Mi értelme van még az érettséginek?
Én 5 éve érettségiztem, baromi könnyű volt. Aki nem az iskola mellé járt, az sima négyes-ötös eredménnyel zárt. Az iskolában felfújták, írtunk kis érettségit, ami kb. dupla nehéz volt, mint az "éles", majd februárban kinyitottam a történelemkönyvet, megnéztem az Oktatási Hivatal honlapján, hogy milyen témakörök kellenek és elolvastam azokat kemény egyszer, majd 95%-os ötös lett. A magyar még ennyi se volt, előtte való este a neten megnéztem, hogy kell megoldani és kész, a matekra meg csak beültem és annyi volt, az idegennyelvre oldottam meg pár korábbi feladatsort. Szóbelik előtt meg előtte 3 nap alatt benyaltam minden tételt, mondjuk a történelmet ott is csak elolvastam egyszer.
Szerintem könnyű és nem szűr ki semmit, mert mondjuk gépémérnöknek felvesznek hármas közép matekkal majd az első félévben simán kibuksz. Mi értelme akkor? Minek nyúzzák a diákokat?
Azért, mert szerintem rossz állapotban van az oktatás, nagyon korszerűtlen és baromira le vagyunk maradva a többi országtól. Valami mást kellene kitalálni. Az a baj, hogy a lexikális tudást kérik nagyon számon. Nemrég úgy hallottam, hogy a magyar írásbelin is már lesz műveltségi rész, nem csak sima szövegértés, elemzés lesz már, ezzel megint a magoltatásra mennek rá.
Napi 2-3 óra tanulás meg szerintem kevés, miután az egyetemen 15-20 órát is végigtoltam egyben néha, főleg, hogy az iskolában gyakorlatilag semmi hasznos nem ragadt rám, csak vázlatot írattak 90%-ban a bemagolandó anyagból. Ezeket a saját dolgaimat csak azért írtam le, mert szerintem feleslegesen bemagolt dolgokat erőltetnek, amiken eddig a nagy többség így is, úgyis átment valahogy, anélkül, hogy bármit nyert volna rajta. Manapság már érettségi alap lett, értéke sincs, 100 éve akinek érettségije volt az nagy tudású, művelt embernek számított, a szocializmus idején érettségivel meg képesítés nélküli tanító is lehetett valaki érettségivel. Manapság mire jó? Mehetsz vele egyetemre, de nem szűr semmit, viziszont egy célirányos felvételi meg igen, ezért szerintem jobb.
Amúgy ez az oldal beszélgetésre, vitázásra is van szerintem, ezért tettem fel a kérdést, nem azért mert fogalmam sincs arról, hogy mire való az érettségi. Én az érettségi létjogosultságát kérdőjelezem meg, ha nem esett volna le. Erre várnék ellenkező álláspontokat, az azokat alátámasztó néhány indokkal.
"baromira le vagyunk maradva a többi országtól. Valami mást kellene kitalálni. ... az érettségi létjogosultságát kérdőjelezem meg"
Más országokban is van érettségi.
De azok akik ukrán egyetemre akarnak menni, azoknak teljesíteniük kell a ZNO-t. Matematika, ukrán nyelv és irodalom és Ukrajna története (lehet idegen nyelvből is, de ha jól tudom az nem kötelező). 2022 nyarán akarták kiadni a hivatalos formát, de tudjuk mi történt sajnos.
Szóval azért annyira nem törölték el az érettségit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!