Diszlexia egyetemen?(Bővebben lent)
Sziasztok! Végzős óvodapedagógus vagyok. Sajnos 1,5 év sikertelen próbálkozás után sem tudtam letenni az irásbeli nyelvvizsgát az olvasott szövegértés miatt.A szóbelim meglett,minden készségem 60% felett volt, egyedül az olvasott szövegértésen nem tudom elérni a 60%ot de most a legutobbi 2 nyelvvizsgámon még a minimum 40%-ot sem. Kitöltöttem egy diszlexia tesztet,ami alapján nagy a valószínűsége,hogy diszlexiám van. Utána olvastam,hogy van arra lehetőség,hogy bizonyos egyetemeken/szakokon ,van arra lehetőség ,hogy diszlexiásoknak kiadják az Oklevelet,egy fél nyelvvizsgáért is. A gond csak az,hogy nekünk az óvodapedagógus szakon alá kellett írnunk egy nyilatkozatot,hogy nem szenvedünk diszlexiában,diszkalkuriában és diszgráfiában. Én meg akkor alá írtam,hiszen akkor semmi nem utalt nálam arra,hogy diszlexiám lenne, és az egyetemen sem voltak problémáim a vizsgákkal ,mindenből elsőre átmentem. A szakdolgozatom és megvédtem már. A héten államvizsga.
A kérdésem az,hogy szerintetek érdemes lenne,megprobálkoznom az irásbeli nyelvvizsga felmentésével és igényelni úgy a diploma átvételét,vagy tuti ,hogy nem adnák ki így az oklevelem és esetleg még megis büntetnének ,hogy így alá írtam anno a papírt?
Egyébként természetesen ennek tudatában nem helyezkednék el óvodapedagógusként , de három év tanulást és egyetemet nem akarok kidobni a kukába.
Bocsánat ha hosszú lettem.
A diszlexiát nem tudod diagnosztizálni magadnak. El kell menned vizsgálatra, ahol szakvéleményt kapsz, ez alapján lehetne intézni a felmentést. DE! Mivel ez a te szakodon kizáró ok, ha meg is kapod a papírt, azzal az oklevelet se kaphatod majd meg.
Inkább kérd el a papírfecnit, hogy befejezted az egyetemet. Mivel óriási pedagógushiány van, azzal is fel fognak venni dolgozni. Illetve ha több tízezer diploma megint emiatt beragad, talán Orbán megint kiadja, mert nem a maga ellensége.
Az első elég jól leírta a lényeget. Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy ha diszlexiás lennél, akkor nem az lenne a helyzet, hogy "eddig semmi nem utalt rá", hanem egész életedben küzdöttél volna az olvasással, legalább második, harmadik osztálytól kezdve. Vannak, akiknek egyszerűen nem megy jól a szövegértés (főleg idegennyelven), de ez nem jelenti azt, hogy tanulási zavarod van. Azt csak szakértői bizottság tudja kivizsgálni, nem valami online teszt.
Inkább vedd át a diplomát rendesen. Ha eddig nem volt problémád ezzel, akkor ne most jusson eszedbe csak azért, mert nem sikerült a nyelvvizsga. És ezt most nem bunkóságból mondom, de tényleg eddig is feltűnt volna, ha ilyen jellegű problémád lenne.
5. Igazad van, mindenki ezt mondja a családban is. Viszont akkor elképzelésem sincs ,miért ilyen rossz a szövegértésem,mikor minden más meg megy. :/ És ezért bosszant nagyon,mert egyértelmű ,hogy nem vagyok hülye a nyelvhez,hiszen minden más készség megy. Viszont a szövegértéshez lehet megprobálok papírt szerezni, illetve ezt a speciális tanfolyamot mindenképp megprobálom.
Egyébként köszönöm mindenkinek a válaszokat ! Ment a zöldkéz mindenkinek! :)
Olyan nincs, hogy magyarul (anyanyelveden) nem vagy diszlexias, angolul ( nem talalom, hogy milyen nyelvet tanultal) viszont igen !!!
A diszlexiasoknak valo nyelvtanfolyam olyanoknak szol, akik egy mondatot sem tudnak osszerakni ( beleneztem anno az oktatoanyagukba).
Mivel mar reszben megvan a nyelvvizsgad, szerintem ez kizart, hogy neked hasznalna. Gyakorolni kellene az idegen nyelven valo olvasast es szovegertest nagyon-nagyon sokat.
7. Nagyon sokat gyakoroltam. Rengeteg újságot,könyvet olvastam ,és cikkeket a neten . A szavakat is tanultam.
Ezért vagyok elkeseredve és kétségbe esve,mert elképzelésem sincs , hogy mit tehetnék még :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!