Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ilyen rugalmatlan NAT mellett...

Ilyen rugalmatlan NAT mellett mi az értelme közoktatásban tanítani?

Figyelt kérdés

Osztatlan tanárképzésen vagyok harmadéves, de már egyre fogy a motivációm a tanítás iránt, különös azután, hogy megláttam ezt a cikket a nagyobb hírportálok oldalain:

[link]

Azzal egyetértenék, hogy a tanárképzést át kellene alakítani, mert jelenleg az osztatlan képzés kb. úgy működik, hogy egyberakták a 2 tanított szak BA képzésének modulját egy pedagógiai/pszichológiai modullal, kvázi mintha az ember egyszerre csinálna meg 3 alapszakot, így olyan töltelék tárgyaink is vannak, amiknek tényleg nincs sok értelme egy tanárszakos számára (Idegen nyelv esetén: gender elmélet, nagyon részletes irodalmi tematika).

Az viszont felháborító, hogy már teljesen a NAT-hoz kell idomulnia a tanároknak. Nem azért tanulok az egyetemen 6 évet, hogy az osztályterembe belépve előadjam a gyerekeknek azt a nagyon basic minimum ismeretanyagot pl. a Horthy-korszakról, amit nekem sokkal részletesebben kellett megtanulnom. Konkrétan úgy érzem, hogy "visszább kell vennem" a tudásomból, és csak azt átadni, ami a NAT-ban szerepel, mert különben nem lenne időm normálisan leadni a többi anyagrészt, hiába van a középiskolákban hetente 4 történelem vagy idegennyelvi óra. Alapból a 45 perces tanórákat kevésnek tartom, hacsak nem úgy akar valaki tanítani, hogy frontális módszerrel ledarálja az anyagot a diákoknak.

2021. júl. 11. 12:27
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Az tény, hogy a tanárképzés úgy szörnyű ahogy van. 2 kreditért gürizel, van 15-17 tárgyad, aminek egy része 0 kreditet ér, hatalmas a lemorzsolódás, és igen, abszurd dolgokat kell megtanulnunk, aminek semmi köze a szakhoz, vagy a tanításhoz.

A reform már régen ráfért, és helyes, hogy lejjebb akarják vinni a mennyiséget - mert az is felfoghatatlan, hogy hat éves a képzés - csak nem a béka segge alá kéne azt.

2021. júl. 13. 08:56
 12/12 anonim ***** válasza:
Igaz nekem 45 perc is sok lehet egy tanára figyelve egy huzamban nem hogy 90 perc már. Persze tudott hogyan kell differenciálni gondolom, ha lenne rá opció.
2021. júl. 20. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!