Mióta hívjàk az osztàst, , bennfoglasàsnak”?
Oda jött hozam a kisfiam, hogy ő nem érti a bennfoglalàst. Nèzek rà èrtetlen arcal, hogy az mi a fene. Odaadta nekem a könyvèt ès làttam, hogy az osztàst tanuljàk. Mondom neki, hogy ezt osztàsnak hívjàk. Kiderült, hogy ő ezt a szót nem is ismeri. Belenèztem a könyvèbe ès làttam, hogy a címnek is ez van adva. Kèrdezem a felesègemet, mondtam, hogy ezt a szót mèg ő sem hallotta, pedig ő kèsőbb volt alsós, mint èn.
Ma màr îgy hívjàk az osztàst?
Nem!
Két külön dolog.
Olvass utána.
Valóban nem ugyanaz. A bennfoglalás az osztás egyik fajtája.
A bennfoglalás is osztás, de egész szám lesz az eredmény. 3/3=1
Az osztás eredménye meg bármely valós szám lehet: 3/2=1,5
"Ilyenről mèg közèpiskolàban sem tanultam"
Az általános iskola alsóban tanulják.
Bármennyire is le lett pontozva az első, nem ugyanaz, mint az osztás.
Lehet rajta vitatkozni, de a gyerek fog kettest kapni, ha a szülő nem érti a különbséget.
Valószínűleg a bennfoglalást ti maradékos osztás néven tanultátok, de ettől még maga a megnevezés egyáltalán nem újkeletű.
Az is igaz, hogy alsóban tanítják, és utána nem nagyon kerül elő ez a megnevezés.
Az osztás lényegében részekre osztás, a bennfoglalás meg az, ami a neve.
Nem ugyanaz, hogy 20-at 5 felé osztok, vagy 20-at 5-ös csoportokra osztok. Pedig az eredmény ugye egyezik. Az osztás jele /, a bennfoglalásé :
A gyereknek értenie kell a különbséget, mert amikor fel kell írnia fordítva a feladatot, nem mi9ndegy, hogy 4x5, vagy 5x4 a megoldás.
Később már nincs jelentőssége, de az alapokhoz muszáj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!