Hogyan lehetne használhatóbbá tenni a közktatásban tanított Magyar nyelvtant?
Miért kell tanítani a mondatelemzésnek nevezett dolgot.
Én nem látom semmi hasznát.
"Én nem látom semmi hasznát."
. Ez rólad többet árul el, mind a mondatelemzésről.
Mindig hasznos az, ha a hétköznapi dolgokat egy kicsit absztraktabban közelítjük meg, új oldaláról ismerjük meg, és erősítjük az elvont gondolkodás képességét.
Rengeteg munkának ez az alapja.
A mondatelemzés hasznát nem csak én nem látom.
Most felnőttként vettem a fáradtságot és végignéztem az összes nyelvtankönyvet, amihez hozzá tudtam férni.
Az érdekelt mi célból tanítják ezt a dolgot.
Azokban a nyelvtankönyvekben, amiket én átnéztem, sehol sem volt megadva a célja a mondatelemzésnek.
Márpedig minden értelmes tevékenység azzal kezdődik, hogy kijelölnek egy célt, amit el akarnak érni azzal a tevékenységgel.
Tehát 12-s Mi célból közelítszgetsz meg hétköznapi dolgokat?
Erősíteni akarod az elvont gondolkodási képességedet?
És mire jutottál a mondatelemzés megközelítésével?
13-s Ebben igazad van.
De a kérdés az, hogy hogyan lehetne használhatóbbá tenni ezt a ma tanított nyelvtant ?
Fáradságot. A fáradságot (fáradozást, mint cselekvést) vetted.
Látod, ez is nyelvtan. A fáradtság a fáradt állapot. Szóelemzés
"Márpedig minden értelmes tevékenység azzal kezdődik, hogy kijelölnek egy célt, amit el akarnak érni azzal a tevékenységgel."
. Egy felnőttnél esetleg.
"Tehát 12-s Mi célból közelítszgetsz meg hétköznapi dolgokat?
Erősíteni akarod az elvont gondolkodási képességedet?
És mire jutottál a mondatelemzés megközelítésével?"
. Egyrészt az elvont megközelítésekről beszéltem. Ha pl. az a munkád, hogy egy cég tevékenységét szeretnéd üzleti modellekkel átláthatóbbá tenni, előrejelezni stb., akkor erre van szükség alapvetően.
Másrészt meg ha a nyelvhez értesz, akkor egyszerűbb tanulni. Tanítottam felnőttet, aki képtelen volt megérteni, hogy MAGYARUL mi a lényeges különbség a "ha eljössz, akkor..." és a "ha eljönnél, akkor..." között, innentől egy agyrém volt angolból a feltételes mód tanítása, hiába ezernyi példamondat.
16-s igazad ebben.
De mi köze ennek a kérdésemhez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!