Azt szeretnem kiszámolni, hogy egy 10 szer 10 centimeteres tárgynak. Milyen neheznek kell lennie ugy ahoz, hogy 60 km/ orás sebeseggel csapodik a vizbe vizbeéréskor?
Az a probléma, hogy ha a 7. osztályban elsajátítandó fizikaleckékkel tisztában lennél, akkor ki sem írtad volna ezt a kérdést; tetszőleges közegben minden testre hat az ún. felhajtóerő (lásd. Arkhimédész), ami a közegben elmerült test térfogatától és a közeg sűrűségétől is függ. Innentől kezdve kivitelezhetetlen az, hogy a vízbe érve ne változzon a test gyorsulása, lévén a felhajtóerő mindig "ellent fog tartani" a te gyorsuló testednek. Esetleg olyat el lehet érni, hogy arányaiban nézve közel 0 legyen a lassulás mértéke, nem tudom, hogy mennyire vagy rugalmas ebben a kérdésben.
Ezen túl definiálni kellene a "saját gravitációs teret", pontosabban nem definiálni, hanem hogy te mit értesz alatta, elvégre minden tömeggel rendelkező testnek van gravitációs tere, olyannyira, hogy a világegyetem minden egyes pontjába hat, még ha nagyon minimálisan is, lásd gravitációs erőtörvény.
Végül, de nem utolsó sorban; ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek, illetve az általad komolynak vélt kérdésre, problémára komoly választ, megoldást vársz, legalább annyiban tiszteld meg a hallgatóságot, hogy könnyen értelmezhetően, igényesen megformázva írod ki a kérdést.
Szerintem előbb kezdd az alapoknál.
Mi a sebesség?
Mi a gyorsulás?
Mi a tömeg?
Mi a gravitáció?
Amúgy mindig amikor ezt elolvasom: "Kiszámoló képletet szeretnék kapni!" - akkor röhögő görcsöt kapok. Már bocs!
Ott kezdődik a probléma, hogy a fizikában nem kell tudni a képleteket.Csak az iskolába rosszuk oktatják. Minden kiszámolható integrálással és deriválással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!