Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi értelme van az érettségi...

Mi értelme van az érettségi nélküli szakközépiskoláknak?

Figyelt kérdés

Aki nem tudná a szakközépiskoláknak ettől a tanévtől az egykori szakiskolákat nevezik, de ettől még ugyanaz maradt. Nem értem miért jó fenntartani olyan képzési formát, amely nem készít fel érettségire 14-18 év közötti gyerekeket. Ezzel csak azt érik el, hogy továbbra is a tanulni nem akaró, suttyó, sehova máshova fel nem vett diákokat veszik fel ezekbe a sulikba.

A másik amit nem értek, hogy 14 éves kamaszoknak még korai egy adott szakmát tanítani, mert 4 év alatt simán meggondolhatja magát. A mai világ különben sem arról szól, hogy ami szakmát egyszer megtanulsz, azzal fogsz boldogulni 30-40 éven át.

2016. szept. 20. 22:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Ezzel a kérdéssel még nem foglalkoztam, de első nekifutásból azt mondanám, hogy azért, mert néhány gyerek többre nem alkalmas.

Persze, az IQ bő 18 éves korig növekszik rohamosan és utána is még egy jó darabig, de aki 14-15 éves koráig nem volt képes megütni minimumot, ámde hasznos tagjává akarjuk tenni a társadalom számára, akkor a szakiskola a legkézenfekvőbb megoldás.

Ha pedig a gyerekben több a potenciál, ugyan késéssel, de ő is ugyanúgy képes lesz leérettségizni, mégha nem is nappali tagozatosként.

"A másik amit nem értek, hogy 14 éves kamaszoknak még korai egy adott szakmát tanítani, mert 4 év alatt simán meggondolhatja magát."

Ezzel nem értek egyet. Legyen szakiskolás, vagy szakgimnáziumos (ami mellé kap érettségit is), egy szakmát, egy "ne halj éhen" biztosítékot szerintem minden szempontból hasznos megtanítani a diákoknak. Ha később nem is aszerint helyezkedik el, én nem látom feleslegesnek. Én ezt egy olyan önfejlesztésnek tekintem, ami ha nem is hoz jövedelmet, de hozzájárul a későbbi sorsunkhoz és/vagy jobban megismerjük magunkat általa, hisz végre eltudja dönteni, hogy mi az, ami igazán érdekel bennünket és mi az ami nem.

2016. szept. 20. 22:48
 2/14 anonim ***** válasza:

Kicsit hibás volt nyelvtanilag a fenti válaszom, nézd el nekem :)

Amit még akartam mondani:

Magának az érettséginek is mi értelme? Szerintem egy munkáltatónak ez csak annyi információt szolgáltat, hogy az egyén mennyire volt/nem volt lusta a középiskolás évei alatt, de sok - munkához kapcsolódó - extrát nem igazán fed magába. Az érettséginek szerintem csak továbbtanulás esetén van valódi tétje.

2016. szept. 20. 22:53
 3/14 anonim ***** válasza:
93%

Én csak annyit látok, hogy van egy kormányunk, ami minden áron a Horthy-rendszer feltámasztásán fáradozik, amibe jó néhány pontot belevegyítenek a rákosista és a kádárista rendszerek sajátjaiból is.

Na már most, ilyen alapon, szerintem tök felesleges megkérdezni, hogy egy ilyen kormány miért az 50-100 évvel ezelőtti állapotokat preferálja az oktatásban is.

2016. szept. 21. 05:38
 4/14 A kérdező kommentje:

Utolsó, osztom a véleményed.

Én akkor is elavult, begyöpösödött gondolkodásnak tartom, hogy 14-15 éves korából eredő rossz döntés miatt büntessék őket azzal hogy nem érettségiznek nappalin. Tudom vannak emberek - ismerek is olyat - akikkel nem lehet mit kezdeni, de akkor is.

2016. szept. 21. 09:45
 5/14 anonim ***** válasza:
33%
Nem az érettségin múlik, hogy valaki suttyó lesz-e, hanem a szülőkön, a nevelésen. Ha képzel egy tisztességes, profi asztalost, az fog tudni szekrényt csinálni akkor is, ha közben nem ír esszét Ady Endréről, meg nem derivál harmadfokú egyenletet. Ezzel szemben akár a politikusok esetén is láthatod, hogy rengeteg haszontalan, érzéketlen bűnöző van, aki több komoly diplomával is rendelkezik.
2016. szept. 21. 11:36
 6/14 anonim ***** válasza:

Semmi.

Egyetlen "haszna", hogy végtelenségig kiszolgáltatott potenciális rabszolgákat termel a magyar nagyvállalkozói réteg számára.

Ha legalább nyelveket tudna, érettségije lenne, továbbképezhető lenne, már nem lenne kiszolgáltatva annyira, mert több út nyílna meg előtte külföldre vagy az egyetemekre.

2016. szept. 21. 11:43
 7/14 A kérdező kommentje:

5-ös: Pont ez a baj.

Képezhetek én tisztességes asztalos, ácst és valóban kellenének szakemberek. De amit leírtam a szakképzést már ott elcseszik, hogy a szakközépsulik gyűjtőiskolaként szolgálnak és jellemzően gyenge teljesítményük van. Én egyetértek, hogy csomó felesleges dolgot megtanul az ember érettségiig, aminek nagy részét úgysem használja utána, de érettségizni ma már alapkövetelmény függetlenül attól, hogy szakközepes vagy szakgimis vagy gimis valaki.

Kb. 20-30 éve még érettségi nélkül is lehetett könnyen boldogulni, de ma már enélkül kiröhögnek. Nyílván egy profi szakember esetén más, de mint leírtam, aki komolyan akar tanulni, az nem fog ilyen gyűjtőiskolába járni, hanem érettségit adó szakgimibe.

2016. szept. 21. 12:59
 8/14 A kérdező kommentje:
A suttyóság a nevelésen és a környezeten múlik. Én vegyes (szakközép és gimi)sulinak a gimis nyelvi előkészítős osztályába jártam, de szakgimin is indult ilyen képzés és sok közös óra volt, ahol látszódott a különbség. De a szakközepeseknél mindennapos verekedés volt, lógás, hiányzás, beletojtak az oktatásba és ez baj, mert utána nem képzik magukat.
2016. szept. 21. 13:03
 9/14 Andizsuzsi ***** válasza:

"aki komolyan akar tanulni, az nem fog ilyen gyűjtőiskolába járni, hanem érettségit adó szakgimibe."

Aki asztalos, villanyszerelő, kőműves, pék stb. akar lenni, az nem megy érettségizős képzésre. Az, hogy a szakmunkásképzők (nevezzük bárhogy) gyűjtőiskolák tény, de valahova járni kell azoknak is, akik máshova nem férnek be. Ez ellen megoldás lenne, ha 14 év lenne a tankötelezettség határa, mint régen, és azok, akik szakmát sem akarnak tanulni, általános után nem tömörülnének be egy kötelező befogadó helyre. Csak ezt meg a kormányok nem vállalják fel, mert erősen megnyomnák a munkanélküliek számát.

2016. szept. 21. 13:35
 10/14 anonim ***** válasza:

"Csak ezt meg a kormányok nem vállalják fel, mert erősen megnyomnák a munkanélküliek számát."

Ebben nagy igazság van. Mióta 16 évre csökkentették a tankötelezettséget több tízezer 18 év alatti közmunkás lett az elmúlt években.

2016. szept. 21. 13:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!