Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Az egyetemi szakok közül a...

Az egyetemi szakok közül a magyar szak elvégzésével leignkább milyen pozíciókban lehet elhelyezkedni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A jövő évre vonatkozóan tervezek és szeretnék tisztán látni. A bölcsész szakok közül a magyar szak érdekelne, azonban nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy a BA szak elvégzésével milyen vállalatoknál, milyen területen és milyen munkakörökbe lehet előny a magyar szakos diploma.

Ennek kapcsán szeretném megkérdezni, mit gondoltok: milyen munkaköröknél vannak felülreprezentálva a magyar szakon végzettek, azaz a magyar szakos diploma hol jelent előnyt.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

2021. aug. 7. 15:45
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
82%

[link]

Ebben a cikkben esik némi szó a magyar szakról is.

A felvi.hu / szakleírás oldalon a magyar szak szakmatérképet más sem tudja megnyitni? Érdekelne, hogy ott milyen szakmákat írnak. Elvileg a diplomás pályakövető rendszerből veszik ezeket, szóval van valóságalapjuk.

Kérdező, van más opció is, ami érdekelne? Én azért nem alapoznám a jövőmet erre a végzettségre. Ettől persze még lehetsz irodai dolgozó, pl. titkárnő vagy egyéb adminisztrátor, mert van olyan álláshirdetés, ahol csak azt írják, hogy felsőfokú végzettség, emellett nyelvtudás és számítógépes ismeretek. Olvastam szakképzési centrum magyar oktató álláshirdetését is, és ott sem írták, hogy mi, csak felsőfokú végzettséged legyen: [link]

2021. aug. 12. 13:45
 22/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, továbbra is várom az építő jellegű hozzászólásokat, legyenek azok dícsérő szavak vagy kritikák.

Nem a felvi érdekel, mert az egy majmolt marketingduma. A gyakorlat érdekel, az, ami az alapján szól mellette vagy épp ellene.

Az első a magyar szak, aztán lehet gondolkodni pár secunderben is.

2021. aug. 12. 15:01
 23/31 anonim ***** válasza:
100%
Magyar szakon van lehetőség minor felvételére, magyarul a magyar mellett tanulhatsz még pl. kommunikáció és médiát, szociológiát, nyelvszakokat stb (egyetemtől függ mik a lehetőségek és mi kell a bekerüléshez). A minorral ugyanúgy tovább lehet tanulni a mestereken is, olyan mintha elvégezted volna a magyar mellett a minornak választott szak alapszakát. Én amúgy nyelvszakról tervezek hungarológia mesterre menni, hogy magyar mint idegen nyelv tanár legyek, szerintem például ez sem egy rossz lehetőség.
2021. aug. 15. 10:18
 24/31 anonim ***** válasza:
63%

Én a helyedben vagy tanarszakra mennék, vagy magyar és nyelvi minor. Az angol alap a legtöbb állásbál, szóval nyelvi minornak érdemesebb valami mást. Egy ilyesmi kombóval mehetsz mondjuk egy nemzetközi céghez ilyen 'generál' pozíciókba, ahová csak nyelvtudás és jó személyiség/tanulékonyság kell.

Ha érdekel a kutatás, mehetsz utána mesterre, illetve osztatlan szak után rögtön phd-ra is, mellette meg mondjuk dolgoznál ilyesmit, amit leírtam. Egy anglisztika-magyar ismerősömtől láttam. De te tudod, mennyi évet akarsz beleáldozni, ha rögtön munkába állnál BA után, erősen javaslom a nyelveket, esetleg valami IT/gazdasági okj kiegészítésnek.

Újságírás sajnos eléggé kihalóban van, szerkesztés, könyvkiadó dettó. Kontent írót is mindig idegennyelvűt keresnek.

