Matek; okosabb vagy mint egy 5. -es?
én nem pedig már 11 be megyek és 4,85 volt az átlagom
ezt pedig egy 5.es gyerek kapta nyárra "ajándékba", meg még 19 másikat, ez az egyszerűbbek közt van. van még benne kombinatorika, mátrix, halmazelmélet, háromismeretlenes egyenlet, nagyon durva törtes sorozatok, stb. Mire kíváncsiak a tanárok? van e E.T. a tanteremben? apránként kiírom ide a többit is amivel nem tudtam mit kezdeni.
szóval a kérdéses egyenlet;
3^2x+9^x*3+3^2x+3=2511
(a sátor a hatványozás jele, tehát úgy kezdődik, hogy három a két ixediken....stb.) egyáltalán milyen tananyag ez? Én nem emlékszem hogy nekem bármikor a kitevőben lett volna ismeretlen, vagy már megint aludtam...?
leírom teljesen szövegesen mert így van benne félreérthető rész is;
három a két ixediken, plusz kilenc az ixediken, szorozva hárommal, plusz három a két ix plusz harmadikon, egyenlő; 2511-el.
szerintem ott lehetett félreérteni, hogy az utolsó hatványozásnál a +3 is a kitevőben van.

Én is most megyek 11.-be, és egy ötödikesnél okosabb vagyok, de ilyet nemhogy ötödikben, de azóta sem tanultunk. A mátrixról tavaly egy informatikaórán tudtuk meg, hogy az nem csupán egy film ill. annak főszereplője, meg egy "erről elnevezett" nyomtatótípus, hanem bizony egy táblázat.
Háromismeretlenes egyenlet? Kétismeretlenes egyenletrendszereket oldogatunk meg néhanapján, de egyszerű egyenletekből még a kétismeretlenessel sem találkoztunk, nemhogy háromismeretlenessel...
A kitevőben nekünk sem volt soha ismeretlen. Talán majd akkor lesz, ha nagyon emelt szinten tanulod a matekot, és a logaritmushoz kapcsolódóan egyenleteket is kell majd megoldanod.
A tanárnak meg gratulálok! Így ut

Azért ez nem olyan durva... tizedikben.
Összecserélte szerintem a feladatlapokat. :D
A hatványozás azonosságait is általában 7. 8. osztályban kezdik.
Ugye 3*9^x= 3*(3^2)^x= 3* 3^(2x) (III. azonosság azt hiszem)
3^(2x+3)=3^(2x)*3^3 = 27* 3^(2x) (I. azonosság)
Tehát bal oldal így néz ki:
31*3^(2x)
31*3^(2x)=2511
3^(2x)=81
Tudjuk, hogy 3^4=81
2x=4
x=2
jól ellevelezgetek magammal :)
miközben írtam ki szavakkal, rájöttem, hogy 3 összeadandó tagból áll az egyenlet bal oldala. a 2511-et elosztva hárommal láthatjuk, hogy átlagosan a tagok értéke 837. x értéke tehát nem lehet nagyon nagy szám, próbálgatással látjuk hogy az egy túl kevés a kettő viszont pont jó.
lehet hogy ezt nem is lehet levezetni, vagy nem érdemes, hanem így logikázni, és próbálgatni kell? mindenesetre most bejött. Azért megkérdeznék pár ötödikest is, lehet ők már másképp gondolkodnak, mint mi a nagy öregek?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!