ÁTE-sek! Vihettek állatot a koliba? (többi lent)
Van rá valamilyen szabály hogy pl kutyát csak X kg / X cm marmagasság alatt vagy hasonlók? Mi van akkor ha a szobatársaknak különböző fajú állataik vannak, pl nyúl-macska-kutya? Saját bútor lehet vinni? Ne gondoljatok nagy dologra, éjjeliszekrény jutott eszembe.
Akik viszik az állataikat, ti rendesen el tudjátok őket látni? (Kutyát kivinni sétálni). Olyan volt már valakivel, hogy beteg lett az állata egyetem alatt aki velük élt? Bevihettétek az egyetemre hogy meggyógyítsák, vagy kaptatok valami kedvezményt? A szobatársak összességében mennyire tartják be a másik által felállított szabályokat az állatával kapcsolatban (ne adjon neki jutalomfalatot, ne vegye le a nyakörvét, hasonlók)? Mennyi időtök van az állataitokra (nem a tanulás rovására)? Ösztöndíjból látjátok el az állataitokat, vagy szüleitek megveszik a kajáját és vasárnap felviszed magaddal, esetleg utalnak rá nektek? Mennyire jellemző hogy kiszöknek az állatok a szobákból? Előre is köszi, amúgy elég fontos lenne.
Nem lehet állatot vinni.
Saját bútort talán.
Igen, na pont nem titeket akartalak ezzel a kérdéssorral megtalálni, elhitetitek. Hanem mondjuk olyat, aki vagy volt, vagy még mindig hallgató az ÁTE-n.
1) Nem tippmixre vagyok kíváncsi. Egyébként állatot lehet bevinni, azóta sikerült kiderítenem. Rendkívül hasznos válasz volt, köszi.
2) Köszönöm Professzor ezt a rendkívül nagy segítséget. Csak a plafon le ne szakadjon. Amúgy hasznos, csak ne ekkora egóval írtad volna. Senki nem tartott pisztolyt a fejedhez hogy elolvasd a kérdésem, se hogy válaszolj rá.
3) Úgy jutott eszembe hogy lehet.
4) Igen egyébként pontosan azért lehet (fix infó, ki van derítve). Mivel veled ellentétbe nem elég a 8 általános ahogy elnézem. Köszi a jóindulatú és okos kommentet.
Nem tudom mi a hivatalos állásfoglalás ezzel kapcsolatban, de tele van a kollégium háziállattal, sőt a legtöbb előadóba is be lehet vinni őket az egyetemen.
Én nem vagyok kolis, szóval nem saját tapasztalatból beszélek, de tudtommal a szobabeosztásnál figyelnek arra, hogy ki milyen állattal szeretne költözni és próbálják megoldani, hogy mindenkinek jó legyen. Valaki angol agarat tart a koliban, szóval nem hiszem hogy van korlátozás ilyen tekintetben. Inkább az a fontos, hogy jól nevelt legyen a kutya.
Nem egy embertől hallottam, hogy saját hűtőt vitt a szobába, ezek után egy éjjeliszekrény nem hinném, hogy túl nagy gondod jelentene, de mindenképp kérdezz majd rá beköltözés előtt.
Az egyetemi klinikára bárki viheti a kedvencét ha beteg lesz (függetlenül attól, hogy ATE hallgató vagy sem), de kedvezményt nem fogsz kapni, arra ne számíts.
Az én kutyám már elég idős, nem igényli a nagy sétákat, az a napi 1-1.5 óra mozgás pedig nekem is kell amit vele töltök. Ha egy fiatal, pörgős kutyád van akivel sokat kell foglalkozni, akkor lehet szükséged lesz segítségre mert alapvetően hétköznap is sokat kell tanulni (nekem legalábbis nem férne bele napi 4-5 óra kutyázás ami gimi mellet nálunk átlagosnak tekinthető volt) és az se ritka, hogy estig órák vannak.
Nem tudom milyen ösztöndíjra gondolsz. Szoctámot nagyon nehéz megkapni és annyira kevés, hogy az én 1 havi étkezésemet se fedezi, nemhogy a kutya kiadásait. Tanulmányit első félévben nem kaphatsz, azzal mindenképp számolj, a mértéke pedig attól függ, hogy milyen lett a féléves átlagod (nekem eddig mindig becsúszott 1-2 hármas, így ezzel se megyek sokra) nem tudom a kitűnők mennyit kaphatnak, de kétlem, hogy abból meg lehet élni. Engem szerencsére a szüleim támogatnak, de ha nem így lenne akkor kénytelen lennék diákhitelt felvenni mert hiába dolgozom végig a nyarat, annyit nem tudok félretenni, hogy egész évben kitartson.
