Hányféleképpen lehet ráfűzni 5 különböző kulcsot egy kulcskarikára?
#9-es
Igen értem a felvetésedet, tehát nálam az ABCDE - EDCBA 2 kulonbozo variaco volt, valojaban pedig ugyanaz.
Rendben értem, ezt nem vettem figyelembe (bár szerintem kérdés se a legpontosabban fogalmaz)
Ez esetben a megoldás : 120 / 2 (60) - Mivel mindegy egyes variációnak 1 forditott párja van, tehát azt levonjuk.
Magyarázat 3 kulcsossal:
Variáció : 3*2*1
ABC
ACB
BAC
BCA
CAB
CBA
Tehát ez 6 féle. De mivel meglehet forditani a karikát, és úgy már valahol ugyanaz, ezért osztva 2-vel, azaz 3 lesz
Tehát:
ABC
ACB
BAC
Így már forgathatod odavissza a karikát, nem lesz ugyanaz egyik esetben sem.
A 4 kulcsoss lesz 12, az 5 meg 60.. és így tovább.
> "Tehát: ABC,ACB,BAC"
Akkor a gonosz én a középső elrendezésnél megfogja a B kulcsot, áthúzza a karikán, és a sor másik végére rakja. Akkor BAC lesz. Akkor az utolsó kettő mégse különbözik annyira? Aztán ugyanezt megcsinálom a C-vel, és megfordítom az egészet...
(((> "Variáció : 3*2*1"
Ez permutáció, de az elnevezések nem számítanak az értés szempontjából, szal mindegy.)))
Ja hogy a kulcsokat is lehet tologatni : D
Rendben meggyőztél.
Viszont a (N-1)! képlettel 2 lesz 3 kulcs esetében, valójában pedig 1, mert így bármilyen kombinációt kirakok a tologatassal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!