Hogy kell megoldani ezt az egyenletrendszert?
5+q^2=5+3d
5+q^4=5+15d
Már háromféleképpen megcsináltam, mindig más jött ki és egyszer sem az, ami a megoldókulcsban van. De nem értem, hogy miért nem jó, ahogy én csináltam.
Ott q=±1 vagy ±2
d= 0 vagy 5
Kellene tudni, hogy hogyan csináltad, akkor el lehetne mondani, hogy mit számoltál el (már ha elszámoltad; a megoldókulcs sem mindig tökéletes).
Érdemes meszorozni az első egyenletet 5-tel:
25 + 5q^2 = 25 + 15d
5 + q^4 = 5 + 15d
Most vonjuk ki az alsó egyenletből a felsőt (lehetne fordítva is, csak akkor q^4 előjele negatív lesz, ezért vonok ki így):
q^4 - 5q^2 - 20 = -20, ezután
q^4 - 5q^2 = 0 adódik.
Ez egy másodfokúra visszavezethető egyenlet, de egyszerűbben is megoldhatjuk, hogyha kiemelünk q^2-et:
q^2*(q^2-5)=0, ennek megoldásai: q=0 és q=±gyök(5)
Ha q=0, akkor d=0 (mondjuk ez triviálisan látszik is)
Ha q=±gyök(5), akkor d=5/3
A WolframALpha szerint is így van:
Még azt tudom elképzelni, hogy az egyenletek lettek rosszul felírva, azért más a megoldókulcsban lévő eredmény.
háát, én legelőször kiszórnám azokat az 5-öket, mert tök felesleges, nem ad hozzá semmit egyik egyenlethez sem.
ezekután tudom, hogy q^2=3d, hiszen oda ven írva, semmit nem kell vele csinálni.
Azt simán behelyettesíteném alulra, vagyis (3d)^2=15d
azaz 9d^2=15d amiből d=5/3 lesz.
ezt visszahelyettesítem q^2-be, azaz q^2=5, vagyis q=+/-gyök5 (nem találom az abszolútérték jelet, mondjuk a gyököt sem)
Köszi, nekem is ez jött ki.
Most jöttem rá, hogy elírtam, mert a q előtt szórzás van, nem összeadás.
Így már kijön az, ami a megoldókulcsban van.
Hát, nem tudom, mert én hatosztályos gimibe járok, ott kicsit más a tanmenet, most pedig már az érettségire készülök, azért gyakorlok.
Az egyenletrendszereket talán kilencedikben vettük, de lehet, hogy tizedikben.
Már nem tudom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!