Hogyan tudom kiszámolni?

Figyelt kérdés

Az L egyenes egyenlete:3x-2y=5, a G egyenes egyenlete : 5x-my=7, Szàmítsd ki az m értékét ha -

A, ha a két egyenes pàrhuzamos

B, a két egyenes merőleges

2018. jún. 2. 09:13
1 2 3
 1/26 A kérdező kommentje:

Illetve

Add meg ABC (háromszög) , C csúcsàn átmenő magasság egyenesének egyenletét...

-és még AB feleszo pontjainak kordinátáit : a (2;3) b ( 4;7)

2018. jún. 2. 09:18
 2/26 A kérdező kommentje:

C (3;9)

A (2;3)

B (4;7)

Hàromszögesnél lemaradt

2018. jún. 2. 09:19
 3/26 anonim ***** válasza:

Ki kell felyezni az L és G egyeneseket megadó egyenleteket y-ra, azaz tengelymetszetes alakra kell hozni.

aZaz mindkettő egyenletet rendezd y=konst+valami*x alakra.

A-Feladat: A valami a két egyenletnél legyen azonos, ebből kijön hogy mennyi az m. (valami= meredekség).

B-Feladat: Az egyik egyenletben lévő valami legyen egyenlő a másik egyenletben lévő valami negatív reciprokával. Ebből kijön egy másik m, ami a merőlegességet garantálja.

Éerted?

2018. jún. 2. 11:34
 4/26 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de én jártas vagyok a témakörben, és még nekem is nehezemre esett megérteni, hogy most mit is szeretnél, szóval kétlem, hogy ő érteni fogja. Egyébként a matematikában ritkán van olyan, hogy "kell"; legalább 3-féle módot tudok ezen kívül, és egyikhez sem kell átrendezni függvényalakra az egyenletet.

Kérdező; fontosabb kérdés az, hogy egy konkrét esetben meg tudod-e állapítani, hogy a két egyenes párhuzamos-e egymással vagy éppen merőlegesek. Például ha az m értéke 4, akkor el tudod dönteni, hogy párhuzamosak-e, vagy merőlegesek, esetleg egyik sem? Mert ha ezt meg tudod mondani, akkor azt is meg tudod mondani, hogy minek kell teljesülnie ahhoz, hogy a feltételeknek megfeleljenek az egyenletek.

2018. jún. 2. 12:24
 5/26 anonim ***** válasza:

#4. Te csak kötekedni akarsz, emellett nem segítesz a kérdezőnek sem. Minek trollkodsz itt?!

Egyértelműen leírtam, a meredekségek egyenlősege szükséges és elégséges feltétele a párhuzamosságnak.

Két egyenesnél ha meg a két meredekség egymásnak negatív reciproka, akkor azok egymásra merőlegesek.

Ezt egy óvodás is látja. Sajnálatos, ha neked ez csak nehézkesen jött le...

2018. jún. 2. 12:44
 6/26 A kérdező kommentje:
Hát így nem igazán értem látva jobban menne.. meg az az igazság nem vagyok az a nagy matekos. És ennél a temanal hianyoztam
2018. jún. 2. 13:00
 7/26 anonim ***** válasza:

#6: Nem kell látni semmit, nem kell matekosnak lenni. Sablonosan, amit leírtam végigcsinálod.

A lustaságra sajnos nem tudok gyógyszert felírni.

Egyrészt mivel még nem találták fel, másrészt orvos sem vagyok.

A válaszomat viszont javaslom olvasd el még 8-10- szer, sajnos a maiak elég csúnya szövegértési problémákkal rendelkeznek.

Ha ezek után nem mértesz valamit, akkor írd meg mit nem...

2018. jún. 2. 13:27
 8/26 anonim ***** válasza:

Bírom, amikor valaki ennyire sötét...

Ad 1. Nem akartam kötekedni, csak próbáltalak felvilágosítani, hogy ennyiből nem fogja tudni megoldani a hasonló feladatokat, és nem azért, mert nem jót írtál, hanem mert se eleje nincs a mondandódnak, se vége, csak közepe; szerinted ha valaki nem látja át az ok-okozati összefüggéseket, akkor mi alapján fogja az általad leírt szabályokat megjegyezni, pláne alkalmazni? Arról nem is beszélve, hogy a matematika nem a sablonok begyakorlásáról, legalábbis nem arról kellene szólnia.