2021. szept. 1. 18:42
 25/31 anonim ***** válasza:
75%

Szia! Szerintem a tény, hogy feltetted a kérdést, már önmagában azt mutatja, hogy megfontolt, érett személyiség vagy, és nem kell téged félteni, bármilyen diploma megszerzése mellett is döntesz. A szélsőséges válaszadókat, akik egyből mekiznek, operátori munkakört emlegetnek, nem kell mérvadónak tekinteni, de az tény, hogy a magyar szakos diploma önmagában (!) nem a legversenyképesebb. Magyar szakos diplomával rendelkezőként leírom neked a történetemet, tapasztalataimat, és igyekszem adni néhány jó tanácsot is. Remélem, hasznodra válik majd!

Amikor egy elit gimnázium kitűnő tanulójaként a magyar szak mellett döntöttem, a családom teljesen kikészült, hogy miért nem jogra, közgázra vagy mérnöknek mentem. Azért, mert azok a területek nem érdekeltek eléggé. Tízéves koromtól nyilvánvaló volt, hogy a nyelvészet a szenvedélyem. Elvégeztem azért a magyar BA és MA mellett párhuzamosan egy üzleti kommunikáció (BSc) és egy kulturális diplomácia szakot (MA) is. Két felsőfokú (angol, spanyol) és egy középfokú (német) nyelvvizsgát szereztem.

Az egyetem elvégzése után kipróbáltam magam több területen is, és meglepő módon pont a multinacionális vállalatok kapkodtak értem a leginkább. (A kulturális szféra is érdekes, de sajnos eléggé telített, és kihalásos alapon, nagyon lassan lehet feljebb jutni, de ha van türelmed kivárni, az is remek lehetőség). Ahogy teltek az évek, egyre érdekesebb, egyre nagyobb kihívást jelentő pozíciókban próbálhattam ki magam, az ismereteim egyre szélesebb körűek, az üzleti angolom egyre klasszabb lett, a fizetésem szintúgy. A kedvencem egy nagy légitársaság volt. A beszólogatók kedvéért leírom: nem légiutas-kísérőként dolgoztam. Magam is meglepődtem, hogy a közvetlen munkatársaim között kb. fele-fele arányban voltak az ELTE BTK-s / egyéb BTK-s és a Corvinus-os (!) / BGE-s emberek, tehát végül ugyanott kötöttünk ki. :) Senkit nem érdekelt, miből van diplomád, magyarból vagy gazdálkodás és menedzsmentből, csak a számát kellett bediktálni. A későbbiekben pedig már pláne csak a szakmai tapasztalat számított. Az élet tanít meg mindenre, nem az egyetem.

Szóval az nem volt kérdés, hogy elég jó vagyok-e a pénzes, multis pozikra. Azért hagytam ott a multis világot, mert hiányzott a nyelvészet. Elvégeztem a doktori képzést, aztán szépen felmondtam, elhelyezkedtem egy kevesebb időt igénylő, nyelvészetközeli pozícióban, ami mellett tudok a disszertációmmal foglalkozni. Jelenleg az egyetemi karrierem építésén dolgozom. Ha nem magyar szakot végeztem volna régen, hanem gazdaságit, akkor ez az opcióm most nem lenne meg.

Akkor jöjjenek a tanácsok :)

1. Abban tudsz majd kiemelkedőt nyújtani, ami igazán érdekel. Ha ez a nyelvészet/irodalomtudomány, ne hagyd magad eltántorítani.

2. Gondold át, hogy mik a konkrét céljaid, és annak megfelelően építsd fel az iskolai és a munkahelyi karriered.

3. Ha doktorálni szeretnél, egyetemi karriert építeni, akkor épp olyan hasznos ez is, mint bármely diploma.

3. Ha nem egyetemi/akadémiai karriert, vagy nagyon speciális, kifejezetten "magyar szakos" hivatást (például korrektor, olvasószerkesztő, újságíró kulturális rovatban, író, könyvkritikus) választasz, akkor mindenképp szerezz mellé legalább egy felsőfokú nyelvvizsgát, ha lehet többet is. Ha több diplomád, felsőfokú végzettséged is van, az még jobb. A különböző jellegű végzettségekből még előnyt is kovácsolhatsz.

