Miért tüntetnek, hűbörögnek a tanárok? És miért van ez a nagy felháborodás?
Úgy tudom, hogy volt egy olyan terv, hogy be lehet őket hívni napi 9 órára is.
Ami elég vicces, mert törvény szerint egy átlag dolgozót simán bhívhat a főnöke. Nálunk legalábbis volt, hogy 2-4 hétig is 10 órákat dolgoztunk, és utána néztem anno és teljesen szabályos volt.
Azt meg nem értem, hogy ha egy tanár (átlagosan) 6-7 órát tart egy nap, (nekünk anno max. ennyi óránk volt a suliban) akkor miért van bajuk ezekkel?
Nekem az is fura, hogy nekik van óránkén 10-15 perc szünet, mert ugye akkor nincs tanítás, szünet van, akkor ez miért nem elég nekik?
Illetve ott van a 2-3 hónap nyári szünet. Ennél is többet akarnek?
Én ezt nem értem.
Nem tudom mennyit kapnak, de egy átlag magyar, (és most NEM a fals statisztikára gondolo, keres kb. 180-220 ezret.
"bár néha nem árt az új kutatási eredményeknek utánanézni"
Miről hablatyolsz? 🤣 Milyen új kutatási eredmények? 50 éve ugyanaz az elavult oktatási rendszer van, itt semmi új eredményről szó sincs. Azért ne keverjünk már ide értelmes oktatási rendszereket, ahol valóban így van. 😂
"hanem kitalálja, hogy az adott anyagot az adott diákoknak hogyan adja át, ehhez anyagot készít,"
Ezt se tudom honnan szedted elő nincs itt semmi anyagkészítés, fentről megmondják milyen tankönyvet fogadnak el, és abból kell tanítani.
"Többek között az lenne a feladatuk, hogy nyitott gondolkodású, a dolgokat több oldalról megvizsgáló emberek kerüljenek ki az oktatásból."
Ez is ugyanolyan h.lyeség, mint a válaszod összes többi része, de mivel ti "nyitott gondolkodású" szabad szellemű emberek vagytok, valszeg csorda módjára engem pontoztok majd le ezért a válaszomért úgy is, téged meg felpontoznak, mert a valóság kíméletlen, és nehéz elfogadni.
Nyitott gondolkodású? Mégis hogy? Amikor osztály vigyázzal kezdődik egy óra évszázadok óta. Amikor 2023-ban a közösségi média és az AI előretörésénél még abból áll az oktatás, hogy Antigonét elemzel és egy irodalomkönyv megmondja, hogy 200 évvel ezelőtt mire gondolt a költő, amikor azt írta, hogy lila színű a függöny, és neked esszéírásnál ezt kell írnod, mert ha azt mered írni, hogy szerinted ez egy b.romság, és a költő valszeg nem is erre gondolt, csak az irodalomkönyvbe valamit írni kellett, akkor te kapsz rossz jegyet. Ennyit a szabad gondolkodásról. Kritikusan általában azok gondolkodnak, akik már iskolás korukban lázadók voltak az oktatási rendszerrel szemben.
11: és meg is érkeztünk. Ahogy írod, amiket leírtam, azok ma sajnos sok esetben nem teljesülnek.
Abban is úgy tűnik, hogy egyetértesz, hogy sokkal jobb lenne, ha teljesülnének.
A tanárok pont ezért tüntetnek, hogy a körülmények adottak legyenek ahhoz, hogy ezek teljesülhessenek.
"Ha tudják a tananyagot, akkor mégis mit kell tanulniuk?"
Hol írtam én olyat, hogy tanulniuk kell? De mondjuk egy órai anyag összeállítása is időbe telik, nem is kevésbe.
"És akkor miért nem mennek el olyan helyre ahol több pénzt kapnak? Ez nem az állam (vagy bárki más) hibája!"
Mint írtam (csak az agyadig nem jutott el, sajnos), a bérezés nem a legnagyobb probléma az oktatásban, az csak egy része a problémáknak. És egyébként de, a bérrendezés mindig az alkalmazó dolga, aki jelen esetben az állam.
