Ilyen rugalmatlan NAT mellett mi az értelme közoktatásban tanítani?
Osztatlan tanárképzésen vagyok harmadéves, de már egyre fogy a motivációm a tanítás iránt, különös azután, hogy megláttam ezt a cikket a nagyobb hírportálok oldalain:
Azzal egyetértenék, hogy a tanárképzést át kellene alakítani, mert jelenleg az osztatlan képzés kb. úgy működik, hogy egyberakták a 2 tanított szak BA képzésének modulját egy pedagógiai/pszichológiai modullal, kvázi mintha az ember egyszerre csinálna meg 3 alapszakot, így olyan töltelék tárgyaink is vannak, amiknek tényleg nincs sok értelme egy tanárszakos számára (Idegen nyelv esetén: gender elmélet, nagyon részletes irodalmi tematika).
Az viszont felháborító, hogy már teljesen a NAT-hoz kell idomulnia a tanároknak. Nem azért tanulok az egyetemen 6 évet, hogy az osztályterembe belépve előadjam a gyerekeknek azt a nagyon basic minimum ismeretanyagot pl. a Horthy-korszakról, amit nekem sokkal részletesebben kellett megtanulnom. Konkrétan úgy érzem, hogy "visszább kell vennem" a tudásomból, és csak azt átadni, ami a NAT-ban szerepel, mert különben nem lenne időm normálisan leadni a többi anyagrészt, hiába van a középiskolákban hetente 4 történelem vagy idegennyelvi óra. Alapból a 45 perces tanórákat kevésnek tartom, hacsak nem úgy akar valaki tanítani, hogy frontális módszerrel ledarálja az anyagot a diákoknak.
Az tény, hogy a tanárképzés úgy szörnyű ahogy van. 2 kreditért gürizel, van 15-17 tárgyad, aminek egy része 0 kreditet ér, hatalmas a lemorzsolódás, és igen, abszurd dolgokat kell megtanulnunk, aminek semmi köze a szakhoz, vagy a tanításhoz.
A reform már régen ráfért, és helyes, hogy lejjebb akarják vinni a mennyiséget - mert az is felfoghatatlan, hogy hat éves a képzés - csak nem a béka segge alá kéne azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!