Szerintetek mennyire nehéz az állatorvosi egyetem ?
Megfogtad a lényeget, ennyi erővel nem 5 év után, hanem 5.5 év után..
Ha jártál is valaha az állatorvosira (amit továbbra is kétlek, pláne a "sokkal kevésbé szivatnak" hozzászólás után), akkor tuti még a covid előtt.. Mióta hibrid oktatás van, azóta az a bevett gyakorlat, hogy évről-évre egyre több hallgatót vesznek fel a támogatások miatt és mindenféle balf@sz szabállyal elérik, hogy a fél évfolyam kibukjon az első két évben. Itt konkrétan nem lehet kihasználni a félévenkénti 3 vizsgaalkalmat/tárgy, mert akkor 100%, hogy kicsapnak másodév végén (van erre egy plusz szabály a tvsz-ben). Ráadásul itt egy tárgyat max 2x lehet felvenni, míg ÁOK-on minimum 3x (van olyan vidéki egyetem ahol többször is). Van, hogy szorgalmi időszak vége előtt 3 héttel találja ki az oktató, hogy változtat a tárgy követelményein (nyilván nem a hallgatóknak kedvező módon). Néhány oktatónak 4 év se volt elég, hogy megtanulja az online közvetítés használatát, így a fél évfolyam lemarad azokról az előadásokról, amiket ők tartanak (mert ugye nincs olyan előadó ahova 180 hallgató befér). Legtöbb tárgyhoz egyáltalán nincs magyar nyelvű szakirodalom (ÁOK-on meg annyi van, hogy még válogathatsz is, hogy neked melyik szimpatikusabb), amihez mégis van, az meg legalább 50 éves és rég elavult, nem azt kérik vissza a vizsgán. Azért úgy elég nehéz felkészülni vizsgára ha se tanköny, se előadás nem áll rendelkezésre.. És még hosszan lehetne folytatni a sort, de aki ennyiből nem látja mennyire sz@r a helyzet, annak fölösleges tovább magyarázni.
ÁOK-on ilyen k*rvára nincs, ott sokkal kollegiálisabban viszonyulnak a hallgatókhoz és nem céljuk kiszórni a hallgatókat, mert orvoshiány van az országban. Itt első év elején kertelés nélkül megmondta a rektor, hogy ne legyenek illúzióink, nincs szükség annyi állatorvosra Magyarországon, mint amennyit felvettek, mindenki levonta a következtetést.. Ez egyébként azt is eredményezi, hogy a hallgatók úgy érzik továbbra is versenyben vannak, ezért rohadtul senki sem segít a másiknak. Egyáltalán nincs összetartás, még a kis csoportokban sem, nemhogy az egész évfolyamon. Nekem talán ez volt a legnagyobb csalódás az általános orvosi után. Ott még a felsőbbévesek is rengeteget segítettek, mindenki megosztotta a jegyzetét, összeírtuk a vizsgatapasztalatokat és sokkal jobb volt a közösség.
Szóval ezeket hozzáadva a tananyaghoz (ami kb annyiban tér el az általános orvosiétól, hogy itt nem egy fajt tanítanak, hanem sokkal többet és van egy csomó plusz tárgy, lévén az állatorvosi alapvetően agrár szak), ha nem is nehezebb elvégezni mint az ÁOK-t, azt mindenképp mondhatjuk, hogy legalább annyira nehéz.
A jogot meg ne keverjük már ide. Egy reál beállítottságú ember nyilván nehezebben elvégezhetőnek érez egy humán szakot. De ez fordítva is igaz, a legtöbb humán beállítottságú nem/nehezebben tudná elvégezni az állatorvosit mint a jogot.
"attól még valid a véleményem"
Mindenkinek a véleménye valid, bármilyen véleménye is van bármiről. Legfeljebb nem megalapozott.
Hagyjuk már ezt a f*szméregetést, hogy az orvosi vagy az állatorvosi a nehezebb. Mindkettőnek megvannak a “szépségei”.
Én is jártam mindkettőre, nekem az orvosi nehéz volt, emiatt otthagytam. Állatorvosin csont nélkül hoztam a tárgyakat a 10. félévig (járványtan-igazgatás szopó).
Lehet, hogy nekünk több fajt kell tudnunk, de humánban sokkal részletesebben veszik a dolgokat (olvass bele egynéhány könyvükbe, a legtöbbet szóról-szóra visszakérdezik náluk szóban), állatorvosin meg legtöbbször elég a ppt, utána egy teszt, és le is van tudva.
Az nem igaz, hogy orvosin nem esnek ki az emberek, mert orvoshiány van. Ugyanaz megy náluk évek óta, mint amit most nálunk bevezettek 1-2 éve. Több hallgatót vesznek fel, mint amennyit a klinikákon tanítani tudnának, így nagy a szórási arány az első két évben.
Tény, hogy az állatorvosin is vannak nehéz tárgyak (mondjuk én nem a növénytant hoznám fel példának…), de szerintem teljesíthetőek (legalábbis nekem ment, de ez meg egyén függő…)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!