Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi értelme van még az érettség...

Mi értelme van még az érettséginek?

Figyelt kérdés

Én 5 éve érettségiztem, baromi könnyű volt. Aki nem az iskola mellé járt, az sima négyes-ötös eredménnyel zárt. Az iskolában felfújták, írtunk kis érettségit, ami kb. dupla nehéz volt, mint az "éles", majd februárban kinyitottam a történelemkönyvet, megnéztem az Oktatási Hivatal honlapján, hogy milyen témakörök kellenek és elolvastam azokat kemény egyszer, majd 95%-os ötös lett. A magyar még ennyi se volt, előtte való este a neten megnéztem, hogy kell megoldani és kész, a matekra meg csak beültem és annyi volt, az idegennyelvre oldottam meg pár korábbi feladatsort. Szóbelik előtt meg előtte 3 nap alatt benyaltam minden tételt, mondjuk a történelmet ott is csak elolvastam egyszer.

Szerintem könnyű és nem szűr ki semmit, mert mondjuk gépémérnöknek felvesznek hármas közép matekkal majd az első félévben simán kibuksz. Mi értelme akkor? Minek nyúzzák a diákokat?

2022. okt. 7. 21:04
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
90%

"Az iskolában felfújták, írtunk kis érettségit, ami kb. dupla nehéz volt, mint az "éles", ... elolvastam azokat kemény egyszer, majd 95%-os ötös lett ... előtte való este a neten megnéztem, hogy kell megoldani és kész, ... csak beültem és annyi volt ... előtte 3 nap alatt benyaltam minden tételt, ... csak elolvastam egyszer."

Vagyis nem attól lett 95%-os ötös, hogy "kemény egyszer" elolvastad a dolgokat, hanem attól, hogy valami erős suliban végigtoltad a középiskolát kétszer olyan nehéz dolgozatokkal, mint maga az érettségi.

Érdekes, hogy ilyen erős iskolába jártál, ráadásul el is telt már azóta öt év, mégsem állt össze a kép még mindig... Talán mégis jobban kellett volna figyelned. A lényegre, nem a tananyagra. Nem ugyanaz.

2022. okt. 8. 15:25
 12/50 anonim ***** válasza:
89%
dicsekvéééés.
2022. okt. 8. 16:28
 13/50 anonim ***** válasza:
21%
Semmi. Funkcionális analfabéta a lakosság legalább fele.
2022. okt. 8. 20:17
 14/50 anonim ***** válasza:
20%

Semmi értelme, baromság az egész. Elvárnak tőled egy csomó marhasàgot, amit lehet soha többé nem fogsz hasznosítani. Tudnám, hogy például egy mérnök jelöltnek minek kell történelmet tanulni, vagy egy rendőrtisztjelöltnek minek kell 26-od fokú egyenletet megoldani. Baromság az egész, és csak egy szívatás.

Én olyan gimibe jártam, hogy semmit nem tanultunk. Órán semmit nem csináltunk kb soha, a tanár nem tartott órát, laptopozott, meg telefonozott, és ennyi. Max kivetítette a táblára az anyagot, amit nem másolt le senki. Én néha elolvastam, de rajtam kívül senki még csak el se olvasta, mindenki /mint a tanár/ telefonozott, meg beszélgetett. Úgyhogy volt értelme annak a négy évnek....aha. Épp ezert nekem elég szar is lett az érettségim, meg igazából nem is nagyon érdekelt akkoriban milyen lesz. Lényeg meglett, most meg technikusin vagyok. Itt meg leszarjàk mi hanyas lett.

2022. okt. 9. 12:52
 15/50 anonim ***** válasza:
80%

"Tudnám, hogy például egy mérnök jelöltnek minek kell történelmet tanulni"

Nem az érettségi miatt kell történelmet tanulni, hanem egyébként is. Ezzel az erővel miért nem azt kérdezed, hogy miért van történelemtanítás az általános iskolában?

"vagy egy rendőrtisztjelöltnek minek kell 26-od fokú egyenletet megoldani"

Megnézném, mikor kellett megoldanod 26-od fokú egyenletet...

"Baromság az egész, és csak egy szívatás."

A szorzótábla is az, nem? Hiszen ott a számológép a telefonon. :) Akkor töröljük el az egész iskolarendszert?

"Én olyan gimibe jártam, hogy semmit nem tanultunk."

Akkor hol tanultál meg pl. helyesen írni?

2022. okt. 9. 13:02
 16/50 anonim ***** válasza:
100%

15, helyesen írni általánosan tanultam meg. Gimiben tényleg annyi volt minden óra, hogy a tanár laptopozott, és ennyi. Sokszor azt se tudtuk dolgozat miből lesz, mert nem vettünk semmit. Angol érettségire kb három szót tudtam angolul, és nem viccelek. Minden órán filmet néztünk, és neha alapszavakból írtunk szódolgozatot, mint alsóban. Ilyenek voltak benne, hogy számok angolul, gyümölcsök, stb. Nyelvtant egyáltalán nem is vettünk. És sajnos ez általánosan is ugyanígy volt.

