Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi a véleményetek az elte...

Mi a véleményetek az elte anglisztikáról?

Figyelt kérdés
Alapvetően a szakon tanulók véleményére vagyok kíváncsi:)

2023. jan. 17. 18:27
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
26%

4-es vagyok.

Ezt én is olvastam. De ezeket mind lehet egy C1-es nyelvvizsgával. Ami nekem meg is van, most vagyok 12.-es.

Tulajdonképpen mit tud egy anglisztika végzettségű? Angolul. Aztán?

Én is sok könyvet olvasok, angol nyelven is.

Nem győztél meg. Keresek inkább egy szakmát. Angol C1 és francia B1-el jobban fogok boldogulni szerintem. De lehet mire ti végeztek az egyetemen, franciából is meglesz a felsőfokúm, és tervem a spanyol.

2023. jan. 21. 06:45
 12/44 anonim ***** válasza:
16%

Jah és még hozzátenném:

"Jellemző munkahelyek: külkereskedelmi cégek, multinacionális cégek, kulturális intézmények, könyvkiadás, közoktatás, minisztériumok, külkapcsolatokért felelős szervek, pályázati irodák, nemzetközi ügynökségek, média"

Egy C1-es nyelvvizsgával is el lehet helyezkedni.

2023. jan. 21. 06:53
 13/44 anonim ***** válasza:
20%

Plusz hazugság is a fenti felsorolás, közoktatásban hol dolgozhatsz anglisztika BA-val? Nyelvészt MA-val hol kutathatsz?

Bullshit. A többit meg azért nem véleményezem, mert túl tág? Minisztériumok? Anglisztikával? Mégis, mi a pélót csinálna ott az, aki csak angolul tud, semmi mást?

2023. jan. 21. 08:21
 14/44 anonim ***** válasza:
100%

4/11-13-as: Az anglisztika szak a közhiedelemmel ellentétben nem egy végtelenített gimis angol nyelvóra. Angol/amerikai irodalmat, történelmet, nyelvészetet, kultúrát tanulhatsz ott. Ez a C1 nyelvtudásnál jóval többről tanúskodik. Sokan beszélnek további idegennyelveket, és/vagy minorként egy másik nyelvszakot végeznek ezzel párhuzamosan. Az tény, hogy a szak nem ad konkrét, kézzelfogható szaktudást, sokan képzik magukat utána tovább (lehet dobbantani mesterszakra sokféle más irányba is, de sokan más alapszakot végeznek el, pl. valamilyen gazdasági képzést) és utána jellemzően szellemi munkát végeznek. Vannak munkahelyek ahol magára a feladatodra betanítanak, viszont sokkal jobb esélyed van diplomásként, sőt sok helyen egyszerűen elvárás a diploma, nem elég(!) a C1 nyelvvizsga. Tipikusan irodai munkában sok bölcsészt találni, sokan multiknál dolgoznak, ahol több nyelven kell beszélni (SSC-k ügyfélszolgálata). De pl. nekem van ismerősöm, aki a szülőfalujában angoltanár a BA-jával, mert nincs tanár.

Nyilván nem kell ahhoz egyetemet végezni, hogy megtanulj egy nyelvet és érvényesülni tudj vele. De nem kell lefikázni, főleg ha amúgy abszolút tájékozatlan vagy vele kapcsolatban.

2023. jan. 21. 10:36
 15/44 anonim ***** válasza:
21%

Nem mondtam, hogy nem megyek egyetemre, de inkább egy olyan diplomát gondolnék, ami szaktudást, szakmát ad. Pl.gazdasági, informatikai, pénzügyi. Emellé 2-3 idegen nyelv bingó.

De tényleg! Az angol kultúrával mire megyek?

Bocsi, nem ledegralálni szeretnélek, csak próbálom az értelmét keresni.

Kérlek linkelj be egy álláshirdetést, ahol ilyen diplomát kérnek, és máris hiszek neked. A tanárin kívül.

2023. jan. 21. 11:12
 16/44 anonim ***** válasza:
88%

Nem minden egyetemi szaknak van közvetlen és látványos haszna. Azzal, hogy elvégeztél egy alapszakot, bizonyítod hogy hajlandó és képes vagy kitartani valami mellett több évig, van egy szélesebb látóköröd, jó eséllyel igényes és tanulékony vagy. Ahogy már írtam, főleg szellemi munkakörökben sok olyan hely van ahova nem kell szaktudás, csak diploma, mert a többire könnyedén kiképeznek. Ennyi. Ez egy szűrő.

