Matek érettségi kérdés?
Tudom, már lement meg nagyjából jól is sikerült, de most találtam egy gyakorló lapot, amin volt egy érdekes kérdés és nem tudom a választ.
A lényeg, hogy van egy ország, ahol minden városból minden városba csak egyirányba megy út és hogy mi a feltétele annak, hogy mindenhová eljuthassunk "szabályszegés" nélkül. Az megvan, hogy kell minden városból biztosan kiindulnia és beérkeznie is útnak, de ez még nem minden esetben jó... Ötletek?
Most van x város, mondjuk 6.
Azt mondod, hogy minden városból minden városba megy egy út, ami csak egyirányú?
Mert akkor minden városnak hat útja van.
Küldd már el a feladatot mert ez így számomra értelmetlen.
Rajzold fel gráffal a városokat és az utakat. Szerintem akkor jutsz el minden városba, ha ebben az irányított gráfban kör van.
Tehát valahogy így:
[] --> [] --> [] --> [] --> [] -|
^^-------------------------------
Szükseéges és elégséges feltétel, hogy nincs olyan vágás a gráfban, amit csak az egyik irányból kereszteznek az élek.
Ha van ilyen vágás, akkor triviális, hogy van két pont, melyek között elgfeljebb az egyik irányban van út (gráfeélméletileg értelemzett út, nem a városok közötti "út", amik a gráf élei).
Amennyiben nincs ilyen vágás, akkor indukcióval biznyítjuk az erős összefüggőséget. n=3-ra jók vagyunk, hiszen ez ekkor egy kör. n=1 és n=2 eset triviális.
Tegyük föl, hogy k csúcsig igaz az állításunk. Az indukciós lépés indirekt lesz: tegyük föl, hogy nem lehet eljutni x csúcsból y-ba az irányított, k+1 csúcsú gráfban. Ekkor válasszunk egy tetszőleges P1, P2 vágást, amiben x P1-be kerül, y pedig P2-be. A feltevésünk szerint ez a vágás nem egyirányú, tehát van él, ami P1-ből P2-be vezet. Legyen ez az él az ab él. Azt is tudjuk, hogy P1 és P2 is legfeljebb k csúcsot tartalmaz. Tehát az indukciós feltevés szeritn P1-ben van x-a út, P2-ben pedig b-y út. Tehát az teljes gráfban van x-y út, ami ellentmondás, azaz az indukciós lépés igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!