Bele vágnátok az orvosi egyetembe így?
Először is 20 éves vagyok. 19 évesen jöttem ki az iskolából, mert évvesztes voltam. Ez sajnos egy informatikai iskola volt, ezért nem is érdekelt amit tanultunk, és így rossz tanuló voltam, pedig az eszem a helyén volt. Így volt 2-3-4-5ös eredményem is, de az utolsó évben, már a tanárok miatt, és a covid miatt, teljesen nem érdekelt, mert nagyon rosszul álltak hozzánk, és hozzám is. Mondhatni utáltak a tanárok minket, és nem is álltak ez miatt jól hozzánk, anyagot nem adták le, érettségire nem dolgozták ki nekünk a tételeket, hanem be kellett küldenünk amit megcsináltunk, és ami nem úgy sikerült azt egyessel díjazták. Fenyegetek minket, hogy kirúgatnak minket, meg, hogy minden órán dogát írunk. Ha megszólaltál az órán egyest kaptál. Szóval ez teljesen elvette a kedvem, és az is, hogy nem mehettem oda tanulni ahová akartam, mert szüleim ebbe küldtek. És villámcsapásként ért az, hogy ide felvettek. Mert 4-es 5-ös tanulót meg nem. Na de nem is ez a lényeg, ezt csak úgy leírtam.
Szóval,
Igazából mióta kijöttem az iskolából azóta csak az egészségügy jön be. És már nagyon ki vagyok, hogy nem tudok lépni, mert úgy érzem már öreg vagyok ide, hogy neki álljak bárminek, és hogy már nem fog sikerülni. És már nem tudom, hogy van értelme neki állni tanulni. Szívesen csinálnám életem végéig is akár, de nem tudom mennyire viselne meg ez a sok tanulás.
Szóval, most ott tartok, hogy nagyon akarok menni, de nem tudnak benne támogatni a szüleim, és végig az volt csak legyen meg a kettes érettségi és minden jó lesz, majd elhelyezkedek az infóban, és dolgozok egy irodában.
De....nem így lett, mert ez a hiány szakma még se annyira hiány, és sehol se találok munkát, és nem is tudom, mit tudnék benne dolgozni.
A baj, az hogy rosszak az utolsó két évi jegyeim, ezen már nem tudok változtatni, valószínű fel se vennének miatta. És se fizika, se kémia emeltem nincs. És az egész érettségim, úgy rossz ahogy van. Tanulás nélkül mentem be, és ahogy éreztem hogy megvan a kettes, abba hagytam. Szóval itt mindenki meg volt lepődve, hogy hogy sikerült, mert az osztályból rajtam kívül 2 ember nem bukott még. Szóval jó volt az arány, persze ez a mi hibánk szerintük.
A lényeg, szerintetek van esélye, hogy felvesznek vagy ezt engedjem el?
És a következő, hogy szerintetek újra érettségizni, meg ilyeneknek neki álljak-e, és hogy érdemes-e.
Az a baj, hogy a felvételi rendszert egyáltalán nem érdekli, hogy mi az oka annak, hogy miért lett pocsék érettségid, nézd már objektíven a képet. Értem én, hogy ez a suli végig óriási hiba volt, de te sem vállaltad, hogy majd többet utazol, de inkább másik iskolába jársz, innentől kezdve meg az önsajnálatot engedjük el.
Az orvosi önköltségesen évente 1 millió vagy több, csak állami támogatott képzés jöhet szóba. Államira ilyen jegyekkel nem vesznek fel, ráadásul a szükséges emelt érettségik sincsenek meg. Újra kellene érettségizni, de mindenből, és a szükséges emelteket is megcsinálni. Ez baromi sok készülés, és az újraérettségizés sem olcsó. Ha viszont bevállalod, innentől kezdve már rajtad múlik. Orvosi mellett nem tudsz dolgozni, ezt kalkuláld bele a létfenntartásodba. Ha mindez oké, akkor csináld, aztán már rajtad áll, hogy sikerül-e bejutni és elvégezni. Jobb érettségivel más lehetőségek is szóbajöhetnek, akár egészségügyön kívül is.
