Váltsak jogi egyetemre?
Mérnökinformatikusnak tanulok, viszont rettentően kikészít a képzés, nem is megy annyira, ahogy épp írom ezt a kérdést, sírni tudnék.
Rengeteg szaktársam már csak altatóval tud aludni, füveznek, isznak, szerencsére én még nem, viszont:
Azon gondolkozzak jogra kéne váltsak, vannak ismerőseim a károlin, akik buliznak is majdnem heti 3x, mégis tiszta ötösök. Nem tudom melyik diplomával érnék többet, vagy hogy melyik éri meg jobban, ezért fordulok hozzátok.
Miért, 3 évvel később vagy szakirányon, mikor már lazábban mennek a dolgok, nem lehet bulizni? Itt volt a covid, emberek 1-2 évig így sem buliztak. Miért akkora dolog 1-2 évet beáldozni abból a 60-70-ből, hogy utána legyen normális anyagi fedezeted és ne a kannás szart meg a kevertet vedeld egész életedben, ha bulizni jársz, hanem kulturáltan meg tudj hívni másokat is valamire, amitől nem fáj a fejed másnap és ne a hidegben cellázz, hanem haza tudj menni kényelmesen taxival?
Nekem ez lebegett a szemem előtt és ja, kicsit kellemesebb egy kézműves sörözőben iszogatni és nem imádkozni, hogy legyen pénz a számládon meg logisztikázni, hogy milyen tömegközlekkel mész haza, hanem színvonalasabban jól érezni magad. És nem 10 évről van szó, hanem 2...
Kicsit más hangulatban lehet 30-ból adni az érzésnek 3 ezer helyett. Dehát akinek előbb kell a jutalom és utána a munka... K. Mondjuk az ne akarjon doktori titulust, aki azért hagyja ott az egyik szakot, mert nem hagyják élni.
Az meg csak hab a tortán, hogy rám valahogy nem néztek kevesebb tisztelettel, mikor azt mondtam, hogy mérnök vagyok, mitöbb, biostatisztikával foglalkozom, mint egy orvosra, csak én mellé nem kaptam meg azt, hogy "biztos rossz lehet éjszakázni meg ügyelni". És ezzel nem akarom az orvosokat leminősíteni, de megvan a magam oka, hogy miért nem mentem orvosnak és nem az, hogy nem tudtam volna megcsinálni másból két nyamvadt emelt érettségit és letenni a seggem 6 év+szakosodásra. És még érdekel is a téma, orvosi profilú a cég is, ahol most vagyok.
Most persze, nyugodtan mehetsz orvosnak, ügyvédnek is, de minden szakmának megvan a hátulütője és elhiheted nekem, hogy az nem az egyetemen kezdődik feltétlenül, hanem mikor el kell kezdeni dolgozni. Rengeteget szívnak a jogi kar után az emberek még azért a bizonyos presztízsért és nagyon sokan kifejezetten ellenszenvesnek tartják az ügyvédeket, azt a békát is le kell nyelni. Én a családom miatt jártam egy csomót tárgyalásra, jó ügyvédjeim voltak és becsülöm a munkájukat, de naaagyon sok embert hallottam már, aki elmondta őket minden lelketlen mocskos gazembernek azért, amit csinálnak. Mert igen, az egyszerű ember nem feltétlenül azt látja, hogy az ő ügyvédje menti a seggét, hanem hogy a másik ügyvédje szétkapja teljesen akkor is, ha próbálja előadni az áldozatszerepet. Gondolj csak bele, egy végrehajtási vagy gyermekelhelyezési per során mit kap az ügyvéd a másik féltől... Főleg, hogy sokkal nagyobb stressz valós időben megfelelő felkészültséget és kiállást nyújtani a bíróságon. És akkor arról nem beszéltünk, hogy hogyan jutottál el oda. Párom mostohaanyukája családjogi ügyvéd, azt hinné az ember, hogy az ő munkáját mindenki tiszteli, hiszen a gyermekek érdekét szolgálja főleg, de nem. Rengetegen fenyegették meg, üvöltötték le, volt lelketlen büdös k*rva is, akinek szét kellene törni a koponyáját (apuka szomorú volt, hogy bevasalták rajta a gyerektartást). Hát, ennél békésebb egy informatikus szakma, ahol agy ügyféllel nem vagy kontaktban, a többiek meg csak teszik a dolguk, ahogy te. És az orvos ismerősöm is tud mesélni a rezidens éveiről és arról, hogy olyan "nyugisabb" területen, mint az ortopédia, mit meg nem engednek vele a felettesei és az idősebb betegek. Ráadásul az állami szférától borzasztó nehéz elhatárolódni. Az orvos ismerősöm most képezi át magát, mert talált egy plasztikai sebészt, aki felkarolja és kilépteti abból a röghöz kötött szutyokból, amiben most van. Magától egy rendelőt soha nem tudott volna nyitni, pedig nem szegények a szülei.
