Matek érettségi kérdés?

Figyelt kérdés

Tudom, már lement meg nagyjából jól is sikerült, de most találtam egy gyakorló lapot, amin volt egy érdekes kérdés és nem tudom a választ.

A lényeg, hogy van egy ország, ahol minden városból minden városba csak egyirányba megy út és hogy mi a feltétele annak, hogy mindenhová eljuthassunk "szabályszegés" nélkül. Az megvan, hogy kell minden városból biztosan kiindulnia és beérkeznie is útnak, de ez még nem minden esetben jó... Ötletek?

2018. máj. 14. 14:30
 1/6 anonim ***** válasza:
63%

Most van x város, mondjuk 6.

Azt mondod, hogy minden városból minden városba megy egy út, ami csak egyirányú?

Mert akkor minden városnak hat útja van.

Küldd már el a feladatot mert ez így számomra értelmetlen.

2018. máj. 14. 16:06
 2/6 A kérdező kommentje:
Igen. Tehát bármely két város között van út. De csak egyik irányba mindenhol. Szval ha pl 6 város van, akkor az ide érkező és innen induló utak száma összesen 5.
2018. máj. 14. 16:13
 3/6 A kérdező kommentje:
Bocsi, ha kicsit követhetetlen volt, de nincs meg a pontos feladat, csak lediktálta a tanár én meg így írtam le...
2018. máj. 14. 16:33
 4/6 anonim ***** válasza:

Rajzold fel gráffal a városokat és az utakat. Szerintem akkor jutsz el minden városba, ha ebben az irányított gráfban kör van.

Tehát valahogy így:

[] --> [] --> [] --> [] --> [] -|

^^-------------------------------

2018. máj. 14. 16:58
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Szükseéges és elégséges feltétel, hogy nincs olyan vágás a gráfban, amit csak az egyik irányból kereszteznek az élek.

Ha van ilyen vágás, akkor triviális, hogy van két pont, melyek között elgfeljebb az egyik irányban van út (gráfeélméletileg értelemzett út, nem a városok közötti "út", amik a gráf élei).

Amennyiben nincs ilyen vágás, akkor indukcióval biznyítjuk az erős összefüggőséget. n=3-ra jók vagyunk, hiszen ez ekkor egy kör. n=1 és n=2 eset triviális.

Tegyük föl, hogy k csúcsig igaz az állításunk. Az indukciós lépés indirekt lesz: tegyük föl, hogy nem lehet eljutni x csúcsból y-ba az irányított, k+1 csúcsú gráfban. Ekkor válasszunk egy tetszőleges P1, P2 vágást, amiben x P1-be kerül, y pedig P2-be. A feltevésünk szerint ez a vágás nem egyirányú, tehát van él, ami P1-ből P2-be vezet. Legyen ez az él az ab él. Azt is tudjuk, hogy P1 és P2 is legfeljebb k csúcsot tartalmaz. Tehát az indukciós feltevés szeritn P1-ben van x-a út, P2-ben pedig b-y út. Tehát az teljes gráfban van x-y út, ami ellentmondás, azaz az indukciós lépés igaz.

2018. máj. 15. 13:01
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Főleg neked utolsó :) Bár még párszor át kell olvasnom, hogy teljesen felfogjam...
2018. máj. 15. 16:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!