A többi kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni, de alapvetően normális emberek járnak ide (bár hallottam már kolisokat panaszkodni, hogy egyesek a lépcsőfordulóban hagyják a kutyaszart, de hát idiótak mindenhol előfordulnak). Ha megkéred a szobatársaidat, hogy ne etessék a kutyádat, akkor biztos meg fogják érteni, csak rögtön az elején beszéljétek meg ezeket a dolgokat.
"fix infó, ki van derítve"
A fix infó a kolesz honlapján van, direkt kiemelve vastag betűvel:
"(3) Kutya és egyéb állat a kollégiumban a 1/1986. (ii.21.) nUVr_nmn együttes rendelet 13. § (1) bekezdése alapján nem tartható."
Ennek melyik részéből derül ki szerinted, hogy lehet állatot tartani a koleszban? :D
#6: Jártál már valaha az ATE kolijában? Vagy legalább van ismerősöd aki ott lakik?
Nagyon régóta lehet állatot tartani a kollégiumban (és a többség él is ezzel a lehetőséggel), még ha nem is ez a honlapon közölt hivatalos állásfoglalás. Legközelebb olyan kérdésre válaszolj amihez van legalább egy kis közöd, akkor talán nem fogsz böszmeséget írni.. Tudod az interneten található információk nem mindig tükrözik a valóságot.
Nem biztos, hogy érdemes arra alapozni, hogy valakik valahol megszegik a törvényi szabályozást. Ha valaki (akár ennek a kérdésnek a kapcsán) rájuk küldi az ÁNTSZ-t (vagy bárhogy is hívják az utódját), esetleg már holnaptól tilos lesz állatot tartani a koleszban gyakorlatilag is, nem csak elvileg.
Egyébként nyilván nem viccből született olyan szabályozás, amilyen (léteznek higiéniai szempontok is, ráadásul annyi állat koordinálása egy koleszon belül egyáltalán nem kis feladat gyakorlatilag sem, stb.), és elég gáz, hogy egyetemisták nem látják be maguktól is, hogy mi miatt tilos az ilyesmi, hanem a szájukba kéne rágni, hogy felfogják...
Az általad idézett törvény így szól:
"Élelmiszer- és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, strandokra ebeket - az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett, a vakvezető kutya kivételével - még pórázon sem szabad bevinni."
Javíts ki ha tévednék, de szerintem a kollégium nem tartozik egyik felsorolt kategóriába se (hivatalosan "átmeneti tartózkodást biztosító szálláshelynek minősül"), így semmilyen törvényt nem szegnek meg azok, akik állattal költöznek be.
Illetve attól, hogy valakik állatot tartanak a szobákban nem lesz automatikusan fertő a kollégiumban. Rendszeres takarítással ugyanolyan tisztán tartható egy állattal lakott lakás is, mint amiben csak emberek laknak. (Arról nem is beszélve, hogy leendő állatorvosokról beszélünk, alap hogy rendszeresen oltva, parazitamentesítve vannak az állatok.)
Az állatok koordinálását pedig évek óta megoldja a vezetőség, nem szokott ebből probléma lenni. A beköltözés előtt kitöltendő űrlapon le kell írni, hogy ki milyen állattal szeretne költözni és zavarja-e ha állattartóval rakják össze. Senki se fű alatt költözteti be az állatát, ha ez problémát jelentene a mindennapokban akkor a kollégium igazgatója már rég betilthatta volna ténylegesen is az állattartást.
Jaj egy csomó helyen kint van a kutya-tilos tábla, de sok külfi figyelmen kívül hagyja, így mi magyarok is.
Az előadók 99%-a örül a kutyának az előadáson, aztán néha van az az 1% aki beszól, de ő sem küldött még ki senkit. Egy dolog számít, hogy legyetek normálisak a kutyával.
Szóval a koliban is hivatalosan tilos, aztán meg nem.
Egyébként nagyon picik a koliszobák, én egymagam nem férnék el ott, úgyhogy biztos nem gondolkoznék abban, hogy bármilyen állatot felviszek a szobába. De ez én vagyok.
A másik, hogy néha probléma a kutya elhelyezése, de akkor meg tudsz kérni bárkit, hogy vigyázzon rá, pl amíg gyakorlaton vagy.
A többit leírták előttem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!