Igen, ez az én hibám. Nem gondoltam volna, hogy ennyire elcseszem. De valószínű, ha leérettségizek újra, akkor se fognak felvenni, ha megvan a pontom. Végig csinálnám, mert szeretném. De feleslegesen, nem kezdenék bele az érettségibe se. Persze, a pénz megvan rá. Csak az a kérdés érdemes-e. Dolgozni, nem szeretnék mellette, mert akkor többet tudok tanulni, és az kell bőven.
Fogorvosit megnéztem, azért jó mert mínusz egy év, plusz nem rezidens leszel évekig. Hanem gyakorlatot kell megcsinálni, bizonyos óra számban. De lehet butaságot mondok.
Át kell gondolnom ezt még, hogy bele vágjak-e. Gondoltam egy pár évet dolgozok, és úgy állok neki. És munka mellett, meg készülök az érettségire.
De fogalmam sincs, ezen kívül mi az amit csinálnék szívesen.
Köszi mindenkinek a felvilágosítást, lehet akkor leteszek róla.
#22. "De valószínű, ha leérettségizek újra, akkor se fognak felvenni, ha megvan a pontom."
Ilyen nincs, ha megvan a pontod, akkor nincs vétó, hanem felvételt nyersz és kész. Amúgy nem kell mindenből újraérettségizbed, biológia és kémia emelt szintű érettségire van szükséged (kémia helyett lehet fizika is, de a tanulmányokban jobban fogsz járni a kémiával). Ha az év végi jegyeid nem voltak jók, akkor még mindig ott van a pontduplázás lehetősége, de ehhez átlagosan olyan 85%-ra kéne összehozni mindkettőt, hogy jó eséllyel bekerülj, legalábbis ha Budapesttel számolunk. Ezt kb. egy év felkészüléssel meg lehet oldani, ha napi 4 órát tudsz vele foglalkozni legalább, plusz a hétvégék. Ez amúgy jó teszt is, mert ha nem sikerül, akkor rögtön látod, hogy nem való neked az orvosi szak, mert ott ennél sokkal többet kell tanulni.
Mivel az orvosi és a fogorvosi is osztatlan, az az egy év különbség már nem sokat számít, ne ez legyen a szempont! Az viszont igaz, hogy a fogorvosok általában sokkal hamarabb kerülnek kedvező anyagi helyzetbe.
"Gondoltam egy pár évet dolgozok, és úgy állok neki."
Nem ajánlom. Ha most nem kezdesz bele mihamarabb, később még sokkal kevesebb eséllyel fogsz. Tűzd ki magad elé most a 2024-es felvételi időszakot, tanulj innentől szorgalmasan és nagyon keményen, mindenképpen keress magántanárt is, lépj be Facebook-csoportokba és olvasd mások véleményét is, akik korábban már sikerrel készültek fel! Rohadtul nehéz lesz, de ha komolyan gondolod, akkor azt csak így lehet. Hajrá!
>Szerintem érdemesebb akkor a teljes érettségit jobbra megírni, és akkor majd a rendszer azt számolja, amelyik kedvezőbb.
Az nem működik, mert a tanulmányi pontok csak a középiskolai tanulmányok végén tett érettségikből (+ a középiskolai érdemjegyekből) számíthatók. Akinek ezek rosszak lettek, annak csak a duplázás marad.
Köszönöm a pozitív válaszokat továbbra is.
Én is igazából, úgy gondoltam, hogy inkább felkészülök mindenből. Nem bízok én annyira magamban, hogy rá bízam magam két emeltre.
Kémia emeltre fel tud készíteni Édesapám, ha ő vegyészmernöként végzet, előtte 5 évig technikumban volt? Vagy inkább menjek tanárhoz?
Biológiától nem félek, mert azt tanulni kell főként. De itt is elmegyek tanárhoz, hogy megmondja, miből mit érdemes tanulni.
Angol nyelvizsga, vagy emeltet érdemes még rakni, az megdobja a pontot?
#26. Ahogy a 25. válaszoló és én is (én vagyok a 23.) írom: az egyetlen lehetőséged a két emelt szintű érettségi. A többi érettségit hiába is írnád újra, azokból semmiképp sem fognak neked pontot számolni az orvosira, a középiskolai év végi osztályzatokat pedig már nem tudod kijavítani. Így noha tény, hogy a pontduplázós módszer egy "dupla vagy semmi", ettől függetlenül jelenleg - még egyszer megerősítemm - ez a te EGYETLEN lehetőséged.
