Mi a legnehezebb az orvosi egyetemben?
Az, hogy sok és nehéz anyagot kell rövid idő alatt elsajátítani.
Elsőben meg kell tanulni tanulni.
Nem tudom milyen típusú ember vagy. Én az egyetemen kezdtem el bulizni, szerettem volna jobban társasági ember lenni, mint amilyen gimiben voltam. Viszont jó jegyeket is szeretnék, ezért azt tanácsolom, hogy "work hard, play hard". És itt nem is a bulizásra gondolok, hanem, hogy tarts fenn egy egyensúlyt a tanulmányaid és a kikapcsolódás között. Pihenni igenis kell! Ne hanyagold el a családod, barátaid, legyen valami hobbid.
A kapcsolatok kiépítése... Felsőbb évesek sok tanácsot tudnak adni, milyen tárgyat vegyél fel,elmagyarázzák az anyagot, hol lehet a legjobbat ebédelni a városban, stb. Évfolyamtársakkal is jó jóban lenni, nem? :D De nem kell kifejezetten törekedni a kiépítésre, mert nem ezen múlik, hogy átengednek-e vizsgán...
A legnehezebb tantárgy? Hmm. Kinek mi... Az anat mindenkinek nagy falat, mert hatalmas az anyag és ez az első nagy megmérettetés (szigorlat). Van aki a bikémmel küzd, van aki a kisujjából rázza ki. Szegeden a kórélettant eddig nagyon szigorúan vették, így ez volt a mumus, de most változások történnek és nem tudom meddig lesz érvényes ez a megállapítás...
Az első félév általában a legkönnyebb. Emelt biosz-kémia után az orvosi kémia elsősorban ismétlét + kiegészítés, erősebb tempóban, a vizsga pedig szóbeli, ahol már nem mindenki rendes. A biofizika már mehezebb kicsit, bár szerintem nagyon érdekes volt, a vizsga már nehezebb, főleg, hogy van beugró. Itt tudatosul majd Benned, hogy milyen könnyű is volt az érettségi. Mégis, ezt az első félévet visszasírod majd a következők után.
Jön az anatómia (benne a boncgyakorlat, szövettan, fejlődéstan, neuroanatómia), egyik rosszabb mint a másik. Mellette még tanuld a töménytelen de érdekes élettant, a töménytelen és érthetetlen biokémiát (ami olyan, mintha a telefonkönyvet tanulnád meg), és egyéb sok sok kisebb tárgyat is: genetika, sejtbiosz...a laborok könnyűek.
Azt tanácsolom, mármint ha újra elölről kezdeném az egészet, akkor biztos nem ülnék le megint mindent megtanulni, mert az lehetetlen. Aki azt mondja, hogy lehet, az hazudik. Pl. Élettan előadás van hetu 2x 2 óra, amin kb 50 oldalnyi anyagot veszünk át a könyvből, mellette még olvasd el az előadást is, és akkor ez csak egy tárgy volt. És az élettan fontos. Én azt tanácsolom, hogy amiből beugró van, azt mind ki kell váltani év közben, és csak azt meghagyni vizsgaidőszakra, amit nem lehet kiváltani. Nem lehet egy hetet se lazsálni, sőt, az évfolyamelsők már augusztusban elkezdték a tanulást, és minden órára már eleve felkészülten mentek, hogy értsenek is valamit. Az olyan tárgyakból, mint pl. a fejlődéstan, szövettan, genetika, sejtbiosz, szóval minden olyanból, ahol írásbeli a vizsga, szerezni kell előző évi vizsgafeladatokat ismerősöktől, mindenfélét! Lefotózott, elmondott, bármi jó, és azokat 10x átnézni, hogy megjegyezd. Ez a taktikázás, és elengedhetetlen. Én nagyon sokszor csak leültem és megtanultam a könyvet kívülről, és vagy értzhetetlenül fogalmaznak meg egy kérdést, vagy olyat kérdeznek, ami még előadáson se hangzott el soha még elvétve se, vagyis nem lehet csak tisztességes felkészüléssel átmenni (van, hogy lehetne, de akkor meg a saját életed nehezíted meg, ha inkább 400 oldalt tanulsz meg 300 vizsgakérdés helyett egy olyan tárgyból, ami nem fontos). A szövettan is detto: adnak kétféle könyvet is, amiből tanulhatsz, összesen kb 6-700 oldal, közben ott van a kötelező szövettan gyakorlat is, és a vizsgakérdések? Fene tudja, honnan szedték elő, de vagy az apró betűseket kérdezik, vagy direkt szivatják a népet, de hogy arra se lehet könyvből felkészülni, az biztos. És ha a kérdésekből tanulsz, amit másoktól kaptál? 4-es, 5-ös, de érdekes! De ezt persze neked az egyetemen soha senki nem fogja bevallani, mert nagyon sok a felszínes ember, aki azt mutatja, hogy neki aztán megy minden tökéletesen.
Az anat intézetvezető tanár félév elején azzal kezdte, hogy jövőre ugyanitt ugyanekkor majd szintén találkozunk a fele társasággal. Mondom ok, ez így előre el van döntve, hogy mindenképp megbuktatjuk a felét, mert hát ettől színvonal a színvonal, ugye? Meg hát kell a pénz. Ja és még egy ki nem mondott igazság az egyetemről, a boncgyakorlat vezető tanárunk mondta nekünk, hogy a gyakorlati vizsgára ők úgy kapják meg a listát, hogy be van csillagozva azok neve, akiket mindenképpen át kell engedni, akkor is, ha nem tudnak semmit; ők azok, akiknek a szülei többszázezer-milliós összegekkel támogatják az anatómia intézetet és kutatásaikat. És hogy ez mennyire nem fer a többiekkel szemben? Semennyire...2 teljes hét tanulás kellett, míg a kart megtanultam, és át is láttam. Szóról szóra. És ők? Hagyjuk. De ezt se fogja neked az ég világon senki bevallani, mert hogy hát ők bizony mindent tudtak. Tanács: ha nem akarsz piszkosul játszani (vagy nincs erre pénzetek), akkor keress év közben egy nagyon jó bonctanárt, aki külön órákat ad neked, bevisz a boncterembe, tanácsokat ad, hogy ki mikor milyenekbe szokott belekérdezni, nagyon nagyon hasznos. Ja és ezt is váltsd ki év közben, mert eleve rosszul állnak a diákokhoz a vizsgaidőszakban olyan tárgyakból, amiket ki lehetett volna váltani, főleg minél később mész el. Pl. anatómia utóvizsgán 110 emberből már csak 5 ment át.
Köszönöm a válaszokat! A második válaszolóhoz:logisztika alatt az időbeosztás értem, és az a anyag rendszerezését.
Még a harmadik válaszolóhoz:ezt a SOTÉ-ban tapasztaltad? Illetve mit jelent az, hogy kiváltassz egy tantárgyat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!