Orvosi ponthatárok csak engem ráztak meg?
A tavalyi ponthatároknál is jóval magasabb ponttal vettek fel és átlagosnak gondolom magam, ennek ellenére keserédes érzésem van, hogy ennyire nevetséges pontokkal be lehetett kerülni idén bárhova.
Tudom, hogy nem az a lényeg mennyi ponttal vesznek fel, de félek, hogy így le fogják nézni az évfolyamom.
Ti mit gondoltok erről?
Szia!
Nem értem a felvetésedet. Elvileg érett,felnőtt ember vagy. Még is olyanon jár az agyad,ami tök fölösleges. Miért gondolod azt,hogy a te évfolyamodat ezért kevesebbnek fogják titulálni? Mindenki magas ívből tesz erre. Én 450+felett kerültem be. Egy hülye hibám miatt nem lett meg az anatómia szigorlatom és csúsztam egy évet. Itt teljesen mások számítanak.
Adok két tanácsot most Neked:1.Pihenj egy jót a nyáron!
2. Ne érdekeljenek ilyen felvetések!
#25 Több európai országban is hasonló a felvételi mint a felvázolt német példa. Franciaországban például gyakorlatilag bárki bekerülhet (orvosira is), majd az egyetemi vizsgákkal úgyis kiszűrik, ki alkalmas rá.
Itthon is van jó pár nehéznek nevezett szak, ahová alacsony ponthatárral is be lehet kerülni, például bizonyos mérnöki szakokra. Ez csak azt jelenti, hogy viszonylag kevesen jelentkeznek a létszámkapaicitáshoz képest. Ez azt is jelenti, hogy mérnöki szakokon nagy a lemorzsolódási arány.
Én nem látom a problémát azzal, hogy "bárkinek" elérhetővé teszik a felsőoktatást. Itt azért messze nem az orvosiról van szó, mert a követelmények adottak voltak és messze nem került be minden jelentkező. De ha belegondolsz, minél több embernek adnának lehetőséget, annál nagyobb valószínüséggel kerülnének be azok is a pályára, akii hátrányos helyzetük miatt nem tudnak, pedig lehet, hogy még jobb orvosokká is válnának mit azok, akik a legmagasabb ponthatárral kerülnek be és egy internetes fórumon panaszkodnak, hogy jobbak, mint az átlag. Ezek nem utalnak azokra a személyiségjegyekre, amik egy jó orvosban megvannak, csak mondom.
"szerintem akkor se normális, hogy minden második embert felvesznek, arra apellálva, hogy majd kiesik, aki nem bírja"
Szerintem se, de ez az egész felsőoktatásra igaz. De igaziból nem az a lényeg, hogy hányan kerülnek be, hanem hogy hányan - és főleg milyen eredménnyel (és itt nem a jegyekről, a minősítésről beszélek, hanem a valóságos minőségről) - végeznek.
Nekem elsősorban az a bajom, hogy országosan az emberek háromnegyedét felveszik, a legtöbb helyen kínosan alacsony pontokkal. Az említett mérnöki szakokon is nevetséges pontszámokkal be lehet kerülni, aztán tízesével-húszasával szórják ki őket vagy bukdácsolva elvégzik. Valamelyik bölcs ember magyarázza már meg, kinek jó ez?
Nekem sincs bajom azzal, hogy ma Magyarországon bárkinek lehetővé teszik a felsőoktatást, csak senki ne csodálkozzon, hogy egyre kevesebben jelentkeznek felsőoktatásba, a diplomák elértéktelenedésének köszönhetően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!