Az egyetemen hogyan lehet valaki oktató? És hogyan keresnek?
2 lehetőség van.
1. Végigjárod a ranglétrát. (elvégzed az alapszakot, mesterszakot, PHD-zol) A PHD-s már oktathat és oktat is. Utána vannak különböző fokozatok. Pl, Habil, Adjunktus stb. Őszintén nem tudok hogy sorrendben ezek már hogy vannak.
2. Külsős oktatóként alkalmaz az egyetem. (nekem is volt ilyen oktatóm) pl adott 1 mérnök aki délelőtt oktat aztán délután meg a másik munkahelyén dolgozik. Vagy fordítva.
Se a PHD-sok, se a külsős oktatók nem keresnek jól. A PHD-sok nálunk alig 200-230 körül. Viszont a Professzorok ők jól keresnek. Igaz, az a ranglétra csúcsa, és professzor nem lesz valakiből 30 évesen se.
Az előző szerintem kicsit indulatos, de alapvetően ez is előfordul. Más kérdés, hogy azért egyes területeken nagy oktatóhiány van.
Kiegészítve az előzőeket:
- Szaktanárok, nyelvtanárok is lehetnek egyetemi oktatók. Ha nincsen PhD végzettségük, tudományos tevékenységük akkor általában óraadóként tartják őket és az állandó helyeket megtartják a PhD végzettségű munkavállalóknak.
Nagyon egyetemfüggő is az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!