Az (a + b) ^2 kifejezés is teljes négyzet, vagy csak az (a + b) ^2 - 5 kifejezés?
Melyik a kettő közül a teljes négyzet?
(a + b)^2
vagy
(a + b)^2 - 5
??
Mert régebben megoldottam egy feladatot, ahol teljes négyzetté kellett alakítani, és ott "(a+b)^2 + c" alakra kellett alakítani a kifejezést, hogy teljes négyzet legyen.

Hasonlóan beszélhetünk pl. teljes köbbé való alakításról, tehát amikor egy algebrai kifejezést
(a+b)^3+c alakra hozunk. Ha utánanézel mondjuk a harmadfokú egyenlet megoldóképletének, ott is ezen ötlet alapján vezethető le a Cardano-féle formula.
Hasonlóan, negyedfokú egyenletnél teljes negyedik hatvánnyá kell alakítani, abból jön ki a Ferrari-féle megoldóképlet.
Ezzel a kör be is zárul. Tehát pl. ötödfokú egyenletre már nincs megoldóképlet. Ezt a Ruffini-Ábel tétel igazolja is.
Persze ettől függetlenül teljes ötödik hatvánnyá való alakítás is létezik, csak épp az ötödfokú egyenlet transzformációjánál nem fog célra vezetni.
Úgyhogy az ilyen egyenleteket már numerikusan kell megoldani. Főleg a műszaki gyakorlatban pl. a harmad -és negyedfokú egyenleteket is numerikusan oldják meg, uis. még a Cardano-formula is elég bonyolult ahhoz, hogy az rutinszerűen alkalmazható legyen, az esetszétválasztásokról nem is beszélve.
Tehát pl. a gépipari gyakorlatban ha egy Bernoulli-féle gerenda hajlító -és húzóigénybevételnek van kitéve (összetett igénybevétel) akkor a Navier-féle megoldásból egy harmadfokú egyenletre jutunk.
Érdemes megjegyezni pl. azt is, hogy a harmadfokú egyenletnek ugye 3 gyöke van. Ha esetleg mindhárom valós lesz, annak ellenére a Cardano-féle megoldásnál is komplex számokkal kell számolni, amely a megoldási algoritmust tovább bonyolítja.

Na hát szóval a fentebb említett bonyolult dolgokból adódóan középiskolában megállnak általában a teljes négyzetté való átalakításnál.
Igényesebb helyeken a másodfokú egyenlet megoldóképletét még le is vezetik. Többfajta levezetés van, az egyiknél tipikusan a teljes négyzetté való átalakítást használják.
De ha már ennyit emlegetem, akkor nézzük, milyen egyszerűen lehet levezetni a másodfokú megoldóképletet!
Az egyenlet általános alakja az
A*x^2+B*x+C=0 alakot ölti. Osszuk el mindkét oldalt A-val, és a konstans tagot vigyük át a jobb oldalra, ekkor:
x^2+(B/A)*x=-C/A adódik. Most a bal oldalon lévő kifejezést teljes négyzetté alakítjuk:
[x+(B/2A)]^2-(B/2A)^2=-C/A
Rendezve:
[x+(B/2A)]^2=(B/2A)^2-C/A.
Gyököt vonunk:
x+B/2A=pluszminusz gyök[(B/2A)^2-C/A].
x-et kifejezzük:
x=-B/2A pluszminusz gyök[(B/2A)^2-C/A].
Ez a megoldóképlet, pontosabba annak is a 2-vel egyszerűsített alakja. Néhány azonosság alkalmazásával ez
pedig átírható az
x=-B pluszminusz gyök[B^2-4*A*C] alakba.
Látjuk tehát, hogy a teljes négyzetté való alakítás segítségével milyen könnyen konstruáltuk meg a megoldás formuláját.
Harmadfokúnál is így megy, de ott azért még kell néhány transzformációt alkalmazni.
Remélem érthető, és hasznos amit írtam. Ha igen, ne felejts el zöld kezet nyomni.

"x=-B pluszminusz gyök[B^2-4*A*C] alakba."
Helyesbítem, ezt ugye még el kell osztani 2A-val, így
x={-B pluszminusz gyök[B^2-4*A*C]}/(2A).
Már kezdem érteni.
Akkor ennek egyik formája sem teljes négyzet?
(a+b)^2*(c-d)^2=[(a+b)(c-d)]^2
Ez viszont már teljes négyzet?
[(a+b)^2 - (k+l)^3]^2
És ez teljes négyzet, ha "a" változó és nem konstans?
a*(b + c)^2
"Ez nem teljes négyzet. Ezt (a+b)^30 alakba tudod átírni.
És ezt úgy nevezzük, hogy teljes 15.hatvány."
Úgy érted teljes 30. hatvány?

