Pedagógusok! Miben és mennyire változott a munkátok a státusztörvény bevezetése óta?
- A fizetés egyértelműen nőtt. Nálam egy nettó 100E Ft-tal kb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 260E nettóról most 360E Ft-ot kapok (ez a ped1 kategóriám legalja, 9 év tapasztalatra:( ). Hiába hú 100E Ft, de érzetben nem sokat jelent, mert az infláció is rekordméretű volt.
- Munkaidő. A 40 óra változatlan, a tanórák számát fixálták 24 órára. Hogy ez jó-e vagy sem az előző 22-26 óra között, azt nem tudom egyértelműen megmondani. Sajnos ez még mindig brutálisan sok az európai átlaghoz képest, ahol olyan 18-22 at átlag. Összehasonlításképpen Romániában 18 kötelező tanítással lekötött óraszám. És ha normális tanár vagy, akkor igenis készülni kell az órákra a tananyaggal és a számonkérésekkel is.
- Szabadság. Növekedett 46 napról 50 napra. De ezt valahogy a tanév szerkezete indokolta.
Néhány dolog, ami még változott:
- A sztrájkjog csorbítása, a sztrájk érdembeli ellehetetlenítése.
- Bevezették a Teljesítmény Értékelési Rendszert (TÉR), aminek a rengeteg adminisztrációját, pluszmunkáit éppen most fogjuk szívni az új tanévben, úgy hogy pénzösszegről semmilyen hír eddig.
- Korlátlan 50% utazás a Volán és Máv járatain, ez tényleg pozitívum.
"A 40 óra változatlan, a tanórák számát fixálták 24 órára. Hogy ez jó-e vagy sem az előző 22-26 óra között, azt nem tudom egyértelműen megmondani."
A gyakorlatban ugyanannyi óránk van, én úgy veszem észre, mert hiába fixálják 24-re, ha úgy jön ki a lépés, hogy van még egy csoport, akiket tanítani kell, és nekik is van heti 3 vagy 4 órájuk, akkor úgyis lesz az 27-28 is akár az adott tanévben. Csak talán most már nagyobb eséllyel fizetik ki a 24 felettit túlórának... Nem vagyok benne biztos, mert nekem most épp nem volt több, csak pont 24... De hogy a heti 40 órába nem fér bele minden készüléssel együtt, az is tuti. Aztán mi vagyunk a szartanárok, ha nem teszünk meg mindent is, pl. nem reagálunk azonnal mindenféle szülői üzenetekre, amiket akár este 10-kor küldenek...
A te fizetésed nőtt egy százassal, 11-es, fiatalként. Az öregeké feleannyival se.
A szabadság tényszerűen nem változott, mert eddig is a szünetekre esett (nyáron július 1-től aug. 20-ig), meg ezután is.
"A te fizetésed nőtt egy százassal, 11-es, fiatalként. Az öregeké feleannyival se."
Hogy 36 évesne mennyire számítok már fiatalnak, nem tudom. Tanárként SAJNOS én a fiatal kategóriába esem, pedig... A többség az 50-es korosztályt tapossa. Igen, sajnos a több éve pályán töltött kollégáké nem emelkedett ennyit, ez nagyon megalázó. Viszont nekem is az, hiszen egy nullkilóméteres ped1-es tanárhoz képest sincs különbségem. Sőt, ha esetleg úgy jön be a kolléga, hogy még 25 év alatt van, akkor az adókedvezmény miatt jobban is jár...
Nem mentegetni akarok senkit sem, de valahogy a kollégáknak csak sikerült egy saját lakást/házat összetenni. Nekem az 40-50 milliós panelek mellett esélyem sincs... :(
"A gyakorlatban ugyanannyi óránk van"
Igen, a gyakorlatban ez semmit sem változott, mert valakinek ezeket az órákat is vinni kell, mint eddig. Viszont ezt legalább kifizetik.
"a kollégáknak csak sikerült egy saját lakást/házat összetenni"
Az ötvenes kollégákra gondolsz? De remélem, azt azért nem hiszed, hogy egyedül sikerült nekik. Megházasodtak és/vagy családi segítséget kaptak hozzá, örökséget, más családtagok megtakarításait, úgy sikerült. Ha sikerült. És hosszú évek alatt!
Egyébként sem minden tanár él saját házban/lakásban.
"De remélem, azt azért nem hiszed, hogy egyedül sikerült nekik."
Én csak a saját szüleim példáját tudom, hozni hogy egyszerű munkásokként 20 évesen felépítettek egy hatalmas családi házat, rokoni támogatás nélkül. Oké, hogy volt rajta hitel is, de ezt ma már szinte elképzelhetetlennek tartom, még CSOK és társaival is.
"Egyébként sem minden tanár él saját házban/lakásban."
Nem csak a tanárokra gondolok, hanem úgy általánosságában is az 50-60-70-es korosztályra. És persze nyilván nem mindenki. És nyilván ez nem csak a fiatalabb tanárok problémája, hanem általánosságában véve is a fiataloké. 40-50 millió egy megyeszékhelyen egy egyszerű panellakás... Kivéve, ha tényleg örökölnek, vagy tehetősek a rokonok és segítenek. :(
"20 évesen felépítettek egy hatalmas családi házat"
Egyetlen év alatt?...
"40-50 millió egy megyeszékhelyen egy egyszerű panellakás..."
Na, azért annyiért már Budapesten is kapsz...
De igen, értem, tudom, akkor is pont ugyanilyen reménytelen volt, hidd el, amikor én voltam olyan idős, mint te. De azért neked se kell a híd alatt laknod, gondolom... Mindenesetre ha nem tudsz annyival megelégedni anyagilag, amennyi van, akkor inkább csinálj mást, ne legyél tanár, mert így bele fogsz keseredni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!