Ad 2. Az a hatalmas probléma a matematikaoktatással kis hazánkban, amit te is vallasz; így kell csinálni, mert "Isten így találta ki". Ha segíteni akarsz, akkor segíts úgy, hogy a későbbiekben is tudja hasznosítani a tudást, ne úgy tedd, mintha a megoldási mód valami hűdenagy titok lenne, amit csak a beavatottak (mint te) tudhatnak.

Ad 3. Ha amit írtál, igaz, megmondanád nekem, hogy az x=0 egyenletű egyenesnek hogyan határozod meg a vele párhuzamos egyenes egyenletét a meredeksége alapján? A merőlegesre is kíváncsi lennék.

Ad 4. Nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy a meredekségek szorzata (ha léteznek) -1 ahelyett, hogy valami varázsigének tűnő dolgot írnál le?

Ad 5. Ha az óvodások is látnák, akkor bizony tanítanák ott is ezt az anyagrészt, valamilyen oknál fogva mégsem így van. Vajon miért...

Ad 6. Örülök, amikor valaki a szövegértési kompetenciával vagdalkozik, közben pedig pont, hogy neki van még mit gyakorolnia... Nem azt mondtam, hogy nehezen értettem meg, amit írtál, hanem azt, hogy nehezemre esett ezt az igénytelen írást dekódolni, a lényegi részét felfogtam, azonban abban biztos vagyok, hogy ha nem értenék az adott problémakörhöz, az írásod inkább eltántorított volna tőle, minthogy megértsem. Nem mellesleg, hogy is van az, hogy én nem segítettem neki? Vagy csak neked esik nehezedre megérteni, amit írtam?

Azonban úgy, hogy 0 alaptudásod van a koordináta-geometriában, nehezen tudok segíteni, kedves Kérdező. Nagyon mély alapjai vannak a témakörnek, amelyek ismerete nélkül írhatok akármilyen megoldásmenetet, azt nem fogod tudni megérteni.

2018. jún. 2. 23:20
 9/26 anonim ***** válasza:

#8: Látom teljesen sötét vagy. Mondd, mit segítettél te? Csak engem ócsárolsz, a példát megoldani nem tudtad, úgyhogy jobb lesz ha befogod a szád, és elhúzol innen az ezotéria kategóriába.

Mert ahhoz képest, hogy nem csináltál semmit, nem segítettél a kérdezőnek is, elég nagy pfád van.

Úgyhogy szállj magadba, és vegyél vissza az arcodból.

Akkor dumálj nekem, majd ha diplomád lesz, addig meg maradj csendbe!

"Ha amit írtál, igaz, megmondanád nekem, hogy az x=0 egyenletű egyenesnek hogyan határozod meg a vele párhuzamos egyenes egyenletét a meredeksége alapján?"

Ebből is látszik, milyen buta vagy a témakörhöz, mert akkor tudnád, hogy a rá merőleges egyenlet függvénnyel nem adható meg. De hát az olyan sötétek mint te, nyílván nem ismerik a definícióját sem a függvénynek.

"Nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy a meredekségek szorzata (ha léteznek) -1 ahelyett, hogy valami varázsigének tűnő dolgot írnál le?"

A kérdezőnek ez a megállapítás is varázsige, ami teljesen haszontalan. Én legalább megadtam a megoldási módszert.

Te meg idehánytad a sz(a)rodat...

" hanem azt, hogy nehezemre esett ezt az igénytelen írást dekódolni"

Hát akkor elég hülye lehetsz. Az általános iskolai tudásodat a hajadra kenheted.

Úgyhogy nekem itt ne pampgj!

Mégis ki a fenének képzeled magad, te csináltad a spanyol viaszt vagy mi?!

Vegyél vissza már az arcodból!

2018. jún. 3. 08:27
 10/26 anonim ***** válasza:

Látom, sikerült belegyalogolnom a kicsi lelki világodba... Ha nem bírod a kritikát, akkor ne produkáld magad. Ehhez a hangnemhez csak ennyit tudok reagálni, nem érsz te annyit, hogy többet írjak, csak az időm menne el vele.

Ja, és kettőnk közül nem én pampogok.

2018. jún. 4. 15:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!