Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi számít büfészaknak?

Mi számít büfészaknak?

Figyelt kérdés

2019. dec. 7. 20:08
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
21%
A vendéglátás-turizmus, a műszaki manager, gazdálkodás és management, humán erőforrás.
2019. dec. 7. 20:19
 2/38 anonim válasza:
90%

Én óvatosan bánnék ezzel a "büfészak" kifejezéssel.

A barátnőm magyar-angol szakos tanárnak tanul a bölcsészkaron, erre rengetegszer megkapta már, hogy büfészakos.

Ennek ellenére a szaktársaimat (gépészmérnökök) korrepetálja angolból, szakfordításokat vállal egy cégnél és ami a kedvencem: van egy nyelvészetes szabvál kurzusuk, ahol számítógépes nyelvészettel foglalkoznak és ennek köszönhetően is kapott már nagyon jó állásajánlatokat.

Nyilván tanárként nem tudna megélni, de ez a "büfészak" is nyit neki rengeteg olyan lehetőséget, ami szép karriert kínál.

2019. dec. 7. 20:21
 3/38 anonim ***** válasza:
6%
Az első válaszolónak írom, hogy nézzen utána a dolgoknak, és keressn egy-két állásajnálatra illetve fizetésre az általa felsorolt szakok közül.
2019. dec. 7. 20:30
 4/38 anonim ***** válasza:
60%
A büfészakot szerintem a könnyen teljesíthető szakokra értik, ez általában összefügg azzal is, hogy semmire nem megy vele az ember, de nem egyenesen arányos. Inkább bölcsész szakokra szokták mondani.
2019. dec. 7. 20:32
 5/38 anonim ***** válasza:
100%

Aminek nincsen munkaerőpiaci értéke, mert vagy semmi értelme, vagy túl sokan vannak mar belőle, és nem lehet vele elhelyezkedni.

Tipikusan a bölcsészekre szokták mondani, de nem bántanám őket en sem. Egyik ismerősöm német-töri szakos tanárin van, és ők is meg vannak halva ezen az utolsó pár héten, mert rengeteg a zh, beadandó, és még így is lesz 5 vizsgaja.

2019. dec. 7. 20:33
 6/38 anonim ***** válasza:
30%

[link]

[link]

1050 euros fizetések, ajaj :,D

Egy normális technikusnak se ennyi a fizuja, nem hogy egy mérnöknek, hogy az orvosokról, jogászokról ne beszéljünk.

2019. dec. 7. 20:36
 7/38 anonim ***** válasza:
33%
Az osszes bohoc kepzes, mint pl filozofia, andragogia..stb
2019. dec. 7. 20:39
 8/38 anonim ***** válasza:
89%

#2. !

Az idegen nyelv nem számít büfé szaknak, mert mint mondták "van munkaerőpiaci értéke". Na már most a komolyabb multiknál alap elvárás, hogy a mérnök folyékonyan kommunikáljon legalább 1 idegen nyelven.

De attól még ezzel is jó munkákat lehet megszerezni.

2019. dec. 7. 20:51
 9/38 anonim ***** válasza:
89%

Büfészak az, amelyben nagyon könnyű tananyag van, és semmi olyan tudást nem ad, amelyet ne lehetne egyetem nélkül is ellátni. Valóban ilyen az andragógia, a rendezvényszervező, a sport-rekreáció. Büfészak még a nemzetközi tanulmányok is, mivel nem is nehéz, nem is ad szakmát és nem is piacképes.

Attól, hogy valami nem piacképes, még nem lesz önmagában büfészak. A filozófia és egyéb szabad bölcsész szakok NEM büfészakok, nagyon sokat kell tanulni, az itt végzettek nagyon sokat tudnak.

Nem büfészak a műszaki menedzser szak se, csak rosszul van megtervezve a képzés, ezért nincs értelme erre az alapszakra járni (csak másoddiplomának esetleg).

Nem büfészak természetesen a gazdálkodás és menedzsment szak sem.

2019. dec. 7. 22:02
 10/38 anonim ***** válasza:
92%

A büfészakot azokra szokás mondani amit könnyű elvégezni de utána büfésként is többet keres az ember, vagy oda megy el doglozni mert nincs munkalehetőség a szakmájában.

Na most a könnyűség az relatív. Kinek mi. Én biztos képtelen lennék egy filozófia vagy szabadbölcsészet elvégzésére. Nem tudnék pusztán logikai és csak logikai alapokon szakmailag elemezni egy adott művet vagy épp politikai jelenséget vagy akármit.

Meglepő, de a fentebb említett 2 szak nehezebb mint azt gondolná az ember. Nem egyszerű (sőt, kifejezetten nehéz) feladat SZAKMAILAG is jó elemzéseket, kritikákat írni. Amikor ezt a médiában látod/olvasod/hallod, akkor egyszerűnek tűnik, hisz a kritikus/elemző olyan könnyedén teszi. Na de ha ezt te csinálnád már nem lenne olyan egyszerű feladat. Ha valaki valóban el akarja sajátítani azt a látásmódot és behatóan ismerni akarja az eddigi filozófusok ideológiáit akkor bizony rettentő sok munka van vele. Aki tényleg szakmaként tekint rá az nagyon jól meg tud belőle élni. Nem csak aktatologató lehet belőle az ember.

Aztán vannak a nyelvszakok. Akit érdekel a kultúra, irodalom és a többi is a nyelven kívül annak könnyű. A többinek nehéz.

A tanárszakok is nehezek. Na nem a tananyag miatt, hanem ahhoz hogy valaki igazi tanár legyen mind szakmailag mind emberileg a toppon kell legyen. Ez sem megy mindenkinek.

Néprajz és régészet a sok-sok történelem miatt nehéz.

A közösségszervezővel vagyok én is úgy, hogy na azt nem értem miért létezik mint külön szak. A szociális munka egy része gyakorlagilag.

A munkalehetőség is csak attól függ, hogy ki mennyit tett bele a képzése során a saját zsákjába. Aki rendesen odateszi magát az talál normális állást. Mérnököknél csak azért könnyű állást találni, mert rettentő sok szakemberre van szüksége az iparnak. Na de közel sem lesz mindenki tervező/fejlesztő. Sokan gyártástámogatóként, meg egyéb egyszerűbb pozíciókban dolgoznak.

Mindezt annak ellenére írom, hogy villamosmérnöknek tanulok. Nekem ez ami könnyű, a humános területek pedig nehezek lennének. Másnak meg pont fordítva.

Az a baj, hogy divat lehúzni az olyan szakokat amik nem sztárszakmák és nem fizetnek olyan jól. Csak azt nem értem, hogy miért kell minden áron odadörgölni a másik orra alá, hogy semmit sem ér a szak amire menni akar. Örülne legalább neki hogy az az ember nem fog a versenytársa lenni majd a munkaerőpiacon a szakmán belül ha álláskeresésre kerül a sor. Meg minek kell beszólni a másiknak hogy "haha az büfé szak ott nem is kell tanulni"? Most attól hogy jól beszólsz a másiknak, neked még nem lesz jobb a helyzeted.

2019. dec. 7. 22:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!