Milyen erősségű a Kandó villamosmérnöki szaka a műszaki egyetemhez képest ?
Szerintem próbáld meg elengedni ezeket az élményeid. 5 éve kezdtél a karon és még mindig ennyi fáradságot veszel, hogy szidd egy kicsit, a barátaiddal a vikeseket "kis kedvenceitek"-nek nevezitek és nagyon átjön, micsoda harag van benne a kar irányába. Őszintén nagyon sajnálom, hogy számodra ilyen volt az egyetem, úgy tűnik, mintha számodra valahol feldolgozatlan traume lenne, de ami 5 éve volt, nem feltétlen állja meg a helyét ma és ha valaki valóban vikes, képes lesz a különbségtételre az idióta seniorok és a normális hallgatók között. Nem gondolom, hogy ennek befolyásolnia kéne a kérdező döntését, ahogy az sem mérvadó, hogy állítólagosan a vikről a lenézés és a felsőbbrendűség éreztetése ugrik be először az embereknek.
Itt tanulok, voltam kollégista, soha nem néztek ki amiatt, mert nem mentem minden héten inni. A seniorok erősen felügyelve vannak felnőttek által, nem igaz, hogy kiraknak a kollégiumból, ha nem vagy elég szociális. 2016 óta a tanterv is változott, ha minden igaz, jövőre már két változáson is túl lesz addigra. A szakunk/karunk nincs lejáratva, az egyik legnépszerűbb az országban, ha ismeretlennel találkozom az első kérdés általában az, hogy mennyire nehéz, nem az, hogy minden héten szétveri-e néhány idióta a kolit, mert nyilvánvalóan nem az az általános.
Kedves Kérdező!
Sajnálom, hogy ennyire csúnyán elszabadultak itt az indulatok. Harmadéves lány vagyok a viken, bár mérnökinfón, vannak villamosmérnök ismerőseim, ha szeretnél belenézni az anyagba, vagy bármi információ kéne, nyugodtan írj privát üzenetet.
Azért az eléggé messze áll a valóságtól, hogy a szobaseniorok osztanák a közösségi pontokat. Egyrészt be lehet kerülni a koliba tisztán tanulmányi alapon is, általában 4.0 körüli átlaggal ez már lehetséges szokott lenni. A közösségi pontokat a kollégiumi körök vezetése osztja, és a seniorgárda csak egyetlen kör a sok közül, bár valóban elég nagy.
Mellette ott van a Simonyi Szakkollégium, és a Kollégiumi Számítástechnikai Kör. Mindkettőnek 100-as nagyságrendű tagja van, és nagyon minimális a metszetük a senior gárdával, illetve egymással is. Ha te erre azt mondod, hogy a szobaseniorok osztják a közösségi pontokat, és csak úgy megbeszélik, hogy valakit nem vesznek fel, az csak azt jelzi, hogy nagyon nem vagy tisztában a kollégiumi felvételi rendszerével. Nem mellesleg a szobaseniorok a senior gárdán belül sincsenek olyan pozícióban, hogy közösségi pontok mennyiségéről döntsenek.
A többi egyetem szidásáról: én is voltam gólya, már akkor is tisztában voltam vele, hogy a többi egyetem képzése legalább annyit ér, mint BME-é, viszont én itt akartam tanulni. Később voltam aktív senior is, és gyakorlatokat is tartottam a villanykaron. Személy szerint ha ilyen téma került szoba, minden hangsúlyoztam a hallgatóimnak, hogy más egyetemek, és más szakok semmivel nem érnek kevesebbet, mint a villanykar, sőt, egy VIKes valószínűleg nem tudna elvégezni egy jogász/bölcsész/orvosi/bármi más képzést. Minden évfolyamon meg szokott jelenni egy kisebb csoport, akik nagyon büszkék arra, hogy ők villanykarosok, és ezt hangosan reklámozzák is. Minden évben szomorúan látom, hogy egy ilyen csoport alapján ítélik meg akár a villanykar, akár a villanykaros közélet, akár a senior gárda egészét. Nyílván ezekben is jelen vannak emberek, akik szerint a VIKre csupa übermenschek járnak, de személyes tapasztalataim alapján nagyon kevesen vannak.
Ha te egyetlen tankörvezető egyetlen megjegyzése alapján levontál egy ilyen következtetést, akkor csak arra tudlak kérni, hogy gondold át, nem biztos, hogy mindenki ugyanúgy gondolkodik, mint ő.
35
Leírtam a tapasztalataimat, nincs szükségem tovább érvelgetni amiatt, mert valaki meg akarja hazudtolni azt, amit a saját bőrömön tapasztaltam. És nem is tudok hozzátenni többet a témához. Ha neked ez ennyire izgalmas, nyugodtan pörögj rajta, de nem kell idétlenül kiforgatni más szavait vagy provokálni azért, hogy legyen benne társaságod is. :)
Mindketten tudjuk, hogy ez egy fölösleges beszélgetés már ezen a ponton. A kérdezőt sem érdekli, engem sem, főleg mert dolgozom épp, te meg majd kiéled valahogy máshogy a késztetéseidet.
Minden jót!
BME egy kur!#a tekintélyelvű pöceg!#dör, amit az öreg gimnáziumi tanárok ajnároznak a magasba, mert még mindig a 20. századból hozott hírnevével dicsekszik az intézmény. Hozzátenném, hogy a Nóbel díjasok (akiknek a K épületben ki van állítva az 'arany' tábla) majd mind valójában csak fél évet húztak le ott, majd szakot váltva leléptek. Szomorú, mert mindkét helyről eredményekkel kiérdemelten végeztem BSc-t , műszaki diplomát (más-más szakirány), és elmondhatom, hogy a BME alúl teljesített, mint a %!ar. Keserű, elpocsékolt évekként tekintek vissza mindarra azóta is.
Tiszteletem azon előadóknak, gyakvezeknek, akik nem tömegtermékként tekintettek a hallgatókra, és ellátták a mentori, oktatói feladataikat az alacsony fizetés ellenére. Óbudai egyetem számtalanszor jobban teljesített e téren:segédletek, kidolgozások, jegyzetek mindig megfelelő mennyiségben rendekkezésre álltak ezért korrekt képzésként tekintek vissza mindarra, amit ott átéltem. Mindeközben Mmegfelelő szakmai alapozást adtak át, ezért az underdog-hoz húz a szívem.
38-assal egyetértek, az új rendszer káosz. 39-es vagyok, és eddig még nem szóltam hozzá a témához. Mint kiderűlhetett: VIK-ről nincs tapasztalatom(csak más BME műszaki karról), KVK-ról igen. Azzal is egyetértek, aki szerint a BSc.-nek oktatói feladatát kellőképpen el kell látnia, és nem megengedhető, hogy olyanok oktassanak akik ezt nem teljesítik a hallgatóság felé.
MSc.-n(BME) nálunk már csak ismétlés lett volna, ezért (és mert kiábrándultam a szakból, BME-ből is) váltottam KVK-ra -BSc.-re -, óbudai egyetemre, Ezt befejeztem, vagy fél évtizede, és ezen tapasztalataimat osztottam meg. Pozitívum, hogy levelezős képzés is ment a nappali tagozattal párhuzamosan, tehát munkát is lehetett vállalnom a képzés felétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!