érted a mondatot.
Na, ezt a tudást kell elterjeszteni, ha segíteni akarunk a gyerekeinken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!