Matek; okosabb vagy mint egy 5. -es?
én nem pedig már 11 be megyek és 4,85 volt az átlagom
ezt pedig egy 5.es gyerek kapta nyárra "ajándékba", meg még 19 másikat, ez az egyszerűbbek közt van. van még benne kombinatorika, mátrix, halmazelmélet, háromismeretlenes egyenlet, nagyon durva törtes sorozatok, stb. Mire kíváncsiak a tanárok? van e E.T. a tanteremben? apránként kiírom ide a többit is amivel nem tudtam mit kezdeni.
szóval a kérdéses egyenlet;
3^2x+9^x*3+3^2x+3=2511
(a sátor a hatványozás jele, tehát úgy kezdődik, hogy három a két ixediken....stb.) egyáltalán milyen tananyag ez? Én nem emlékszem hogy nekem bármikor a kitevőben lett volna ismeretlen, vagy már megint aludtam...?
Ez ötödikes anyag lenne? Hát nem tudom,de mi ezeket nem akkor vettük. :D
Kombinatorika -> 10.ben
mátrixok -> emelt matekon említettük meg 2 perc erejéig
halmazelmélet-> na ezt talán már 5.ben előszedtük
háromismeretlenes egyenletek-> 10.ben
Szóval ezek alapján csak arra tudok következtetni, hogy az az iskola a legjobbak között lehet, ha már most elkezdték ezeket venni. :D
Sajnálatos módon az egyenletet nem tudom neked megoldani, de jónak tünik az elöző hozzászóló válasza :)

Hát ja ez biztos, hogy nem 9es anyag-.- h..lye tanár..:S Szegény gyerekek.
Amúgy tudom a megoldást.
3^2x-et fel lehet írni úgy, hogy (3^2)^x tehát 9^x-en
a 3^(2x+3)-ont pedig úgy, hogy (3^2)^x szor 3^3-on azaz 9^x-en szer 3^3
Így az egészből az lesz, hogy
9^x+3*9^x+27*9^x=2511
31*9^x=2511
9^x=81
x=9
Remélem sikerült érthetően leírnom, mert így neten elég nehéz:S

tuti köszi
ez nagyon frappáns levezetés
de még ha elmondom hogy ez Romániában van a hegyekben egy olyan tanyavilágban hogy van olyan gyerek akinek 3 órát tart a suliba elgyalogolni, medvék és farkasok közt, és maximum a birkákat kell neki összeadni útközben, na akkor végképp nem értem ezt a feladatsort. És eközben gondot okoz a nebulónak leírni a kétezernegyvenet számokkal. Persze ez Magyarországon is így van szerintem, persze nem általánosítok, de tuti jobb lenne az alapokat sujkolni inkább.

A karaktertáblában vannak felsőindexes számok, és matematikai műveletjelek is. De ha valaki nem szereti a karakertáblát, akkor a Wikipédiából lehet még jól másolgatni őket:
egész pontosan innen
meg innen
(a törtek meg itt vannak, igaz, azok most nem kellettek:
)
Sajnos felsőindexes x nincs, de van felsőindexes n, így azzal fogom felírni az egyenletet (x helyett).
Tehát íme a megoldás levezetése, ahogy nekem összejött:
3²ⁿ + 3⋅9ⁿ + 3²ⁿ⁺³ = 2511
(3²)ⁿ + 3⋅(3²)ⁿ + 3²ⁿ⋅3³ = 2511
(3²)ⁿ + 3⋅(3²)ⁿ + (3²)ⁿ⋅3³ = 2511
9ⁿ + 3⋅9ⁿ + 9ⁿ⋅3³ = 2511
9ⁿ + 3⋅9ⁿ + 3³⋅9ⁿ = 2511
1⋅9ⁿ + 3⋅9ⁿ + 27⋅9ⁿ = 2511
(1 + 3 + 27)⋅9ⁿ = 2511
31⋅9ⁿ = 2511
9ⁿ = 81
n = 2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!