"[(a+b)(c-d)]^2"Ez teljes négyzet, mert átírható az általam említett formula szerinti alakra.
"[(a+b)^2 - (k+l)^3]^2" Ennek csak a belső tagjai teljes négyzetek. Mert egyébként ez egy negyedfokú formula, de nincs rendezve, ezt ránézésre látjuk.
"a*(b + c)^2"
Írd be a Wolframalphaba hogy
plot x*(y+z)^2.
"Úgy érted teljes 30. hatvány?"
Igen, ez a helyes.
"[(a+b)(c-d)]^2"Ez teljes négyzet, mert átírható az általam említett formula szerinti alakra."
Attól, hogy átírható, még lehet, hogy ebben a formában nem teljes négyzet. Majd ha át lesz írva, akkor már teljes négyzet lesz. De most még nem az. Hiszen szorzás van a két tényező között. Mert ha ez teljes négyzet, akkor (a*b)^2 is teljes négyzet.
"[(a+b)^2 - (k+l)^3]^2" Ennek csak a belső tagjai teljes négyzetek. Mert egyébként ez egy negyedfokú formula, de nincs rendezve, ezt ránézésre látjuk.
Ez csak akkor lesz negyedfokú, ha rendezve lesz. Egyelőre viszont teljes négyzetes alakra van rendezve. Hiszen ha (a+b)^2-t behelyettesíted a-val, (k+l)^3-t meg b-vel, akkor látható, hogy teljes négyzetet kapunk. Márpedig "a" és "b" értéke lehet (a+b)^2, ahogy ab^2 is lehet. Hiszen (ab^2 - a^2b)^2 is teljes négyzet. Noha ha felbontanánk a zárójelet, lenne benne negyedfokú tag.
"a*(b + c)^2"
Írd be a Wolframalphaba hogy
plot x*(y+z)^2."
Beírtam, de csak ezt adta ki: [link]
Sajnos a látottakból nem tudom kiolvasni, hogy "a*(b + c)^2" teljes négyzet-e, ha a nem konstans. Mert ha konstans, akkor teljes négyzet. De ha nem konstans, attól, hogy átalakítható teljes négyzetté, attól lehet, hogy még így nem teljes négyzet.
Bocsánat hogy néhol okoskodok, és néhol vitázok veled, remélem nem haragszol emiatt.

"Attól, hogy átírható, még lehet, hogy ebben a formában nem teljes négyzet. Majd ha át lesz írva, akkor már teljes négyzet lesz."
Ez butaság, a megadott alakban is teljes négyzet. Ezt látni kell.
"Mert ha ez teljes négyzet, akkor (a*b)^2 is teljes négyzet."
Ez mégis mi a fenétől lenne teljes négyzet? Előbbi válaszomban leírtam világosan, hogy nem az.
"Ez csak akkor lesz negyedfokú, ha rendezve lesz."
Baromság! Egy kifejezés fokszáma nem attól függ, hogy algebrailag hogyan van átalakítva.
"Egyelőre viszont teljes négyzetes alakra van rendezve."
Hülyeség, nincs teljes négyzetes alakra rendezve.
"Hiszen ha (a+b)^2-t behelyettesíted a-val, (k+l)^3-t meg b-vel, akkor látható, hogy teljes négyzetet kapunk."
Ez egy nemlineáris koordinátatranszformáció lenne. Egy másik koordinátametrikánál nyílván lehet, hogy teljes négyzet az adott alak.
Viszont a transzformációval szembeni invariáns viselkedés ilyenkor általában nem teljesül.
"Sajnos a látottakból nem tudom kiolvasni, hogy "a*(b + c)^2" teljes négyzet-e"
Persze hogy nem, mivel nem az...
"Bocsánat hogy néhol okoskodok, és néhol vitázok veled, remélem nem haragszol emiatt."
Ha tanulni akarsz, akkor végig lehet olvasgatni még többször a válaszaimat. A tudálékos megjegyzéseidet viszont tartsd meg magadnak, és privátban se irogass butaságokat. Nekem egyetemi diplomám van, és az ilyen óvodásszintű kérdéseknél sokkal magasabb szinten államvizsgáztam és szigorlatoztam matematikából.
Úgyhogy a vitázást is tartogasd az osztálytársaid részére, mert a vitapartnereknek egyébként is egyenlő tudásszinten kell lenniük. Ez a feltétel érthetően most nem teljesül.
1.)
Ezt írtad az előző oldalon:
"Általánosan teljes négyzetnek azokat az alakokat tekintjük, amelyek
(valami+másikvalami)^2+konstans alakban írhatóak fel."
Próbálok logikusan gondolkodni, kérlek szólj, ha valahol valamit elrontottam.
Tehát az [(a+b)(c-d)]^2 kifejezés teljes négyzet annak ellenére, hogy nincs a fent megadott alakban, azért, mert átírható ilyen alakra. Azaz [(a+b)(c-d)]^2 = (ac-ad+bc-bd)^2, ami már teljes négyzet. És mivel (ac-ad+bc-bd)^2 teljes négyzet, ezért [(a+b)(c-d)]^2 is teljes négyzet.
2.)
(a+b)^2*(c-d)^2 is teljes négyzet, mivel (a+b)^2*(c-d)^2 = [(a+b)(c-d)]^2, ami teljes négyzet.
Kérlek szólj, ha valahol baj van a logikai menetben.
3.)
Ezt írtad:
"[(a+b)^2 - (k+l)^3]^2" Ennek csak a belső tagjai teljes négyzetek. Mert egyébként ez egy negyedfokú formula, de nincs rendezve, ezt ránézésre látjuk."
[(a+b)^2 - (k+l)^3]^2 = (a+b)^4 - 2*(a+b)^2*(k+l)^3 + (k+l)^6
Én arra következtetek, hogy ez nem negyedfokú, hanem hatodfokú formula, hiszen a legmagasabb fokszáma a hat. Kérlek szólj, ha tévedek.
Illetve kérdésem még, hogy az [(a+b)^2 - (k+l)^3]^2 kifejezés miért nem teljes négyzet? Hiszen ha az (m + n)^2 teljes négyzet, akkor az (m^2 - n^3)^2 is teljes négyzet (mert gondolom, hogy az), és akkor az [(a+b)^2 - (k+l)^3]^2 kifejezés miért nem teljes négyzet?
Köszönöm szépen a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!