Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan lehetne használhatóbbá...

Szándékos Bendegúz kérdése:

Hogyan lehetne használhatóbbá tenni a közktatásban tanított Magyar nyelvtant?

Figyelt kérdés

aug. 10. 11:24
1 2 3 4 5
 11/46 A kérdező kommentje:

Miért kell tanítani a mondatelemzésnek nevezett dolgot.

Én nem látom semmi hasznát.

aug. 10. 12:42
 12/46 anonim ***** válasza:
100%

"Én nem látom semmi hasznát."

. Ez rólad többet árul el, mind a mondatelemzésről.

Mindig hasznos az, ha a hétköznapi dolgokat egy kicsit absztraktabban közelítjük meg, új oldaláról ismerjük meg, és erősítjük az elvont gondolkodás képességét.

Rengeteg munkának ez az alapja.

aug. 10. 12:52
 13/46 anonim ***** válasza:
88%
Ha a magyar nyelvtant nem tanulod meg, az idegent sem tudod megtanulni. Muszáj ismerni és felismerni a mondatrészeket, mondatszerkesztést, stb.
aug. 10. 13:03
 14/46 A kérdező kommentje:

A mondatelemzés hasznát nem csak én nem látom.

Most felnőttként vettem a fáradtságot és végignéztem az összes nyelvtankönyvet, amihez hozzá tudtam férni.

Az érdekelt mi célból tanítják ezt a dolgot.

Azokban a nyelvtankönyvekben, amiket én átnéztem, sehol sem volt megadva a célja a mondatelemzésnek.

Márpedig minden értelmes tevékenység azzal kezdődik, hogy kijelölnek egy célt, amit el akarnak érni azzal a tevékenységgel.

Tehát 12-s Mi célból közelítszgetsz meg hétköznapi dolgokat?

Erősíteni akarod az elvont gondolkodási képességedet?

És mire jutottál a mondatelemzés megközelítésével?

aug. 10. 13:04
 15/46 A kérdező kommentje:

13-s Ebben igazad van.

De a kérdés az, hogy hogyan lehetne használhatóbbá tenni ezt a ma tanított nyelvtant ?

aug. 10. 13:07
 16/46 anonim ***** válasza:
100%

Fáradságot. A fáradságot (fáradozást, mint cselekvést) vetted.

Látod, ez is nyelvtan. A fáradtság a fáradt állapot. Szóelemzés

aug. 10. 13:07
 17/46 anonim ***** válasza:
100%
A mondatelemzésnek pont van haszna, fejleszthető vele a szövegére (ha jól tanítják). Nagyon sok gyerek nem tud kérdezni, nem tudja, ha egy kérdést látnak, mit keressenek a szövegben, pedig pont a kérdezés és a megfelelő mondatrész megkeresése lenne rá a megoldás. Csak ezt szövegértésekbe kéne ágyazni. A másik haszna pedig az idegennyelveknél (pl német) magasszintű elsajátitásához nagyon kell a nyelvtan (pl szórend, mi milyen szófajú (ragozáshoz), és sorolható. Ezt is figyelembe kéne venni a tanításnál, hogy ezeket hangsúlyosan, párhuzamot vonni nyelvek közt. Sajnos sok minden rossz, de azzal vitatkoznék, hogy haszontalan a tantárgy, inkább hasznosan kellene megtanulni tanítani. Ott van az egész kommunikáció témakör, retorika, érvelés, a hivatalos dokumentumok (önéletrajz, írása stb). Ezt úgy gondolom nem kell ragozni miért lenne fontos. De a leíró nyelvtannak is van haszna (már sokat érintettem,) de a hangtannak is lenne haszna (pl a mássalhangzó törvények) a helyesírásban sokat segíthetnek egy diszesnek. Csak ezt sem célzattal tanítják. Tehát haszna lenne, módszertani kellene újítani, és azt, hogy melyek azok a részek, amik tanítására fókuszálni kell.
aug. 10. 13:25
 18/46 anonim ***** válasza:

"Márpedig minden értelmes tevékenység azzal kezdődik, hogy kijelölnek egy célt, amit el akarnak érni azzal a tevékenységgel."

. Egy felnőttnél esetleg.

"Tehát 12-s Mi célból közelítszgetsz meg hétköznapi dolgokat?

Erősíteni akarod az elvont gondolkodási képességedet?

És mire jutottál a mondatelemzés megközelítésével?"

. Egyrészt az elvont megközelítésekről beszéltem. Ha pl. az a munkád, hogy egy cég tevékenységét szeretnéd üzleti modellekkel átláthatóbbá tenni, előrejelezni stb., akkor erre van szükség alapvetően.

Másrészt meg ha a nyelvhez értesz, akkor egyszerűbb tanulni. Tanítottam felnőttet, aki képtelen volt megérteni, hogy MAGYARUL mi a lényeges különbség a "ha eljössz, akkor..." és a "ha eljönnél, akkor..." között, innentől egy agyrém volt angolból a feltételes mód tanítása, hiába ezernyi példamondat.

aug. 10. 13:43
 19/46 A kérdező kommentje:

16-s igazad ebben.

De mi köze ennek a kérdésemhez?

aug. 10. 13:44
 20/46 anonim ***** válasza:
100%
Hogyhogy mi köze? Az, hogy nem használod helyesen. Ha figyeltél volna nyelvtanórán, nem hibázod el. Ez a cél, nyelvtani ismereteken alapuló nyelvhelyesség.
aug. 10. 13:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!