Minden szakma csodás, én abszolút emellett vagyok, de érdemes lenne egy kicsit mélyebbre ásnod ebben a kérdésben, mert semmi sem fekete vagy fehér. Nagyon sok szempontból varázslatos ügyvédnek vagy orvosnak lenni, de hidd el, hosszú távon nem könnyebb egyáltalán boldogulni, mint informatikusként. Itt 3 év alatt felhúzol egy önmagában alkalmazható tudást és elkezdhetsz dolgozni. És lábat is csókolnak, ha elmész posztgrad képzésre. Máshol az az alap, hogy osztatlan/mester és akkor még nem számoltál a rendszerhez hozzánőtt vén kecskékkel, akiknek örökké az árnyékban maradsz szinte és még neked tesznek szívességet, hogy csicskáztatnak (szintén orvos ismerős mesélte). Vagy legalábbis jó hosszú időre.
Van kollegina a kutatók között, aki pszichológia szakról jött át, de az infós tudása miatt alkalmazzák itt, ő is mesélte, hogy mennyire elszegényedett a képzései fizetésében, mire végre feladta azt a klinikai pszichológusi vonalat... Itt meg sitty-sutty felvették dolgozni infós végzettség nélkül még, ráadásul nem gagyi asszisztensnek 5 év egyetem után, olyan terápiás képzésekkel, amik milliókba kerültek és senki sem adott rá diákhitelt sem neki, hanem normálisan. Szóval a legkevésbé siratós szerintem egy olyan piacképes pályára készülni, mint amilyen az infó vagy a gazdasági szakok. Csak hogy motiváljalak.
Köszi a hosszú választ utolsó, jó volt olvasni minden sorát.
Alapvetően engem is mindig érdekelt az orvoslás, az egyik szülőm műtővezető, mindig mondta, hogy bárminek menjek, csak orvosnak nem. Én utáltam is igazából a kémiát.
A jog is érdekelt, viszont egyfolytában azt szajkózták, hogy abból nem tudok majd családot fenntartani, így döntöttem az informatika mellett. Amennyiben ezt sikerülne kijárni, orvosbiológiai mérnök msc-t szeretnék, bár az még odébb van.
Én értem, hogy minden szakmának van árnyoldala, viszont ha ugyanaz az energia (vagy kevesebb) többszörösen térül meg, mind pénzügyileg, mind státuszilag, nem látom miért érné meg a "kevesebbet" választani. Tényleg örülök, ha téged ennyire megbecsülnek, biztosan ki is érdemelted és köszönöm a biztatást is, kicsit jobb. Nekem volt egy barátnőm, akiknek a családukban mindenki jogász vagy orvos volt. Nem is sokáig maradtunk együtt pont amiatt, mert a lány is orvosnak tanul, aztán én már "nem voltam hozzá méltó". A kapcsolat alatt többször is éreztette, hogy véleménye szerint csak az okosabb, emelkedettebb emberek mennek orvosira, vagy jogra, a mérnöki pedig azoknak van, akik buták de kellene valami diploma (meg hát ugye a legtöbb mérnöki szakra egyszerű is bejutni...).
Sok embertől érzem vagy kaptam ugyan ezt a véleményt.
Szerintem egy "kis" csicskáztatást ki lehet bírni 3x annyi fizetésért.
Figyu, a barátnőd jó nagy hülye volt, ha amiatt dobott, mert mérnök vagy. Én jogászként tisztelem a mérnököket, és irigylem is őket kicsit azért, mert egzakt, univerzális tudásuk van. Nem tudom, mit gondolsz a jogászi fizetésekről. 10+ év gyakorlattal, szakvizsgával nettó 500-600 ezret lehet keresni multi cégnél, és ha ennél többet akarsz, az már a magánéleted rovására fog menni. Közigazgatásban, ha nem vagy vezető vagy valamilyen kiemelt káder, ennél kevesebb a fizu. Lehetsz persze vezető cégnél, vagy partner ügyvédi irodában, de az nem 8 órás munka és nyaralás alatt is fel kell venni a telefont, ügyfelekkel/vezetőkkel bazseválni stb. De ez tényleg a felső pár százalék.
Férjem IT-s cégnél dolgozik (jogászként), ő azt mondja, hogy vannak olyan programozók, akik annyit kérnek, amennyit nem szégyellnek (havi szinten több milliós fizu, és nyugodtan mehetnek rövidgatyában a munkahelyre :)), mert olyan a tudásuk…es persze vannak alacsony fizetésért dolgozó kulimunkás IT-sok is, akikből tizenkettő egy tucat.
Nincsen könnyű út, a legtöbb pályán van lehetőség nagyon jól keresni, de ehhez bele kell tenni a melót és rengeteg kudarc is fog érni. Érdemes olyan pályát választani, amihez van valamennyi affinitásod. Nekem a matek sosem volt erősségem és gyakorlatilag nincs térlátásom, de a nyelvi készségeim (olvasás, beszéd, fogalmazás) tűrhetőek, így a jogi pálya inkább való nekem. De ha neked megy a matek meg ezek a dolgok, akkor ne szívasd magad a joggal. Ott is sok a szívás és ott sem kapcsol be a cash machine automatikusan egy idő után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!