Nehéz bejutni egy allami ösztöndíjjal támogatott egyetemre?
Én idáig azt hittem, hogy ezek állami iskolák, bárkit felvesznek, de az ismerősöm azt mondta, hogy nagyon nehéz bejutni, vagy ha be is jutsz, nem lesz teljesen ingyen. Valaki el tudná magyarázni, hogy működik?
(Csak értelmes válaszokat légyszi.)
3-asnak: most rengeteg egyetem lecsökkentette az államis férőhelyeinek számát.
Kérdésre válaszolva: általában, ahol könnyű támogatottra bejutni az vagy nehezen elvégezhető (infó szakok 280-as ponthatárral, vegyészmérnök, biológus, fizikus) vagy egy nagyon kieső részén van az országnak (pl Miskolc, Veszprém, Dunaújváros), ahova a környező 2-3 megyén kívül nem jelentkeznek sokan, mivel máshonnan sokkal körülményesebb a bejárás, mint mondjuk egy Budapestre.
Nem mindegyikre nehéz. A jó diplomákat adó jó egyetemekre igen, de azért ott is csak sikerül páraknak.
Az, hogy nem lesz teljesen ingyen nem tudom hogyan értette az ismerősöd. Az oktatás ingyen lesz. Ha koli vagy albérlet kell az fizetős, ha olyan az egyetem, hogy valamilyen felszerelést kell venni az is. Viszont ilyen értelemben az alap- és középfokú oktatás sincs teljesen ingyen.
Ami még pénzbe szokott kerülni az, ha megbuksz vagy kicsúszol valamilyen határidőből, olyankor pár ezer Ft az utólagos tárgyfelvétel/leadás vagy a pótvizsga. Egyeteme válogatja hol mennyi. A kérelmek egy része is pénzes, pl. a kreditelismerés nálunk 1500 Ft/kérelem és minden tantárgy külön kérelem. Másra szerintem nem szokás pénzt kérni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!