Akármelyik álláskeresőn írd be hogy felsőfokú végzettséged van, felsőfokú angol és még valami más nyelvtudással, csupa olyat fogsz látni, hogy ügyfélszolgálati munkatárs, projektmenedzser, ilyen-olyan asszisztens, koordinátor, ügyintéző, adminisztrátor. Ezek létező dolgok, sokféle területen.

Benne vagyok álláshirdetős csoportokban, nemrég láttam például, hogy különféle nyugat-európai országok amerkai nagykövetségének vízum ügyfélszolgálatába kerestek angolul és németül beszélő munkatársakat. Egy ilyen helyen nyilván előny az anglisztikás diploma.

2023. jan. 21. 12:21
 17/44 anonim ***** válasza:
100%

10-es van tapasztalatod? Mert ha igen, szívesen meghallgatjuk.

11-es: Még jó, hogy az anglisztikának nem elsődleges célja a c1-es angoltudás megszerzése, ugyanis már az 1. év végén nyelvi vizsga van, ami kb. egy c1-es nyelvvizsgával egyenlő. Mint előttem leírták, angol és amerikai irodalmat és történelmet, írástechnikát, nyelvészetet és kultúrális ismereteket tanulunk. Ezek a tárgyak több szempontból hasznosak. Egyrészt, ha külföldre szeretnél költözni, pláne Angliába vagy az USÁ-ba, akkor igenis érdemes ismerni az adott ország történelmét, kultúráját. Másrészt ezekkel a tárgyakkal szakszavakat is tanulunk, amit egy c1-es nyelvvizsgával rendelkező ember nem feltétlenül sajátít el. Harmadrészt, aki valóban nyelvvel szeretne foglalkozni, akár tanárként, egyetemi oktatóként, fordítóként, tolmácsként, stb, annak érdemes az adott nyelvet megvizsgálnia minél több szempontból. Erre ad lehetőséget a sok nyelvtudományos és írástechnikás tantárgy. Ezek a tárgyak szintén olyan skill-eket biztosítanak, amiket egy mezei c1-es magától nem tud elsajátítani. Gondolj bele, egy tanár hogy tudná oktatni a nyelvet, hogyha nem is tud egy összetett mondatot leelemezni, vagy nem tudja elmagyarázni, hogyan kell egy fogalmazást megírni. De ezt a három pontot bármely másik élőnyelvi szakról el lehet mondani.

Az meg, hogy csak nyelvvizsgával és érettségivel el lehet helyezkedni, teljesen irreális. Mint előttem leírták, a diploma manapság minden normális helyen elvárás, és nem feltétlenül a szaktudás miatt. A másik meg, hogy diplomával is tovább képezheted magad. Elmehetsz másik BA szakra, vagy elvégezhetsz okleveles képzést.

2023. jan. 21. 16:02
 18/44 anonim ***** válasza:
0%

"Angol/amerikai irodalmat, történelmet, nyelvészetet, kultúrát tanulhatsz ott. "

Tudjuk, épp ennek nincs semmi érgelme.

2023. jan. 21. 16:17
 19/44 anonim ***** válasza:
30%

Ahhoz képest, hogy íráselemzést tanulsz, elég gyenge a szövegértésed.

Hol irtam én azt, hogy érettségivel akarok elhelyezkedni? Pont az irtam, hogy mindenképp megyek egyetemre.

Csak inkább valamilyen szakmát tanulnék EGYETEMEN, a nyelvtudással párositva szerintem többre lehet vinni.

Amúgy hagyjuk azt, hogy a nyelvvtanárok az iskolában hogy oktatnak. Egy fogalmazást nem írtunk a 4 év alatt angolból. A nyelvvizsgámat a mgánóráknak köszönhetem 100%-an.

2023. jan. 21. 16:22
 20/44 anonim ***** válasza:
11%

"A másik meg, hogy diplomával is tovább képezheted magad. Elmehetsz másik BA szakra, vagy elvégezhetsz okleveles képzést."

Szóval megint ott vagyunk, hogy ez a diploma önmagában semmire nem jó, de utána csinálhatsz másikat is, vagy okleveles kepzést. Ehhez minek kéne anglisztika?

2023. jan. 21. 16:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!