Noha édesapád valószínűleg sokkal többet is tud kémiából, mint amennyi az emelt szintű érettségire kell, tudni valamit és másnak is megtanítani nem ugyanaz. Nagyon sokat hozzá tud tenni egy jó magántanár a felkészülésedhez, a leírtak alapján az önálló felkészülés sajnos közel biztosan nem lesz elegendő (ne kockáztass). Ha szeretnél bekerülni, akkor te mindenképpen keress fel egy magántanárt biológiából és kémiából is. De még mielőtt ezt megteszed, nézz utána annak is (számtalan kérdés foglalkozik ezzel itt a gyakorin is), hogy mely tankönyvekből és egyéb segédanyagokból lehet felkészülni hatékonyan az emelt szintű érettségikre. Ezeket szerezd is be! Majd javaslom, hogy lépj be tetszőleges "Érettségi 2021" (vagy 2022, 2023 stb.) Facebook-csoportokba és az ottani csoportkeresőbe írd be, hogy "orvosi", "állatorvosi", "biológia" vagy "kémia" és mazsolázd ki, hogy mely magántanárokkal voltak a leginkább elégedettek azok, akiknek sikerült bejutniuk. A legjobb esélyed akkor van, ha őket keresed fel.
Olvasd el továbbá ezt is, de keress rá a többi orvosi egyetemre is, hogy milyen szabályok várhatók 2024-től:
A lényeg innen:
"Általános orvos
Az osztatlan képzésre 2024-től nem változik az érettségi követelmény, marad a jelenlegi szabály – azaz kell emelt szintű vizsga, méghozzá kettő. A figyelembe vehető két érettségi tantárgy biológia és kémia vagy fizika lehet, mind a kettő emelt szinten.
Ami az intézményi pontszámokat (korábban többletpontokat) illeti majd, a felvételi vizsga mellett lesz egy kompetenciateszt is, ahol a jelentkezők felkészültségét, készségeit, általános műveltségét, motivációját, a kiválasztott szak iránti érdeklődését mérik fel szóban. Erre maximum 50 pont jár."
Linkek még:
Utóbbi cikkben alul is van két fontos link, azokat is feltétlenül tanulmányozd!
Továbbá felvételi előkészítő, ezt is ajánlom figyelmedbe, ha tudsz, élj vele (ezt majd fog még frissülni később):
Nem lehetetlen, de gondolom te is érzed, hogy nagyon nem vagy formában tanulás és tudás terén ahhoz, hogy bírd is, ha valami csoda folytán bekerülsz... Viszont, fiatal vagy néhány év alatt könnyen korrigálhatod az elmaradásaidat és folytathatod ott, ahol eleve szeretted volna középsuli után.
Én a helyedben most elkezdenék készülni és magántanárra gyűjteni és az elkövetkező egy-másfél évet beletenném abba, hogy tudjak írni egy 80% fölötti kémia és biológia emeltet.
Ha ez az egy év nem változtat azon, hogy mennyire szeretnél orvos lenni, nem szegi kedved a sok tanulás és maga a téma, akkor jövő februárban add le nyugodtan a jelentkezésed és reméld a legjobbakat.
Ha úgy érzed, hogy ez sok volt, van számos olyan szak, ahol ezt a tudást kamatoztathatod és közel kerülhetsz az egészségügyhöz is, legyen szimpatikus neked ez a pálya akármilyen aspektus miatt. Emberekkel tudsz foglalkozni más végzettséggel is, kórházban szintén tudsz dolgozni, lehetsz emellett vegyész, biológus, gyógytornász, gyógypedagógus, szakápoló, egészségügyi mérnök stb... Én is orvos akartam lenni anno, de hamar munkába kellett állnom, mert a szüleim válása után szegények voltunk anyámmal, mint a templom egere. Elmentem mérnöknek, most pont van egy művégtagos projektünk, az izomműködésből eredő jeleket és más szenzoroktól jövő fiziológiai jeleket dolgozzuk fel és használjuk fel arra, hogy robotokat és virtuális objektumokat mozgassunk vele. 🤷🏻♀️ Orvosokkal kooperálunk, embereken segítünk, szóval tulajdonképp azt csinálom, amit mindig is akartam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!