Egyébként nem, általános iskolában nyugodtan maradhatna minden tantárgy, és gimnáziumban is kellene tanulni, de nem kéne mindenből érettségi vizsgát tennie mindenkinek. Véleményem szerint lehetne választani, hogy ki mikből szeretne érettségizni. Olyan embernek aki teljesen sík hülye matekból annak minek erőltetjük a matekot például? Oké, tanulja gimiben, de ha bölcsész karra akar menni, vagy sima technikusira, amihez nem kell a matek, akkor minek kell belőle vizsgát tenni?

Az, hogy általánosban oktatnak mindent az rendben van. A gyerek döntse el, hogy mi érdekli, a történelem, az irodalom, matematika, fizika, sport, vagy bármi más. De gimnáziumban, mikor már megvan, hogy ki mire szeretne menni már nem kellene szerintem ennyire erőltetni mindent egységesen, mert felesleges. Ráadásul, ha valaki egyetemre sem akar menni, az nem hiszem, hogy fogja használni életében például a lábszag képletét/igen, én is tanultam, pedig informatika szakon voltam, nem pedig vegyész szakon/.

2022. okt. 9. 15:58
 17/50 anonim ***** válasza:
100%

"Véleményem szerint lehetne választani, hogy ki mikből szeretne érettségizni."

Tehát általános iskolában még ne választhasson a gyerek, de általános iskolás plusz egy naposan, 14 éves korában hirtelen döntse el, hogy majd 4 év múlva miből akar érettségizni? Honnan tudhatná ő azt? Még 11. elején is van egy csomó diák, aki faktot vált, mert rájön, hogy mégse mérnök akar lenni, hanem jogász, vagy bármi ilyen meredek váltás. Akkor egy év alatt készüljön fel a történelem érettségire, mert addig egy hangot se tanult a 8. osztály vége óta?

"Olyan embernek aki teljesen sík hülye matekból annak minek erőltetjük a matekot például?"

Az olyannak nem erőltetjük: az olyan diszkalkuliás és felmentést kap matek alól.

"Oké, tanulja gimiben, de ha bölcsész karra akar menni, vagy sima technikusira, amihez nem kell a matek, akkor minek kell belőle vizsgát tenni?"

Mert a matek nem csak arra jó, hogy felkészítsen az egyetemi matek szakra, hanem arra is, hogy még bölcsész létére is meglegyen valakinek a józan paraszti esze, logikusan tudjon gondolkodni.

"gimnáziumban, mikor már megvan, hogy ki mire szeretne menni"

A gimnázium utolsó évének féléve táján is vannak még szép számmal, akik nem tudják eldönteni, mit is írjanak be a jelentkezési lapra...

"már nem kellene szerintem ennyire erőltetni mindent egységesen, mert felesleges

Amikor már tényleg kialakult, hogy kinek mi fontos meg mi nem, akkor a tanárok is tudják, látják ezt, és nem erőltetik már egységesen mindenkinek a mindent is, hanem hagyják, hogy pl. angolórán németezzen az, aki abból fog érettségizni, matekórán inkább történelmet tanulhasson az, akinek az a fontosabb tantárgya, stb.

"Ráadásul, ha valaki egyetemre sem akar menni, az nem hiszem, hogy fogja használni életében például a lábszag képletét/igen, én is tanultam, pedig informatika szakon voltam, nem pedig vegyész szakon/."

Oké, szabad a gazda, mi az a képlet? :D

2022. okt. 9. 16:22
 18/50 A kérdező kommentje:

Nulla értelme van, annyi, hogy lezárja a középiskolát jelképesen meg hagyományosan megtartják már vagy 150 éve (nem tudom pontosan mióta van, csak írtam egy számot). Amúgy a személyeskedőknek üzenem, hogy napi 2-3 órát tanultam, hétvégén meg semmit, ha hétfőn doga volt, akkor vasárnap délután 2-3 órát. Az a baj, hogy ismerem ezt a fajta diákot, a könyvet lusta kinyitni, bohóckodik ahelyett, hogy rászánna 2 órát délután az anyagra, aztán meg van sértődve, hogy rossz lett a jegy. A középiskola minimális energiabefektetés volt nekem, nagyon jó volt, mert ezer más dolgot csináltam még pluszban. Továbbá nem jártam erős iskolába, full átlagos, manapság már gyengének számít inkább.

Az érettségi meg valami hülye beidegződés, becsípődés, amitől itt sokan nem tudnak szabadulni. Ez ilyen hungarikum, igen, nálunk a hülyeség sajátosság. Szimplán le kellene zárni a jegyeket, mint bármelyik évben, majd szakirányosan írni kellene egy központ felvételit egy központilag megadott vizsgaanyagból az egyetemeken, majd aki elérte a pontszámot az felvenni. Ennyire marhára egyszerű lenne az egész, nem kellene 6-7 tárgyból vizsgát tenni, amit majd a kutya nem kérdez utána.

2022. okt. 9. 17:00
 19/50 anonim ***** válasza:
100%

"napi 2-3 órát tanultam"

az egyáltalán nem kevés

2022. okt. 9. 17:05
 20/50 anonim ***** válasza:
44%

Miért van az az érzésem, hogy neked nem sikerült az érettségi, ez pedig nagyon frusztrál és itt adod ki a dühödt, hogy ne nézzenek le, ezért az mondod kisujjadból kiráztad?

Az érettségi az nem hungarikum, kb minden európai országban van.

2022. okt. 9. 18:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!