Mi értelme iskolába járni?
"Valóban a tudás átadása a cél, vagy az engedelmes robottá nevelés?"
Az utóbbi. Azonban az időközben megszerzett tudás hasznos lehet. Na nem a gyakorlatban, hanem az alapműveltség szempontjából.
"az internetnek hála már rengeteg információ eljut az emberekhez"
Internet előtt meg ott volt a sok könyv a könyvtárban, mégis jártak iskolába az emberek.
Rabszolgaság már rég nincs. Ellenben egyre több a deviáns, aki nem tud beilleszkedni, bizony, az iskola nevel is, nem csak oktat.
Egyáltalán milyen tudás az amit az iskola átad egy mai átlag gyereknek? Mert ha megnézek egy átlag fiatalt, nagyjából nem ért semmihez, hiányoznak az alapvető alapismeretek - pl. megnézném hogyan zajlik vajon egy informatika óra, mert a legtöbben a Facebook-ra belépésen kívül többre képtelenek, azt meg egy nagymama is megtudja csinálni, ha egyszer megmutatták neki.
Én nem látom azt, hogy az iskola bármilyen hasznos, maradandó tudást adna át a fiataloknak. A legtöbb fiatal ezért is olyan érdektelen, céltalan szerintem, mert valahol ők is érzik szerintem, hogy semmire nem mennem azzal "tudással", amivel nyüstölik őket minden egyes nap.
Miből gondolod, hogy nem tanulnak semmit informatika órán? Ott vagy?
Honnan tudod, hogy csak facebookra tud belépni? Kérted, hogy írjon meg egy programot neked, és nem ment neki? Vagy nem értem ezt most. Nyilván az utcán ha nyomkodja a telefont akkor facebookozik, nem c-ben ír valamit.
Iskola felkészít az érettségire. Jelenleg ez a funkciója. A szakközép meg ad mellé egy szakmát. Van ahol techikusit az érettségi után. Aztán vagy el tudsz vele helyezkedni, vagy dolgozol mást. Vagy tanulsz tovább.
"Miből gondolod, hogy nem tanulnak semmit informatika órán? Ott vagy?"
Leginkább közösségi oldalakról tudom leginkább és személyes tapasztalatból. Na meg ez az oldal is tele van elképesztő kérdésekkel a számítástechnika kategóriában. A legtöbben akkora blődségeket kérdeznek, hogy kb. óvodás szint. Ok nem lehet mindenki profi egy adott témában, főleg fiatalon nem, de akkor megnézném én mit tanítanak nekik egy átlagos informatika órán ha az alapvető ALAPISMERETEKKEL sincsenek tisztában.
Az meg, hogy mire készít fel papírforma szerint engem nem nagyon tud érdekelni, mert az életre nem készít fel senkit az biztos. Az iskolapadon túl sajnos csak a reménytelenség és a teljes kiszolgáltatottság várja ezeket a fiatalokat.
Az iskola mindig is fontos volt, és fontos is marad. Az internettel kiválthatatlan, mivel millió és egy, egymásnak ellentmondó információval találkozhat ott az ember, ami mindenhez vezet, csak általános műveltséghez, alaptudáshoz nem. Ezen felül lehet bármennyire jó egy szülő, és taníthatja bárhogy a gyereket, jó eséllyel nem fogja tudni úgy átadni a tudást, mint egy erre képzett tanító. Na meg ugye a szülő engedelmes, rugalmas, így mondjuk megengedi a gyereknek, hogy csak később tanuljanak, most mással foglalkozzanak... Ha pedig internetes iskolákra gondoltál, annak is van hátulütője, nem is egy. Például a tanár nem tud közvetlenül kapcsolatot tartani a diákkal, nem tudja őket bevonni egy kísérletbe fizika órán, stb.
Ami a baj, hogy már egy jó ideje be van vonva az oktatásba a politika is, illetve olyan a tananyag mennyiségileg, és minőségileg is, hogy ez sok diáknak okoz nehézséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!