"Nem azt csinálok amit akarok. Kb. 2x 10-15 percem van enni és nagyjából 2x 5 percem van WC-re. Ennyi az én "nagy" szünetem!"
Persze, majd el is hiszem, hogy külön WC-szüneted van... Egyébként meg az a szünet csak a gyerekeknek szünet, a tanároknak nem, de már ezt is leírtuk és képtelen vagy felfogni...
"Húúú, meg ne sajnáljam őket. Van "csak" 2 hónap szabadságuk. Jajj nekem."
Még mindig képtelen vagy felfogni, hogy az a szünet nem alanyi jogon jár nekik, hanem akkor veszik ki a szabadságukat, ugye? ... És igazából az sem 2 hónap, mivel a hétvégék munkaszüneti napok nekik, így tehát a ~60 napból máris lejön ~16 nap, amik a hétvégéket teszik ki. Így a 2 hónap máris 1,5-re csökken.
"Igen, igazságos! Ha valaki anyira hülye, hogy egyetem után (ami amúgy csak 4 év!) elmegy és szar pénzért dolgozik, akkor megérdemli!!! Jogos!"
Honnan sikerült megszülnöd ezt a 4 évet? ... Osztatlan tanári képzés 5 éves, ráadásul keveseknek sikerül csúszás nélkül megcsinálni. Szóval ha már okoskodni akarsz, legalább a könnyen elérhető információknak néznél utána...
Az gondolom amúgy megvan (bár a korábbi megnyilvánulásaid után nem vagyok egészen biztos...), hogy az egyetem nem úgy működik, hogy beiratkozol, elvégzed, utána azt dolgozol, amit akarsz, hanem amikor beiratkozol, akkor egy konkrét tanulmányt folytatsz. Például ha bölcsészszakra mész, akkor nem fognak felvenni mérnöki munkakörbe. A tanárok is úgy készülnek, hogy tanárira jelentkeznek, amivel nem meglepő módon tanári állások tölthetőek be elsősorban. Tehát aki tanárira jelentkezik, az célirányosan azért teszi, mert ezzel akar foglalkozni a jövőben.
Persze, lehet azt mondani, hogy úgy jelentkezik az ember tanárnak, hogy tudja, mi fogja várni a jövőben. Csak sajnos ez éppen nem igaz, mivel az utóbbi 10 évben az látszik, hogy a tanárok terheit egyre inkább növelik, közben pedig semmilyen szinten nincsenek megbecsülve.
Végül, de nem utolsó sorba, te azért elvárod a tanártól, hogy mindent is megtanítson a gyerekednek, de a körülmények neked nem számítanak...
"A lényeg, hogy a kormánynak vagy bárki is hozta az új szabályokat: IGAZA VAN."
Akkor gondolom arról is hallottál, hogy 900 ezer Ft lesz a tanárok fizetése.
Reméljük, az is hasonló örömmel tölt el. :)
Főképp, hogy részt vehetsz annak biztosításában: a te 600 ezer Ft-os fizetésedből befizetett szja, áfa, stb.-ből fogják fizetni. :)
Mondj még egy olyan hivatást ahol az 14 évben bruttóban pontosan ugyanannyi (azaz elkezdesz dolgozni tanárként és 14 éven át nincs emelés) a fizetésed! Szerintem ezért is "hőbörögnek" a tanárok.
Persze sok más miatt is, de ez a legnagyobb probléma.
És 14 év alatt nem jöttek rá, hogy tovább kéne lépniük?
Amúgy meg a kezdő tanár visz haza 300 ezret.
Azért ez nem kevés.
Nem 300 hanem 320 nettó. Egy kezdő orvos kap 400-at 6 év kőkemény tanulás után. Egy tanár meg 3 (5) évig tanul, akár munka mellett levelezőn is.
Én sem értek egyet ezzel az egésszel. És igen, szerintem se dolgozzák agyon magukat azért a pénzért
Le lehet pontozni
Kaptál egy pluszt tőlem. Igazad van!
Arról meg ne is beszéljünk, hogy ott a nyári szünet. Igen tudom!!!!
Be kell menni amikor a bukottak pótvizsgáznak, meg évkezdés előtt is bemennek, de akkor is.
Hol máshol van fizetett hónapos szabadság?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!