Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A matematika középiskolai...

A matematika középiskolai egyes anyag részei melyik mikre alkalmazható az életben?

Figyelt kérdés
Hogyan lehetne szemléltetni az egyes anyagrészek gyakorlati szerepét hasznosságát? Egyaltalán hogy mely témák mikkel foglalkoznak és mivel vannak szorosabb kapcsolatban?
2019. jan. 25. 16:18
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Na álljon meg a menet! Matematikát nem azért tanítanak középiskolában, mert kelleni fog a hétköznapi élethez. Hanem azért, mert szinte minden tudományág épít a matematikára. Ha valaki továbbszeretne tanulni, akkor kell neki az az alaptudás, amit középsuliban vagy gimnáziumban adnak le neki. Persze ezen lehetne vitatkozni, hogy akkor a releváns anyagrészeket miért nem egyetemen adják le? Ezzel az a baj, hogy akkor a képzés 7 félévről mondjuk 9-12-re nőne, mivel már az egyetemi alapozó tárgyakhoz is kell egy alap matek tudás és ezeket így kénytelenek lenni eltolni. Gondolj bele milyen lehet az, amikor az első félévekben tömény matekot oktatnak csak az egyetemen.
2019. ápr. 24. 17:38
 22/27 anonim ***** válasza:

"Miért hasznos ha sok számjegyét tudjuk a pi nek?"

Akármilyen műszaki szakmát tanulsz, ott biztosan elő fog jönni a kör. Pl. asztalos szakmánál is kell tudni áttéteket számolni a szalagfűrészhez, ahhoz pedig kell tudni a körrel kapcsolatos dolgokat, így a pí-t is. Ha már tanítják a pí-t, akkor pedig nem lehet azt mondani, hogy "na fiam, 3,14 a pí, elégedj meg ennyi számjeggyel", mert akkor téves info rögzül be a számról és azt már utólag kijavítani nagyon nehéz (gondold csak el mennyire nehéz egy megszokástól eltérni vagy egy rosszul begyakorolt izommemória-reflexet "átprogramozni").

2019. ápr. 24. 17:42
 23/27 A kérdező kommentje:

A válaszokból úgy veszem le hogy hétköznapi ember gyakorlati előnnyel nem bír ha ezeket ismeri ugye? Am a Pire vissza térve még filmeket is csináltak belőle szal nagyon reklámozzák hogy mekkora dolog ha 20 számjegyét tudod. De Akkor a matematikán belül nézve mire kell 3,14 nél többet tudni mi a jelentősége ha 20 számjegyét tudod. Vagy ha csak 10 számjegyét?

Egyébként az világos hogy nem azért tanítják de azért engem érdekelhet hogyan hasznosulhatnak az egyes ismeretek a számomra. Sőt miképp segíthet az önkiteljesítésben és erősíthetem általa az egóm? Most akkor nagyon pofátlan vagyok és el kellene szégyellnem magam? Na bocs hogy egy kommentmezőben válaszoltam több különböző kommentre de szerintem ki hámozható mit próbálok mondani és miképp hogyan érdekel a matek.

2019. ápr. 24. 17:56
 24/27 A kérdező kommentje:
Ja és még a többihez hozzátéve az arany metszés is érdekelne mert az ott van a fibonál.
2019. ápr. 24. 17:56
 25/27 anonim ***** válasza:

"hétköznapi ember gyakorlati előnnyel nem bír ha ezeket ismeri ugye?"

Szerintem nem. A szakmájában az ember biztosan használ egyet-kettőt a középiskolás anyagból, de a magánéletében úgy gondolom/tapasztalatom, hogy nem használja.

"Akkor a matematikán belül nézve mire kell 3,14 nél többet tudni mi a jelentősége ha 20 számjegyét tudod. Vagy ha csak 10 számjegyét?"

Viccelsz? A matematika egzakt tudomány. Mondhatom azt egy számolásban, hogy nekem elég 3 tizedesjegy, de csillagászati számításokban már elfogadhatatlan, ha lecsapom a végét, mert az a pontosság rovására menne. Nem kell tudni 20 tizedesjegyig, arra ott van a számítógép, de azért 4-5 tizedesjegyet illik tudni belőle.

De igazából az efféle lexikális tudásnak a számítógépek kora előtt volt nagy jelentősége. Manapság már csak abban segít, hogy az ember könnyebben megtalálja a hibákat, kiszúrja a nyilvánvaló hülyeségeket. Pl. ha van egy rosszul bevitt képlet, kijön belőle egy (hibás) adat, akkor hétköznapi ember azt simán elhiszi, mert nem látja, hogy hülyeség. Viszont egy mérnök azért előzetesen megsaccolja fejben, hogy kb. minek kell kijönnie és ha ordas nagy különbség van, akkor egyből feltűnik neki, hogy vagy valami nem jó vagy jó, de akkor annak utána kell számolni, hogy biztos legyen.

2019. ápr. 24. 18:20
 26/27 A kérdező kommentje:

Kezdem érteni ha pl nagy számokban gondolkodol de nem racionális számokkal akkor mennél kevesebb a tizedes annál nagyobb lesz a szórás is és akár nagyságrendekkel lehet kisebb vagy nagyobb az érték mint amilyen valóságban lennie kéne. Ennek pl űrutazás közben jelentősége lenne ahol a legénységnek el kell jutni egy bolygóhoz de ha nem elég precízen számít(ami ugye a tizedes vessző utáni számokat illeti) akár fényéveket is tévedhet vagy esetleg bele vezeti az űrhajót a bolygó csillagába.

Szal ha úgy vesszük ennek a pi számnak a 3 a lényege. És A matematikai tudás része hogy egy adott helyzetben mennyire kell pontosan meg adni a 3as utáni értéket 3után az első elem a 14 lenne amit ha nem jól tudunk a legtöbbet rontana a becslésünkön.

2019. ápr. 25. 16:05
 27/27 A kérdező kommentje:
És az Arany metszés meg a Fibonacci számoknak mi a jelentőségük a matematikában? Könnyebb velük ki számolni valamit?
2019. ápr. 26. 16:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!