Váltsak jogi egyetemre?
Mérnökinformatikusnak tanulok, viszont rettentően kikészít a képzés, nem is megy annyira, ahogy épp írom ezt a kérdést, sírni tudnék.
Rengeteg szaktársam már csak altatóval tud aludni, füveznek, isznak, szerencsére én még nem, viszont:
Azon gondolkozzak jogra kéne váltsak, vannak ismerőseim a károlin, akik buliznak is majdnem heti 3x, mégis tiszta ötösök. Nem tudom melyik diplomával érnék többet, vagy hogy melyik éri meg jobban, ezért fordulok hozzátok.
Már milyen címre gondolsz? Doktorira?
Az orvos a diplomájához kap doktorit (ami ugye M.D , mint Medicine Doctor), a jogász is kap, de az csak valami - számomra érthetetlen - hagyomány által motivált doktori "cím", ami mindössze egy diplomát takar, amit nem nehezebb megszerezni, mint neked egy BSc -t mérnökinformatikán.
Az általam "igazi" doktorinak nevezett Ph.D. -t (ami már tudományos fokozat) viszont te is megszerezheted, ha MSc után felvesznek Ph.D. képzésre. Ha ott pár év kutatómunkájával produkálsz önálló tudományos eredményeket, publikálod őket referált nemzetközi szakfolyóiratokban, akkor elindíthatod a - 2 éves - fokozatszerzési eljárást, amikor is leszigorlatozol, megírod, benyújtod, majd végül megvéded a doktori disszertációdat (ami voltaképpen a saját kutatási eredményeid kulturált összefoglaló összefésülése).
Ez utóbbit tehát te is elérheted (s a szükséges teendők leírásából, felteszem, sejted, miért ezt hívom igazi doktorinak (anélkül, hogy meg akarnám bántani a jogászokat vagy az orvosokat (akik amúgy szintén szerezhetnek Ph.D.-t, ha tudományos tevékenységet is végeznek, s abból összehozzák azt))).
Erről van szó: nem nehezebb megszerezni mint egy mérnökinformatikus bsc-t. Mégsem vagyok vele sehol.
Ismerem a phd-t, de mérnöki szférában esetleg a bio- vagy vegyészmérnököknek éri meg egyedül, vagy ha tanítani akar, de a phd is 4 év msc után. Szóval azt sem adják csak úgy oda, főleg, hogy 500ezer/félév a doktori képzés.
Ha valaki kiejti a száján, hogy orvostanhallgató, joghallgató, akkor egyből el van titulálva, hogy sokat fog keresni és rettentő okos, ez oké.
Viszont ott vagyunk mi, akik ugyanúgy ugyanannyit, szenvednek a diplomáért, mégis legfeljebb gyökér jelzőt kapunk. Sem fizetésben, sem semmiben nincs eredménye.
Nem a doktori címre vagyok kiélezve. Az csak egy bónusz.
Ha elvégzed a jogot, akkor tegyük fel, 5 év alatt megvan az egyetem, megkapod a címet, utána 3 évig lehet nem lesz jó fizetésed, de utána határ a csillagos ég. Mérnökinformatikusként nincs ilyen és még címet sem kapsz. Nem értem miért éri meg ez a sok "szenvedés".
"infón 9" Talán, esetleg, ha minden (munkahely, magánélet, stb) klappol, akkor.
Ugye 3,5 év a BSc + 2 év az MSc + (pillanatnyilag nem tudom, mennyi, de legyen) 4 év a Ph.D. -képzés ösztöndíjas időszaka. Ez eddig 9,5 év, azaz mondhatjuk, hogy #14 jól számolt, de én nagyon, de nagyon kevés emberről tudok, aki a Ph.D. képzés ideje alatt fokozatot is tudott szerezni.
Nekem például - a Ph.D. képzésben - összejöttek 4 év alatt a fokozatszerzési eljárás megindításának a feltételei, de magát a 2 éves folyamatot csak 4 évvel azt követően tudtam egyáltalán elindítani (mert pl. rommá terheltek a munkahelyemen (egyetem) és volt számos más hátráltató tényező).
És én - sokakhoz képest - egyáltalán nem is húztam túl sokáig, de még így is 10 év volt, mire megkaptam a Ph.D. ösztöndíj elnyerésétől számítva megszereztem a fokozatot (+ ugye előtte 5 év egyetem), azaz összesen 15 esztendőmbe telt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!