Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matematika logika. Hányfélekép...

Matematika logika. Hányféleképpen tudunk a bal also pontbol eljutni a jobb felso pontba? Csak jobbra és felfele mehetunk.

Figyelt kérdés

4x4-es a tábla,észre vettem benne pár dolgot,nemtudom hogy jó e. Valaki tudna segiteni?

[link]

Röviden : A képen látható piros pontbol 5 féleképp tudunk eljutni a célba.

Az eggyel feletti piros pontbol 4 féleképpen tudunk eljutnu.

Felette háromféleképpen stb..

A zöld pedig : Legalul hogy eljuttunk a piros pontba egy féleképp tudunk mennyi.

Felette pedig hogy eljussunk a másik piros pontba már két féleképp tudunk menni , ezért 2 *4

A felette lévő pontba pedig 3 féleképp tudunk eljutni és ott is további 3 ut lesz , ezért 3*3

igy tovább a két kékkel is megcsináltam..és a bal oldalt összegeztem.

Jó megoldás ? Ha nem akkor mit rontottam el ?

Köszönöm a segítséget !

2018. dec. 14. 11:27
 1/3 anonim ***** válasza:
64%

Írd fel minden pontra, hogy oda hányféleképpen lehet eljutni.

Ezt úgy lehet megcsinálni, hogy összeadod az alatta és a tőle balra levő pontot(azaz, hogy azokba pontokba hányféleképpen lehet eljutni)

Egy másik megoldás: Összesen 8szor kell fel és jobbra lépkedned, ebből 4szer jobbra és 4szer fel kell menni.

Azaz ki kell választani, hogy melyik 4 lépésben menj fel, tehát a megoldás 8 alatt a 4.

2018. dec. 14. 12:01
 2/3 anonim ***** válasza:

A meglátás jó. Csak az nem, hogy ezeket a számokat összeszorzod.

Ha nem vagy benne biztos, érdemesebb olyan példát venni, amiben le tudod számolni konkrétan, hogy hányféle megoldás van, majd arra ráereszteni a gondolatmeneted; ha nem egyezik azzal, amit leszámoltál, akkor biztos, hogy valami hiba van.

Nézd meg ugyanezt egy 3x3-as rácsra. Ott még be is tudod járni az összes lehetőséget (összesen 20 lehetőség van).

2018. dec. 14. 19:04
 3/3 anonim ***** válasza:

Mindegyik pontra ird fel, hogy oda hanyfelekepp juthatsz el!

Az also sor mindegyik helyere csak ugy, ha elotte csak jobbra mentel, szoval ott mindenhol 1-es van.

Ugyanigy, a bal oszlop vegig 1-es.

Minden mas pontnal meg annyi a megoldas, amennyi a tole 1-el balra es 1-el lefele allo szam osszege, mert ugye az alatta levobol es a balra levotol is egy-egy lepessel ide juthatunk.

Igy igazabol kaptal egy elforgatott (es a felesleges dolgokat kihagyo) Pascal haromszoget, es az a kerdes, hogy a 8. soranak 4-es eleme (8 alatt a 4) mennyi. (kicsit furan vannak nalad a sorok, atlosan)

Nekem erre ennyi jott ki:

>>> 8*7*6*5/1/2/3/4

70

2018. dec. 15. 10:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!