4. A munka világában csak az fog számítani, hogy mennyire vagy intelligens, tanulékony, talpraesett és szorgalmas.

5. Egészen különleges, érdekes munkahelyekre is bekerülhetsz majd, amire nem is gondolnál.

6. Ha bizonyítottál alkalmazottként, akkor egy előléptetésnél nagyon is számítani fog a klasszikus műveltséged, nem elsősorban multikra gondolok, hanem minisztériumokra, kulturális intézményekre, folyóiratokra, művészeti vállalkozásokra.

7. Fontos, hogy időt fordíts a művelődésre más tudományterületeken is. Folyamatosan kövesd figyelemmel a közéleti eseményeket, politikát, légy naprakész!

Sok sikert a karrieredhez!

2021. szept. 5. 20:51
 26/31 anonim ***** válasza:
97%
Köszönöm Utolsó az értelmes és bölcs válaszodat. Ritkaság ez ebben a rovatban (is).
2021. szept. 6. 08:50
 27/31 anonim ***** válasza:
68%

Előző vagyok. Kár, hogy lepontoztatok, igyekeztem kimerítő választ adni, direkt a kérdező miatt regisztráltam, hogy tudjak neki segíteni, mivel ilyen jellegű tapasztalatom van, és utóbb kifejezetten ezt kérte. Megjegyezném, hogy vállalat/cég egy lapkiadó is, de más jellegű, nagy, állami vagy nemzetközi vállalatoknál is el lehet helyezkedni, tehát a kérdésfeltevés teljesen korrekt volt. Megmutatkozik a mérőszámokban, ha egy főszerkesztő vagy egy protokollfőnök az ilyen téren hiányos műveltsége miatt elkövet valami hatalmas hibát. Hasznos az anyanyelv magas szintű ismerete a fordítóknál, műfordítóknál is, valamint egy miniszter vagy államtitkár leveleit is meg kell valakinek megfogalmaznia. Radnótit pedig a színészek és versmondók szoktak szavalni, a magyar szak másról szól, pszicholingvisztikáról, szociolingvisztikáról, nyelvtörténetről, általános és alkalmazott nyelvészetről, irodalomtörténetről és -elméletről stb.

Kérdező! Eszembe jutott még egy fontos dolog. Ha magyarra (is) mennél, akkor tudd, hogy a több ezer oldalnyi szakirodalom megtanulása mellett, akár harmincezer oldalnyi szépirodalom elolvasásával is készülnöd kell majd egy-egy vizsgaidőszakban. Azt nyilván már tudod, ha nézelődtél a témában, hogy a magyar szak valójában nem korlátozódik a magyar nyelvre és irodalomra, hanem általában a nyelvészet, valamint a magyar mellett a világirodalom is a tananyag része. Angolul nem árt tudni, mert akárcsak más tudományterületeken, itt is sok angol nyelvű szakirodalom van, tőlünk például Shakespeare összes művét angolul kérték, azt persze nem tudom, hogy megy mostanában, érdemes a hallgatókat megkérdezni. Ha kutatni szeretnél, akkor angolból mindenképp felsőt csinálj.

2021. szept. 6. 09:08
 28/31 anonim ***** válasza:
100%

Köszi, 26-os válaszoló :)

25/27-es

2021. szept. 6. 09:13
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

* meg kell valakinek fogalmaznia

** de ... összes művét is

Bocsi :)

2021. szept. 6. 09:33
 30/31 anonim ***** válasza:
83%
Én nem tudom, miért lett lepontozva, aki magyar szakot végzett. Tesóm is bölcsészként végzett, ő is épp visszament most tanulni MA-ra, de előtte több évig dolgozott együtt gazdasági végzettégű emberekkel, jogászokkal, informatikusokkal a szolgáltatószektorban (és nem, nem csak ügyfélszolgálatoként, bár kezdetnek ez sem rossz ugródeszkának). A diplomádat általában lesz.rják az összes papíroddal együtt, a készségeid azok, amik fontos dolgok.
2021. szept. 6. 17:16
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!