Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit gondoltok azokról az...

Mit gondoltok azokról az egyetemistákról, akik főszak mellett dolgoznak, és nem mennek inkább levelezőre?

Figyelt kérdés

Én nem képviselek határozott álláspontot, mert mindkét oldalt megértem.

Egyrészt egyetemistaként sok olyan hallgatótársam volt, aki próbált pénzt keresni, és ez végül is becsülendő.

Másrészt vannak óraadó doktorandusz meg tanár ismerőseim, és ők nem szeretik az ilyen hallgatókat. Az egyik volt tanárom is kimondta előadáson, hogy aki dolgozni akar, menjen levelező szakra. Nincs mindenből levelező szak, ezt én is tudom. Az említett ismerőseim nem szeretik, hogy a hallgatóik folyton erre hivatkoznak, szerintük azért találták ki a levelező szakot, hogy akik dolgoznak, oda járjanak, ne a "rendes" képzésre, mert ott elvárás, hogy be tudsz járni, erre épül az oktatás, és nekik nem feladatuk alkalmazkodni ahhoz, hogy valaki eltér attól, amire ők az órát tervezték. Biztos az is benne van, hogy sokan erre hivatkoznak akkor is, ha szimplán csak nem tanultak meg valamit, és a tanárnak nem feladata igazságot tenni.

Ti mit gondoltok? És aki tudja, hogy dolgoznia kell, mniért nem megy levelezőre? Mások a lehetőségek a két szakon?

2022. szept. 3. 16:39
1 2 3
 21/27 anonim válasza:
62%

Szerintem azok az oktatók, akik ilyesfajta magatartást tanúsítanak, annyira elmaradottak és ezektől csak rosszul lehet az ember. Azért másképp nézni egy diákra, mert arra kényszerül, hogy nappali képzés mellett dolgozzon? Miért is találták ki a diákszövetkezeteket, ahol CSAK nappalis diákként dolgozhatsz? Pont azért, hogy az a diák, aki tanulni szeretne, de a család nem tudja támogatni, tudjon talpon maradni.

Szerintem az aki ilyen véleménnyel van egy gyenge ember, aki soha nem próbálta a kettőt együtt akár csak egy hónapra is, és mindemellett irigy is, hiszen számára a lehetetlent valaki megvalósítja.

Őszintén, ha lenne egy céged, akkor nem egy olyan diákon vennél fel, akinek az önéletrajzában ott van X. év munkatapasztalat, amit az egyetemi évei alatt szerzett? Neki már nem kell elmagyarázni mit jelent a munkaidő, neki több, mint valószínű a fél órás ebéd szünet, az fél órás lesz és még sorolhatnám az előnyeit..

Természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy nem lesz mindenki szorgalmas és igen vannak olyanok is, akik nem tanulnak és kifogásként használják a helyzetüket, na ők azok akikkel nem kell foglalkozni. Egyszer majd beérnek és felfogják, hogy a tetteiknek következménye van, vagy nem és akkor lényegében egy idő után kibuknak, tehát a tanárnak azon kívül, hogy érthetően és a lehető legegyszerűbben elmagyarázza neki is ugyanúgy a tananyagot nincs joga felette ítélkezni.

(Egy hallgató, aki a 3,5 éves nappalis képzést 2 munkahely mellett végezte, és még egy OKJ is belefért.)

2022. szept. 15. 22:53
 22/27 anonim válasza:
#21 az előzőhöz annyit fűznék még hozzá, nem mindegy hogy nappali tagozaton hétről- hétre felbontva kapod az anyagot és egyértelműen vannak olyan tárgyak, amelyekre nem csak 1-2 napot szeretne az ember szánni.
2022. szept. 15. 23:15
 23/27 anonim ***** válasza:
77%

#21: Jómagad ítélkezel, gyenge embernek tartasz egyeseket, míg másoktól elvárod, hogy ne ítélkezzenek. Vagy mindenkinek van joga ítélkezni, vagy senkinek.

Mindettől függetlenül nem tagadhatod, hogy a szakok nehézsége széles skálán terül el, és a partvonalról mindig könnyű bekiabálni. Egy olyan szakon, ahol a beiratkozók fele kihullik és a bent maradók is gyakran megcsúsznak, a hallgatók teljes joggal gondolják azt, hogy nem kockáztatják a bukást, inkább minden erőforrást a tanulásra használnak. Különösen azok, akiknek szellemileg nagy kihívás a egyetem.

De nemcsak a teherbírásunk, hanem az értékrendünk is más. Van, akinek az a fontosabb, hogy eltartsa magát, és van, akinek az, hogy az egyetemi éveiből szakmailag a legtöbbet hozzon ki. Ez utóbbi típusú hallgató teljes joggal gondolhatja azt, hogy az időnkénti kevés szabadidejében inkább utánaolvas szakmai dolgoknak a könyvtárban, vagy önálló kutatásba, TDK-ba kezd az egyetemen. Az egy doktríner álláspont, hogy mindenkinek legyen olyan az értékrendje, mint a tiéd.

2022. szept. 16. 06:58
 24/27 A kérdező kommentje:

"Szerintem azok az oktatók, akik ilyesfajta magatartást tanúsítanak, annyira elmaradottak és ezektől csak rosszul lehet az ember."

Nme vitatkozni akarok, de lévén, hogy doktoranduszok (is), fiatalok egyébként. Persze attól még lehet szerinted elmaradott.

Köszönöm a válaszokat.

Még mindig ott tartok, hoigy mindkét oldalt megértem: nem mindenki engedheti meg magának, hogy ne dolgozzon, ugyanakkor az utolsónak is igaza van. Olyanokat én sem láttam, akik dolgoztak volna, és mellette a kötelezőkön kívül egyéb dolgokat is csináltak volna az egyetemen.

2022. okt. 23. 21:06
 25/27 anonim ***** válasza:
100%
Az oktatónak semmi köze hozzá, hogy ki mit csinál az egyetemi életén kívül, viszont alkalmazkodnia abszolút nem kell (se neki, se a többi hallgatónak) ahhoz, hogy egyesek dolgoznak az egyetem mellett. Ha azt tapasztalja, hogy túl sokan a munkára hivatkozva próbálnak kibújni kötelező dolgok alól, akkor megértem, ha szóvá teszi, hogy ez így nincs jól, és ha a levelezőt javasolja, azzal csak jó tanácsot ad, meg lehet neki köszönni.
2022. okt. 24. 08:19
 26/27 anonim ***** válasza:
0%
Fú micsoda "tanárviták". Eleve nincs értelme tanárnak menni ma Magyarországon, se anyagilag, se máshogy.
2022. okt. 24. 21:49
 27/27 A kérdező kommentje:

Hát, utolsó, baromira nem ez volt a kérdés.

25-ös adta szerintem a legobjektívebb választ, köszönöm.

2022. okt. 26. 20:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!