Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Diszlexia egyetemen?(Bővebben...

Diszlexia egyetemen?(Bővebben lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok! Végzős óvodapedagógus vagyok. Sajnos 1,5 év sikertelen próbálkozás után sem tudtam letenni az irásbeli nyelvvizsgát az olvasott szövegértés miatt.A szóbelim meglett,minden készségem 60% felett volt, egyedül az olvasott szövegértésen nem tudom elérni a 60%ot de most a legutobbi 2 nyelvvizsgámon még a minimum 40%-ot sem. Kitöltöttem egy diszlexia tesztet,ami alapján nagy a valószínűsége,hogy diszlexiám van. Utána olvastam,hogy van arra lehetőség,hogy bizonyos egyetemeken/szakokon ,van arra lehetőség ,hogy diszlexiásoknak kiadják az Oklevelet,egy fél nyelvvizsgáért is. A gond csak az,hogy nekünk az óvodapedagógus szakon alá kellett írnunk egy nyilatkozatot,hogy nem szenvedünk diszlexiában,diszkalkuriában és diszgráfiában. Én meg akkor alá írtam,hiszen akkor semmi nem utalt nálam arra,hogy diszlexiám lenne, és az egyetemen sem voltak problémáim a vizsgákkal ,mindenből elsőre átmentem. A szakdolgozatom és megvédtem már. A héten államvizsga.

A kérdésem az,hogy szerintetek érdemes lenne,megprobálkoznom az irásbeli nyelvvizsga felmentésével és igényelni úgy a diploma átvételét,vagy tuti ,hogy nem adnák ki így az oklevelem és esetleg még megis büntetnének ,hogy így alá írtam anno a papírt?

Egyébként természetesen ennek tudatában nem helyezkednék el óvodapedagógusként , de három év tanulást és egyetemet nem akarok kidobni a kukába.

Bocsánat ha hosszú lettem.

2022. jún. 13. 09:40
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
91%
Ha tényleg diszlexiás lennél eddig sem jutottál volna el, mert a diszlexia nem nyelvfüggő. Lehet más módszerrel kellene gyakorolnod a szövegértést és menne. Magyarul megy a szövegértés?
2022. jún. 13. 11:58
 12/34 anonim ***** válasza:
100%

A nyelvvizsga megszerzése tömegeket érintő probléma és nem azért, mert ezeknek a tömegeknek gondjaik vannak az olvasással. Nem gondolnám, hogy a te eseted bármiben is különbözne, főleg ha sikeresen leérettségiztél, majd gyakorlatilag le is diplomáztál. Ha te diszlexiásként el tudtál végezni egy pedagógia szakot, akkor nagyon el kellene gondolkodni, hogy mégis milyen oktatás ez, ahol olvasni nem tudó emberek akarnak a végén gyerekeket tanítani, ha “csak” óvodában is. Másrészről olyan ne akarjon pedagógus lenni, akinek alapvető, alsó tagozatos készségei problémásak.

Véleményem szerint valahogy másként kellene a nyelvtanuláshoz hozzáállni. Mint írtam, tömegeket érintő problémáról van szó, nagy részük azért bukik el a vizsgán, mert egyáltalán nincs is olyan szinten, rossz módszerekkel tanul, vagy egyszerűen nem is szereti az adott nyelvet, de egyszerűbbnek látja, ha már egy elkezdettel megy tovább, mintsem egy szimpatikust megtanuljon. Döntsd el, hogy te melyik kategóriába tartozol, jóval nagyobb a valószínűsége, hogy ilyen problémáid vannak, minthogy diszes legyél. Teszem hozzá, ezek a tesztek nem túl objektívak, töltöttem én már ki autista meg ADHD-s tesztet is poénból, természetesen az jött ki, hogy akár lehetek az is (nem vagyok).

Inkább kezdj el dolgozni, ahogy fentebb is írták, van akkora hiány, hogy ez ne legyen akadály és keresd meg a hibát, ami miatt nem jutsz el egy B2-es szintig.

2022. jún. 13. 12:01
 13/34 A kérdező kommentje:

11. Igen magyarul megy és ment is mindig is a szövegértés.

12. Semmiképp sem fogok óvónőként elkezdeni dolgozni. Tudom,hogy ígyis felvennének,de nem tartom magam alkalmasnak a pályára, plusz ennyi fizetésért meg pláne nem megyek el,ráadádul diploma nélkül még annyit se kapnák mint diplomával.

Próbálom keresni a hibát, de egyszerűen elképzelésem sincs már,hogy mit kellene még tennem, min kellene még változtatnom. Minden tőlem telhetőt megtettem. :/ Ezért jutott már ez eszembe,hogy diszlexiás lehetek, mert már másra tényleg nem tudok gondolni. :/

2022. jún. 13. 12:49
 14/34 anonim ***** válasza:
100%
Oké, de ez nem diszlexia. Te magad írod, hogy nincs átfogó problémád az olvasással, nyelvvel, szövegértéssel. Az lenne a diszlexia, ha ezeken a területeken lenne nehézséged, magyarul is. Egyszerűen nem sikerült a nyelvvizsga, rengeteg embernek nem sikerül. Ettől nem leszel diszlexiás. Menj el egy magántanárhoz, akár csak pár alkalomra, hátha ő segít rájönni, mi az, ami nem megy, és készülj alaposabban a következő nyelvvizsgára.
2022. jún. 13. 13:01
 15/34 A kérdező kommentje:
14. 3 magántanárhoz is jártam az elmúlt 4 évben. :/
2022. jún. 13. 13:04
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk lehet, hogy az sem segített, hogy ennyi különböző tanárhoz jártál...

Vagy próbálj meg másik nyelvet. Lehet, hogy az angol (?) nem neked való.

2022. jún. 13. 13:12
 17/34 A kérdező kommentje:

16. Ebben van valami. Én például ezért a 3.tanárhoz már nemis akartam elmenni,csak itthon erősködtek.

Németes vagyok. De a nyelvváltáson én is erősen gondolkozom. Csak az megint évek lennének,mire abból egy B2-es szintre eljutok. :/ Ezért gondolkodok az eszperántón vagy a lovárin inkább.

2022. jún. 13. 13:18
 18/34 anonim ***** válasza:
100%
Melyik nyelvvizsga ez?
2022. jún. 13. 13:18
 19/34 A kérdező kommentje:

18. Most májusban és juniusban ITOLC nyelvvizsgán voltam

Tavaly februárban BME-N

Tavaly májusban és idén januárban pedig Telc-en.

2022. jún. 13. 13:23
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

19, hogyan készültél?

Használtatok célirányosan az adott vizsgára felkészítő anyagokat?

Tesztett kell tudni írni. Nálunk nagyon szoros volt az idő limit a writing alatt, ezt kellett megtanulnom.

2022. jún. 13. 13:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!