Fourier-soroknál honnan tudom eldönteni, hogyha pl. meg van adva egy függvény ami két féle értéket vesz fel, hogy sinx és cosxnél melyiket használom?
Például ennél a feladatnál:
Honnan tudom, melyik kell éppen a sinxhez? Tudom, hogy valami a paritással kapcsolatos, de itt a 0 az páros és páratlan is, ezért nem értem.
Köszi előre is!
A 0 szám az mindig páros szám.
A keresett érték:
b_2 = (1/pi) integrál (-pi)-től (+pi)-ig f(x*sin (2x) dx
Ha 0 és -PI között van a függvény, akkor 0 értéket vesz fel. Ha 0 és PI között van a függvény, PI-x értéket vesz fel a függvény.
Bocs, hogy megkérdezem, de ha ezt a fajta függvénymegadást nem tudod értelmezni, akkor hogyan jutottál el a Fourier-sorokig analízisből?
Szerintem még mindig elbeszélünk egymás mellett, vagy nem tudom...
Tényleg nem akarok extra hülyének tűnni, de én tökéletesen értem hogy a függvény valamikor ez, valamikor az.
De a Fourier sorban ugye van a0, ak, és bk. Az a0-ban felhasználjuk a teljes függvényt, azaz jelen esetben a 0-t és a pi-x-et is leintegráljuk. De honnan tudom én azt, hogy amikor az ak-t számolom, melyik függvényt kell integrálni, és honnan tudom ugyanezt a bk-nál? Komolyan nem tudom már ennél jobban megfogalmazni. :D
A megoldókulcsban mikor a sin2x együtthatóját számolja, a pi-x függvényt integrálja le. Ezt nem értem, hogy miért pont azt, mi alapján? Gyakorlaton 1 db példát néztünk erre a típusra, és nem emlékszem hogy ez ki lett volna emelve. Bocsi mindenkitől, de erre irányul a kérdésem az elejétől fogva.
"De honnan tudom én azt, hogy amikor az ak-t számolom, melyik függvényt kell integrálni, és honnan tudom ugyanezt a bk-nál? Komolyan nem tudom már ennél jobban megfogalmazni. :D"
Az f függvényt kell integrálni. Ha ismered a képletet, ez nem értem miért kérdés. Mivel f most két részből áll, ezért az integrálási intervallumot is két részre kell osztani, és külön -külön integrálni.
"A megoldókulcsban mikor a sin2x együtthatóját számolja, a pi-x függvényt integrálja le."
Csak úgy tűnik. A 0-át is leintegrálja, csak az értelemszerűen zérust fog adni, így nem játszik.
"A megoldókulcsban mikor a sin2x együtthatóját számolja, a pi-x függvényt integrálja le. Ezt nem értem, hogy miért pont azt, mi alapján?"
Azért, mert ahol 0 a függvény, ott 0 az integrál is. Ha akarod leintegrálhatod azt is, csak felesleges, mert nem módosít semmit az eredményen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!